6. října 2010

Mluv s nimi!



Překádání rozhovorů je příjemná práce. Stránky rychle přibývají, a překladatel má dojem, jako by si s postavami sám povídal. Překládat přímou řeč znamená "znát" každou postavu - vědět, ke které společenské vrstvě dotyčný patří, jaká stylová rovina jazyka je pro něho typická, zda si dává záležet na smyslu každého svého slova či s oblibou používá metamorfované idiomy, narážky a ironii... Při překladu je proto nejdůležitější dobře znát celé dílo a umět si každou postavu představit jako živého člověka.
Zkuste si přeložené věty říct nahlas, či ve dvojici přečíst celý dialog. Pokud se vám některá část textu obtížně vyslovuje nebo pokud rozhovor v některých místech ztrácí logiku a bezprostřednost, bude něco špatně :)


Jinak mluví bystrá, důstojná starší dáma z anglického venkova, jinak indický plukovník. Pokuste se specifika jejich řeči obsažená v originále převést do češtiny (pouze tučně vyznačené úseky přímé řeči). Nejprve zavřete oči a představte si konkrétni postavu v konkrétním prostředí - asi jako byste se dívali na film s českým dabingem a anglickými titulky!


TEXT 1
'Deucedly sorry and all that, chaps, but time is of the essence.' Wyatt-Turner, a big, redfaced,
heavily moustached colonel, tapped his cane against a. wall-map of Germany,
pointing to a spot just north of the Austrian border and a little west of Garmisch-
Partenkirchen. 'Our man was brought down here at 2 a.m. this morning but SHAEF, in
their all-knowing wisdom, didn't let us know until 10 a.m. Damned idiots! Damned idiots
for not letting us know until so late and double-damned idiots for ignoring our advice in
the first place. Gad, will they never learn to listen to us?'
He shook his head in anger,
tapped the map again.

Alistair MacLean: Where Eagles Dare
prostředí: velitelství britských výsadkových jednotek, 1944


--------------------------------------------

TEXT 2
Hercule Poirot smiled.
‘It is clear, therefore, that you do not understand the A B C of the position. There are unpleasantnesses!
Yes, there are a lot of unpleasantnesses. To begin with, there is suspicion .’
‘Suspicion?’
It was Miss Johnson who spoke. Mr Poirot looked at her thoughtfully. I had an idea that he regarded
her with approval. He looked as though he were thinking: ‘Here is a sensible, intelligent person!’
‘Yes, mademoiselle,’ he said. ‘Suspicion! Let us not make the bones about it.You are all under
suspicion here in this house. The cook, the house-boy, the scullion, the pot-boy—yes, and all the
members of the expedition too.’

Mrs Mercado started up, her face working.
‘How dare you? How dare you say such a thing? This is odious—unbearable! Dr Leidner—you can’t sit
here and let this man—let this man—’

Dr Leidner said wearily: ‘Please try and be calm, Marie.’

Agatha Christie: Murder in Mesopotamia
Poirot's first meeting with a group of decent archeologists whose colleague was murdered


--------------------------------------------

TEXT 3
A grassy slope cascaded downward onto an expansive lowlands where clusters of sugar maples dotted quadrangles bordered by brick dormitories and footpaths. Scholarly looking individuals with stacks of books hustled in and out of buildings. As if to accentuate the collegiate atmosphere, two longhaired hippies hurled a Frisbee back and forth while enjoying Mahler’s Fourth Symphony blaring from a dorm window.
“These are our residential dorms,” Kohler explained as he accelerated his wheelchair down the path toward the buildings. “We have over three thousand physicists here. CERN single-handedly employs more than half of the world’s particle physicists - the brightest minds on earth-Germans, Japanese, Italians, Dutch, you name it. Our physicists represent over five hundred universities and sixty nationalities.”
Langdon was amazed. “How do they all communicate?”
“English, of course. The universal language of science.”

Dan Brown: Angels and Demons
Langdon being taken to the Swiss particle physics scientific centre CERN


--------------------------------------------

TEXT 4
"A merry Christmas, uncle! God save you!" cried a cheerful voice. It was the voice of Scrooge's nephew, who came upon him so quickly that this was the first intimation he had of his approach.
"Bah!" said Scrooge. "Humbug!"
He had so heated himself with rapid walking in the fog and frost, this nephew of Scrooge's, that he was all in a glow; his face was ruddy and handsome; his eyes sparkled, and his breath smoked again.
"Christmas a humbug, uncle!" said Scrooge's nephew. "You don't mean that, I am sure?"
"I do," said Scrooge. "Merry Christmas! What right have you to be merry? What reason have you to be merry? You're poor enough."
"Come, then," returned the nephew gaily. "What right have you to be dismal? What reason have you to be morose? You're rich enough."
Scrooge, having no better answer ready on the spur of the moment, said, "Bah!" again; and followed it up with "Humbug!"
"Don't be cross, uncle!" said the nephew.
"What else can I be," returned the uncle, "when I live in such a world of fools as this? Merry Christmas! Out upon merry Christmas! What's Christmas-time to you but a time for paying bills without money; a time for finding yourself a year older, and not an hour richer; a time for balancing your books, and having every item in 'em through a round dozen of months presented dead against you? If I could work my will," said Scrooge indignantly, "every idiot who goes about with 'Merry Christmas' on his lips should be boiled with his own pudding, and buried with a stake of holly through his heart. He should!"
"Uncle!" pleaded the nephew.
"Nephew!" returned the uncle sternly, "keep Christmas in your own way, and let me keep it in mine."

Charles Dickens: A Christmas Carol
read more about the heroes HERE

22 komentářů:

  1. TEXT 1
    Náš muž byl dnes sestřelen 'zde', ve dvě ráno, ale hlavní velitelství spojeneckých expedičních sil se nám to, v jejich vševědoucí moudrosti, rozhodlo sdělit až v deset dopoledne. Zatracení pitomci! Jsou to zatracení pitomci, že nám to sdělili až tak pozdě a pitomci na kvadrát, především protože nás neposlechli. Bože, to se nikdy nenaučí na nás dát?

    TEXT2
    "Jistě, mademoiselle," řekl. "Podezření! Připusťme si to. V tomto domě jste všichni podezřelí. Kuchař, uklízeč, kuchyňský pomocník, číšník - a ano, i všichni členové expedice."
    "Jak se opovažujete? Jak se jen opovažujete říci takovou věc? To je ohavné- nesnesitelné! Doktore Leidnere, přeci tu nemůžete jen tak sedět a nechat tohoto muže, tohoto-"

    TEXT3
    "Máme zde přes tři tisíce fyziků. Jen samotný CERN zaměstnává přes polovinu světových částicových fyziků, nejgeniálnějších mozků naší planety - Němce, Japonce, Italy, Nizozemce, nač si jen vzpomenete. Naši vědci zastupují přes pět set univerzit a šedesát národností."

    TEXT4
    "Jaký jiný mohu být", odsekl strýc, "když žiji ve světě plném bláznů, jako je tenhle? Šťastné a veselé! Vrhněme se na Vánoce!
    Čím jiným jsou pro nás Vánoce, než placením dluhů bez peněz, zjištěním, že jsme zase o rok starší a ani o hodninu bohatší, časem, kdy si proti své vůli projdeme skrz naskrz svými záznamy v účetní knize za uplynulý rok. Kdyby bylo po mém," řekl Skrblík rozhořčeně, "tak by každý pitomec, který by vyrukoval s Vánocemi, byl uvařen v jeho vlastním pudinku a pohřben s cesmínem v srdci. Tak!"

    -Joe Bartoň

    OdpovědětVymazat
  2. TEXT 1

    Našeho člověka sestřelili tady ve 2 ráno, ale vrchní velitelství spojeneckých expedičních sil, v celé své moudrosti, nám o tom nedalo vědět až do desáté ranní. Zatracení idioti! Jsou to zatracení idioti, že nám nedali vědět včas, a dvakrát tak velcí idioti, především protože ignorovali naši radu. Propánakrále, copak se nikdy nenaučí nás poslouchat?

    TEXT 2
    'Ano, mademoiselle,'řekl. 'Podezření! Neberme si s tím žádnou servítku. Všichni v tomto domě jste v podezření. Kuchař, uklizeč, umývač, číšník-a ano, i všichni členové expedice.

    'Jak se opovažujete? Jak se opovažujete něco takového říkat? Toto je ohavné- nesnesitelné! Doktore Leidnere-nemůžete tu sedět a nechat tohoto muže-nechat ho-'

    TEXT 3
    "Máme zde přes tři tisíce fyziků. Evropská organizace pro jaderný výzkum sama o sobě zaměstnává více než polovinu světových jaderných fyziků-nejlepší mozky na Zemi-Němce, Japonce, Italy, Holanďany, koho si řeknete, toho máme. Naši fyzici reprezentují přes pět set univerzit a šedesát národností.

    TEXT 4
    "A jaký mám být," opáčil strýček,"když žiju v takovém světě hlupáků, jakým je tento? Veselé Vánoce! Ať žijí Veselé Vánoce! Co jiného pro tebe znamená vánoční čas, než jen placení účtů z peněz které nemáš, zjišťovaní že jsi o rok starší a ani o trochu bohatší; čas pro účetní uzávěrku, a zjištění, že každá z položek za poslední tucet měsíců je pro tebe dluhem? Být po mém," řekl Skrblík rozhořčeně, tak by byl každý idiot, který mele něco o 'Veselých Vánocích' uvařen spolu se svým vlastním pudinkem a pohřben s trsem větviček cesmíny zapíchnutým v srdci. Tak!

    Martin Adam

    OdpovědětVymazat
  3. Text 1
    "Našeho muže sestřelili ve dvě ráno,ale Vrchní velitelství spojeneckých expedičních sil,
    ve své neskonalé moudrosti,nám to oznámilo až v deset ráno. Zatracení idioti! Zatracení
    idioti, protože nám o tom nedali vědět dřív a dvakrát větší idioti, protože nás neposlechli.
    Bože, copak se nikdy nenaučí nás poslouchat?"

    Tereza Zemanová
    Text 2
    ‘Ano, mademoiselle,’ prohlásil. ‘Podezření! Nedělejme z komára slona. Všichni v
    tomto domě jste podezřelí. Kuchařka, pacholek, umývač nádobí, i číšník-ano,
    a také všichni členové expedice.’

    ‘Co si to dovolujete? Jak se opovažujete něco takového vyslovit? To je odporné—neúnosné!
    Doktore Leidnere—přece tam nebudete jen tak sedět a nenecháte tohoto muže-tohoto muže-"

    Text 3
    “Máme tady přes tři tisíce fyziků. CERN samostatně zaměstnává více než polovinu všech
    světových jaderných fyziků - nejlepší mozky na zemi- Němce, Japonce, Italy, Nizozemce,
    co vás napadne. Zástupují více než pět set univerzit a šedesát národností.”

    Text 4
    "A co jiného bych měl být," obrátil se k němu strýc, "když žiji ve světě plném takových
    hlupáků? Veselé Vánoce! K čertu s Vánoci! Co jsou Vánoce jiného, než jen doba, kdy nemáš
    dostatek peněz na zaplacení účtů; kdy zjistíš, že jsi zase o rok chudší a ani o hodinu
    bohatší; kdy dáváš do pořádku své účty a ať se na to díváš z jakékoli strany, tak ti stejně
    každá položka za posledních tucet měsíců vyjde mínusová? Kdyby bylo po mém," rozčiloval se
    Scrooge, "každý pitomec, který by prošel kolem mě se zvoláním 'Veselé Vánoce' na rtech, by
    měl být uvařen spolu se svým vlastním pudinkem a pohřbený s větvičkou cesmíny zabodnutou v
    srdci. Přesně tak!"

    OdpovědětVymazat
  4. Dana Dužeková

    TEXT 1

    „Náš člověk byl sestřelen někde tady, ve 2 hodiny ráno. Velitelství nám ale ve své vševědoucí prozřetelnosti dalo vědět až v 10 hodin dopoledne. Zatracení pitomci! Zatracení pitomci, že nám nedali vědět dřív a zatracení pitomci na entou proto, že ignorovali naše rady už na tom prvním místě. Pane bože, naučí se nás někdy poslouchat?“

    --------------------------------------------

    TEXT 2

    „Ano, madam,“ řekl. „Podezření! Tak si to vyjasněme. Všichni v tomto domě jsou podezřelí. Kuchař, poskok, umývač nádobí, číšník a samozřejmě také všichni členové výpravy.

    „Jak se opovažujete? Jak si dovolujete říct takovou věc? To je odporně-ohavné. Doktore Leidnere – nemůžete tu přeci jen tak sedět a nechat tohoto muže – nechat tohoto muže¬¬¬-“

    --------------------------------------------

    TEXT 3


    Máme tu přes tři tisíce fyziků. CERN sám o sobě zaměstnává více než polovinu částicových fyziků světa – nejlepší mozky na zemi – Němce, Japonce, Italy, Holanďany, na koho si jen vzpomenete. Naši fyzikové reprezentují více než 500 univerzit a 60 národů.

    --------------------------------------------

    TEXT 4

    „A jaký mám být,“ odsekl strýc, „když žiju ve světě takových pošetilců? Veselé Vánoce! Do háje s Veselými Vánoci. Co je pro tebe vánoční čas jiného, než placení účtů, když nemáš peníze; zjištění, že jsi zase o rok starší a ani o hodinu bohatší; čas uzavření účetních knih, kdy proti své vůli musíš projít každou položku několikaměsíčních záznamů? Kdyby bylo po mém,“ řekl Skrblík rozhořčeně,“ nechal bych každého idiota chodícího kolem s libým výrazem ve tváři říkající Veselé Vánoce, ať se smaží ve vlastní šťávě a zahrabe se s kůlem zaraženým do srdce. A to by tedy měl!“

    OdpovědětVymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  6. TEXT 1

    „Náš muž byl sestřelen na tomto místě ve 2 hodiny ráno, ale vrchní velitelství spojeneckých expedičních sil, ve své vševědoucí moudrosti, nám o tom nedalo vědět až do 10 ráno. Zatracení idioti! Jsou to zatracení idioti, protože nám dali vědět až tak pozdě a ještě větší především za ignorování našich pokynů. Sakra, naučí se nás někdy poslouchat?"

    TEXT 2

    „Ano, mademoiselle,' řekl. 'Podezření!. Nalijme si čistého vína. Všichni v tomto domě jste podezřelí. Kuchař, sluha, umývač nádobí, číšník - a ano, také všichni členové expedice."
    "Jak se opovažujete? Jak se opovažujete říct takovou věc? To je odporné - neúnosné.Doktore Leidnere - přece tady nemůžete jen tak sedět a nechat tohoto muže - nechat ho -"

    TEXT 3

    „Máme zde více než tři tisíce fyziků. Samotný CERN zaměstnává přes polovinu všech světových jaderných fyziků - největší mozky na Zemi - Němce, Japonce, Italy, Holanďany, co vás jen napadne. Naši fyzici zastupují přes pět set univerzit a šedesát národností."

    TEXT 4

    „Co jiného můžu být," odsekl strýc, „když žiji ve světě plném bláznů jako je tento? Veselé Vánoce! K čertu s Veselými Vánoci! Co pro tebe znamená Vánoční čas kromě času placení účtů bez peněz; času, kdy ti dojde, že jsi zase o rok starší, ale ani o hodinu bohatší; času na srovnání účetních knih, kde by pro tebe každá položka za celý rok představovala jenom dluh. Kdyby bylo po mém," řekl Skrblík rozhořčeně „byl by každý blbec, který by mi přišel popřát "Veselé Vánoce!", uvařen ve vlastním pudinku a pohřben s cesmínovým kůlem v srdci. To by tedy měl!"
    Jana Leová

    OdpovědětVymazat
  7. Aya El Hassanová

    TEXT 1
    ,,Našeho muže sestřelili,,,tady" na tomto místě, ve dvě hodiny ráno, ale Vrchní velitelství expedičních ozbrojených sil nám v jejich vševidoucí moudrosti nedali vědět, až dokud nebylo 10 hodin ráno. Zatracení Idioti! Zatracení Idioti, že nám nedali vědět, dokud nebylo příliš pozdě a jsou to dvojnásobní idioti, že ignorovali naši radu v první řadě. Bože, to se nás nikdy nenaučí poslouchat?"

    TEXT 2
    ,,Ano slečno" odpověděl,,,podezření! Nedělejte z komára velblouda, v tomto domě, jste všichni podezřelý! Kuchař, uklízeč, pomocník, číšník, a všichni členové expedice, ,,Jak se opovažujete?",,Jak se opovažujete říct takovou věc? To je neslýchané-odporné! Dr. Leidnere - nemůžete tady sedět a nechat toho muže-nechat toho muže-"

    TEXT 3
    ,,Máme tu přes tři tisíce fyziků, CERN snadno zvládá zaměstnávat více než polovinu světových částicových fyziků - ty nejlepší mozky na zemi-Němce, Japonce, Italy, Nizozemce, vyberte si. Naši fyzikové reprezentují přes pět set univerzit a šedesát národností."

    TEXT 4
    ,,Kým jiným bych mohl být?" Odpověděl strýc,, když žiji v takovém světě bláznů jako je tenhle?" ,,Veselé vánoce! Táhni s veselými vánoci! Co jiného je vánoční čas pro tebe než čas k placení účtů bez peněz; zas kdy jsi uvědomíš, že jsi o rok starší a ne o hodinu bohatší; čas na to aby sis udělal pořádek ve svých knihách a znovu si proti své vůli připomeneš každou položku kterou sis zapsal během minulého roku?" ,,Kdy tak bylo po mém" řekl Scrooge rozhořčeně, ,,každý idiot který chodí okolo a říká ,,veselé vánoce" by měl být uvařen ve vánočním pudingu a pohřben s kolíkem z cesmíny v jeho srdci, to by tedy měl!"

    OdpovědětVymazat
  8. Michaela Hodanová

    TEXT 1

    Našeho muže sestřelili „tady“, na tomto místě ve dvě hodiny ráno, aleVrchní velitelství expedičních ozbrojených sil nám v jejich vševědoucí moudrosti, nám nedali vědět dokud nebylo deset hodin ráno. Zatracený idioti! Zatracený idioti, že nám nedali vědět, dokud nebylo příliš pozdě a jsou to dvojnásobní idioti, že ignorovali naši radu v první řadě. Bože, to se nás nikdy nenaučí poslouchat?

    TEXT 2

    „Ano slečno“, odpověděl. „Podezření! Nedělejte z komára velblouda. V tomto dome jste všichni podezřelí! Kuchař, pomocník, uklízeč, číšník- ano a všicni členové expedice taky.“
    „Jak se opovažujete? Jak se opovažujete říct takovou věc? To je odporné – neslýchané! Dr. Leidnere – nemůžete tady sedět a nechat toho muže – nechtat toho muže-

    TEXT 3

    „Máme tady pres tři tisíce fyziků. CERN snadno zvládá zamestnavat více než polovinu svetových částicových fyziku – ty nejlepší mozky na zemi –Němce, Japonce, Italy, Nizozemce, vyberte si. Naši fyzikové representují přes pět set univerzit a šedesát národností.“

    TEXT 4

    „Co jiného bych mohl být?“ Odpověděl strýc,“ Když žiji v takovém světě bláznů jako tenhle? Veselé Vánoce! Jdi někam s Vánocema! Co jiného je vánoční čas pro tebe než čas placení účtů bez peněz, čas, kdy si uvědomíš, že jsi o rok starší, a ne o hodinu bohatší, čas na to, aby sis udělal pořádek ve svých knihách, znovu si proti své vůli připomněl každou položku, kterou jsi zapsal během minulého roku a byl jsi v mínusu? Kdyby tak bylo po mém!“, řekl Scrooge rozhořčeně,“ každý idiot, který chodí okolo a říká „Veselé Vánoce“ by měl být uvařen ve vánočním pudinku a pohřben s kolíkem z cesmíny v jeho srdci. Měl by!“

    OdpovědětVymazat
  9. Text 1

    „Náš muž byl sestřelen tady dnes ve 2 ráno, ale Vrchní velitelství spojeneckých expedičních sil, v té jejich vševědoucí moudrosti, se nám to uvolilo oznámit až v deset ráno. Zatracení idioti! Zatracení idioti proto, že nám to dali vědět až tak pozdě a dvakrát takový idioti, především protože nedali na naší radu. Božínku, to se nás nikdy nenaučí poslouchat?"

    Text 2
    „Ano mademoiselle," řekl. „Podezření! Nalijme si čerstvého vína. Všichni v tomto domě jste podezřelí. Kuchař, sluha, myč nádobí, číšník- a ano, taktéž všichni členové expedice. "
    „Co si to dovolujete? Jak si vůbec můžete dovolit něco takového říct? To je ohavné-neúnosné. Doktore Leidnere- nemůžete si tu jen tak sedět a nechat tohoto muže-nechat ho- aby-"

    Text 3

    „Máme tu přes 3 tisíce fyziků. CERN sám o sobě zaměstnává více než polovinu všech jaderných fyziků světa - těch největších mozků naší planety - Němce, Japonce, Italy, Holanďany, vše, na co si vzpomenete. Naši fyzici reprezentují přes pět set universit a šedesát národností."

    Text 4

    „A co mám asi tak dělat", odvětil strýček, „když žiju ve světě plném hlupáků, jako je tenhle? Šťastné a veselé! DOKONALE veselé vánoce! Co pro tebe znamená čas vánoc kromě času placení účtů, když nemáš peníze, zjištění, že jsi o rok starší a ani o jedinou hodinu bohatší; času, kdy procházíš účetní knihy a zjišťuješ, že každá položka ti za komplet minulých měsíců přinesla dluhy?Kdyby bylo po mém" řekl Skrblík, „každý idiot, který prohodí něco o 'Veselých vánocích', by byl uvařen ve svém vlastním pudinku a pohřben s cesmínovým kůlem v srdci. Tak!"

    Lucie Šindelářová

    OdpovědětVymazat
  10. TEXT 1
    Náš muž byl dnes sestřelen zde, ve dvě ráno. Ale naše geniální velitelství
    nám nedalo vědět dřív, než v deset dopoledne. Zatracení idioti! Zatracení idioti,
    že nám nedali včas vědět a dvakrát zatracení idioti, že předtím ignorovali naší radu.
    Sakra, to se nikdy nenaučí nám naslouchat?


    TEXT2
    "Ano, madam," pravil. Vyjasněme si tu čisté víno. Všichni v tomto domě jste v podezření.
    Kuchař, sluha, kuchyňský pomocník, čišník - ano, a také všichni členové výpravy.

    "Jak se opovažujete? Jak se opovažujete říkat takové věci? To je nepřístojné! Doktore Leinedere -
    nemůžete tu jen tak sedět a nechat toho muže .. nechat toho muže ..."


    TEXT3
    "Máme zde přes tři tisíce fyziků. CERN (Corporation for Research and Educational Networking) sama zaměstná více než polovinu jaderných fyziků - největší mozky světa -
    Němci, Japonci, Italové, Holanďani, nač si jen vzpomenete. Naši fyzici reprezentují přes pětset universit a šedesát národů.


    TEXT4
    "A jaký mám být? Odvětil strýc,"když žiju ve světě tolika hlupáků, jakým je on.
    Veselé vánoce! Na co veselé vánoce! Čím jiným vánoce jsou, než časem placení účtů z peněz, které nemám, o rok starší a o nic bohatší,
    časem uzavírání účetní knihy, s každou položkou za poslední rok představující nic než dluhy.
    Kdyby bylo po mém," pravil Skrblík rozhořčeně, "každý idiot, který začne o 'veselých vánocích'
    by měl být uvařen ve vlastním pudinku a pohřben s cesmínou zabodnutou do srdce. To by měl!"

    Lenka Nečasová

    OdpovědětVymazat
  11. Text 1
    Náš muž byl sestřelen ve dvě ráno zde, ale vševědoucí Vrchní velitelství spojeneckých expedičních sil, nám nedalo vědět až do deseti do rána. Zatracení pitomci! Jsou to zatracení pitomci, protože nám dali vědět tak pozdě a ještě jednou tak zatracení pitomci především proto, že ignorovali naši radu. Proboha, cožpak se nás nikdy nenaučí poslouchat?

    Text 2
    "Ano, mademoiselle," řekl. "Podezřelý! Nechte nás to říci narovinu. Všichni v tomto domě jsou podezřelí. Kuchař, kuchyňská, poslíček, a také všichni členové expedice."
    Jak se opovažujete? Jak se opovažujete říkat takové věci? To je ohavné-nesnesitelné! Doktore Leidnere – nemůžete tu jen tak sedět a nechat tohoto muže – nechat tohoto muže-´

    Text 3
    Máme tu více než tři tisíce fyziků. Jen Evropská organizace pro jaderný výzkum sama zaměstnává více než polovinu světových částicových fyziků na světě – nejlepších mozků na světě – Němce, Japonce, Italy, Nizozemce, co si jen vzpomenete. Naši fyzikové reprezentují přes pět set universit a 60 národností.

    Text 4
    „Co jiného můžu být,“ odvětil strýc, „ když žiju v takovém světě hlupáků jako je tento? Veselé Vánoce! Pryč s Veselými Vánocemi! Co jiného je vánoční čas než čas placení účtů, když nemáte žádné peníze; čas, abyste zjistili, že jste o rok starší, a ani o hodinu bohatší; čas pro uzavření účetnictví, kdy se vám každá položka v pořadí několika měsíců zobrazuje jako dluh? Kdyby bylo po mém,“ řekl Skrblík rozhořčeně, „každý pitomec, který vyhrkne `Veselé Vánoce`, by měl bejt provařenej ve svém vlastním pudinku a zakopanej s větví cesmíny v srdci. To by teda měl!“

    Marie Musilová

    OdpovědětVymazat
  12. Text 1
    "Náš muž byl sestřelen zde ve dvě ráno, ale vševědoucí vrchní velitelství spojeneckých expedičních sil nám dalo vědět až v deset ráno. Zatracení idioti! Zatracení idioti, že nám nedali tak dlouho vědět a ještě víc zatracení idioti, hlavně, že ignorovali naší radu. Proboha, kdy nás konečně začnou poslouchat?"

    Text 2
    "Ano mademoiselle," řekl. "Podezření! Není o čem pochybovat Vy všichni v tomto domě jste v podezření. Kuchař, sluha, pomocník v kuchyni, pikolík-a ano i také všichni členové expedice."

    "Jak se opovažujete! Jak se opovažujete říci něco takového? To je odporné-neslýchané! Doktore Leidnere přeci tu nemůžete jen tak sedět a nechat tohoto muže-nechat ho-"

    Text 3
    "Máme tu přes tři tisíce fyziků. Evropská organizace pro nukleární výzkum sama zaměstnává více než polovinu světové populace fyziků – nejlepší mozky z celého světa-Němce, Japonce, Italy, Holanďany, co vás jen napadne. Naši fyzici zastupují více než pět set univerzit a šedesát národností. "

    Text 4
    "co jinýho bych měl bejt, " odvětil strýc, "když musim žít v takovym světě hlupáků, jako je tenhle? Veselé Vánoce! K čertu s Veselýma Vánocema! K čemu jinýmu je Vánoční čas než čas kdy platit účty, když nejsou peníze; čas kdy zjišťuješ, že jsi zase o rok starší a ani o hodinu bohatší? Čas udělat si pořádek v účtech, ve kterých ti každá položka připomene tvoje dluhy za poslední rok? Kdyby bylo po mém," řekl Scrooge rozhořčeně, "každej idiot kterej na potkání hlásá 'Veselé Vánoce' by měl být uvařenej ve svym vlastnim pudingu a pohřben s cestmínovým kůlem v srdci. To by měl!"

    Denisa Markaczová

    OdpovědětVymazat
  13. TEXT 1

    "Našeho člověka sestřelili tady ve dvě ráno, ale ti chytráci z velitelství britských výsadkových jednotek nám dali vědět až v deset. Zatracení idioti! Jsou to zatracení idioti, protože nám nedali vědět dřív, a jsou to ještě větší idioti, protože ignorovali naše rady. Jé, budou nás někdy poslouchat?"





    TEXT 2

    "Ano, mademoiselle," řekl. "Podezření! Buďme upřímní, všichni v tomto domě jsou podezřelí. Kuchař, pomocník, umývač nádobí, číšník a také všichni členi expedice."


    "Jak se opovažujete? Jak se vůbec opovažujete říkat takové věci? To je sprosté! Doktore Leidnere- nemůžete tu jen sedět a nechat toho muže- nechat toho muže..."



    TEXT 3

    "Máme zde víc jak tři tisíce fyziků. CERN sám zaměstnává více jak polovinu světových jaderných fyziků - nejbystřejší mozky světa- Němce, Japonce, Italy, Holanďany, jen si řekněte. Naši fyzici reprezentují víc než pět set univerzit a šedesát národností."



    TEXT 4

    "Jak se nemám rozčilovat, odpověděl strýc, "když žiju ve světě takových hlupáků jako je on. Veselé Vánoce! Jdi do háje s veselýma Vánocema. Co to je za vánoční čas, když musíš platit účty i když nemáš peníze; čas zjistit, že jsi zase o rok starší ale o nic bohatší; čas kdy musíš udělat daňové přiznání a vidíš, že každá položka v něm za posledních tucet měsíců znamená tvou smrt. Kdybych mohl vypracovat svou závěť, řekl vztekle Scrooge, "každý hlupák, který tvrdí řekne 'veselé Vánoce', by se měl péct se svym nákypem a měl by být pohřben s cesmínou zabodnutou v srdci. To by měl!"

    OdpovědětVymazat
  14. TEXT 1:

    Náš člověk byl sejmut tady ve dvě hodiny dneska ráno, ale ti chytráci ze zhora nám řekli až v deset odpoledne. Zatracení idioti! Jsou to zatracení idioti, protože nám dali vědět až tak pozdě a dvojásobní idioti jsou proto, že ignorovali naše rady hned od začátku. Sakra, kdy už nás začnou poslouchat?

    TEXT 2:
    „Ano, madam“, pravil. „ Podezření! “ Buďme upřímní. Všichni v tomto domě jste podezřelí! Kuchař, sluha, pomocník v kuchyni, číšník, jakož i všichni členové výpravy.

    „Jak se opovažujete? Jak se opovažujete řici takovou věc? To je ohavné – neslýchané! Doktore Leidnere – nemůžete tady sedět a nechate toho muže – nechat toho muže- “

    TEXT 3:
    „Máme zde přes tři tisíce fyziků. CERN zaměstnává více než polovinu světových fyziků zabývajících se atomovou a jadernou fyzikou - nejchytřejšími mozky světa - Němce, Japonce, Italy, Nizozemce, jen co si vzpomenete. Naši fyzici reprezentují více než pět set univerzit a šedesát národností. “

    TEXT 4:
    „Jaký jiný mám být “ dopověděl strýček, „když žiju v takovým světě hlupáků? Veselé Vánoce! Strčte si své veselé Vánoce někam! Co je za vánoční čas, když ani nemáš peníze na zaplacení účtů; čas k nalezení sebe sama o rok starší, a ne o hodinu bohatší? Čas pro podání svých daní a zjištění, že každá položka za posledních 12 měsíců je ztrátová?
    Kdyby bylo po mém, "řekl rozhořčeně Scrooge, "každý idiot, který huláká 'Veselé Vánoce' by měl být uvařený ve vánočním pudinku a pohřbený s cesmínovým kůlem zabodnutým v jeho srdci. Měl by!"

    Ondrej Hurdalek

    OdpovědětVymazat
  15. Text 1
    "Náš muž byl sestřelen zde, dnes ve dvě ráno. Ale Vrchní Velitelství ,ve své nesmírné moudrosti, se rozhodlo nás laskavě informovat až v deset ráno. Zatracení idioti! Zatracení idioti protože nám nedali vědět dřív a dvakrát tak zatracení idioti že neposlechli naše rady. Bože, to se nikdy nenaučí nás poslouchat?"

    Text 2
    „Ano madam,“ pravil. „Podezření! Rozlejme si čístého vína, všichni v tomto domě jste podezřelí. Kuchař, sluha, umývač nádobí, ba i pikolík a také ostatní členové expedice.“

    „Jak se opovažujete? Jak se opovažujete říkat takové věci? To je odporné-neúnosné!Doktore Leidnere, nemùžete tu jen tak sedět a nechat toho muže...nechat toho muže“..

    Text 3

    „Máme zde více než tři tisíce fyzikù. CERN sám o sobě zamestnává více než polovinu světových jaderných fyziků-ty nejnadanější mozky na zemi-Němce, Japonce, Italy, Holanďany, na co si jen vzpomenete. Naši fyzici zastupují více než pětset univerzit a šedesát národností.“

    Text 4

    „Co jiného můžu být,“ odsekl strýc, „když žiji ve světě plném bláznů jako je tento? Veselé Vánoce! K čertu s Veselými Vánoci! Co pro tebe znamená Vánoční čas kromě placení účtů bez peněz; času, kdy ti dojde, že jsi zase o rok starší, ale ani o hodinu bohatší; času na srovnání účetních knih, kde pro tebe každá položka za celý rok představuje jenom dluh.“ „Kdyby bylo po mém,“ řekl Lakomec rozhořčeně, každý idiot který chodí okolo a říká ,,veselé vánoce ,“ by měl být uvařen ve vánočním pudingu a pohřbenen s cesmínovým kůlem v srdci. Tak a nijak jinak! „

    Jan Giurg

    OdpovědětVymazat
  16. "Náš muž byl sestřelen zde ve dvě hodiny v noci, ale vševědoucí Nejvyšší Velitelství Spojeneckých Průzkumných Sil,
    nám nedalo vědět dřív než v deset ráno. Prokletí hlupáci! Říkám prokletí hlupáci, že nám nedali včas vědět
    a dvakrát prokletí hlupáci, že ignorovali naší rady, v první řadě. Bože, naučí se nás někdy poslouchat?"

    "Ano mademoiselle," řekl. "Podezření! Pojďme se schodnout. Všichni v tomto domě jste v podezření.
    Kuchař, sluha, umývač nádobí, pikolík, ano, a také všichni členové expedice."
    "Jak se opovažujete? Jak se opovažujete říct takovou věc? To je ohavné - neúnosné! Doktore Leidnere - nemůžete
    tu sedět a nechat tohoto muže - nechat tohoto muže - "

    "Máme zde přes tři tisíce fyziků. Evropská Organizace pro Atomový Výzkum sama o sobě zaměstnává více než polovinu atomových
    fyziků - nejbystřejších mozků na světě - můžete jmenovat Němce, Japonce, Italy, Holanďany.
    Naši fyzikové reprezentují přes pět set univerzit a šedesát národů."

    "Co jiného mohu být", odvětil strýc, "Když žiji v takovém světě bláznů jako tento? Veselé Vánoce! Pryč s těmi Veselými Vánocemi!
    Co jiného je čas Vánoc, než placení účtů bez peněz; čas, kdy najdeš sám sebe o rok starší; a ani o hodinu bohatší;
    čas zúčtování všech "má dáti dal" v účetní knize života, a každá položka na jedné straně, zkrze rovný tucet měsíců v roce, představuje
    vždy jen dluhy na straně druhé? Kdybych jen mohl uskutečnit mojí vůli," řekl Scrooge zapáleně, "každý blázen, kdo chodí s Veselými Vánocemi
    na rtech, by měl být uvařen ve vlastim vánočním pudinku a pohřben s kůlem cesmíny, prorůstajícím jeho srdcem. To by měl!"

    M.Franc

    OdpovědětVymazat
  17. "Náš muž byl sestřelen zde, ve dvě hodiny ráno ale SHAEF se svou vševědoucí moudrostí nám dali vědět až v deset dopoledne. Zatracení idioti! Zatracení idioti protože nám dali vědět tak pozdě a v prvé řadě tuplovaní idioti protože ignorovali naše rady. Pro pána krále copak se nikdy nenaučí nás poslouchat?"
    "Ano, slečno," řekl. "Podezření! Nechoďme okolo horké kaše. Všichni v tomto domě jste v podezření. Kuchař, sluha, umývač nádobí, číšník a všichni členové výpravy taktéž." "Jak se opovažujete? Jak se opovažuje říct takovou věc. To je nechutné - neúnosné! Doktore Leidnere nemůžete tu sedět a nechat toho muže-nechat toho muže-"
    "Máme tu přes tři tisíce fyziků. CERN bez cizího přispění zaměstnává více než polovinu všech částicových fyziků na světě - nejlepší mozky na Zemi - Němce, Japonce, Italy, Holanďany, řekněte si. Naší fyzici reprezentují přes pět stovek universit a šedesát národností."
    "Co jiného mám být", odpověděl strýček, "když žiju ve světě takových hlupáků? Šťastný a veselý! Do háje s veselými Vánocemi! Co jsou pro vás vánoce nežli čas placení účtů bez peněz; čas kdy si uvědomíte, že jste o rok starší a ani o píď bohatší; čas kdy uzavíráte účty, a musíte projít každou jejich položku za celých dvanáct měsíců i když vám nesouhlasí? Kdyby mohlo být po mém, řekl Skrblík rozhořčeně, každý idiot, jenž vypustí z úst veselé Vánoce, by měl být uvařen ve vlastním pudinku a být pohřben s klanicí v srdci. Měl by!"

    Petr Vnučko

    OdpovědětVymazat
  18. "Našeho muže sestřelili tady dneska ve dvě ráno, ale vševědoucí Vrchní velitelství spojeneckých expedičních sil nám dalo vědět až v deset. Zatracení idioti! Zatracení idioti, že nám nedali vědět dřív a ještě větší idioti, že především ignorovali naše rady. Sakra, to se nikdy nenaučí nás poslouchat?"

    ----

    "Ano, mademoiselle," řekl. "Podezření! Nedělejme kolem toho kolíky, v tomto domě jste podezřelí všichni. Kuchařka, pomocník, umývač nádobí, číšník, ano, a také všichni členové expedice.
    "Jak se opovažujete? Jak se opovažujete něco takového říci? To je nepřípustné! Doktore Leidnere - nemůžete tu jen tak sedět a nechat tohoto muže - nechat tohoto muže -"

    ---

    "Máme tu více než tři tisíce fyziků. CERN sám zaměstnává více než polovinu kvantových fyziků na světě - ty nejchytřejší mozky z východního Německa, Japonska, Itálie, Nizozemí, co Vás jen napadne. Naši fyzici reprezentují více než pět set univerzit a šedesát národností."

    ---

    "Co jiného mám dělat," obrátil se strýček, "když žiji v takovém světě bláznů jako je tenhle? Veselé Vánoce! To tedy, Veselé Vánoce. Co je to vánoční čas? Jen placení účtu bez peněz; čas, kdy jsi zase o rok starší, a o nic bohatší; čas kdy uděláš závěrku, a každá položka v ní za poslední tucet měsíců představuje tvoji smrt? Kdyby bylo po mém," řekl Scrooge rozčíleně, "každý idiot, který říká "Veselé Vánoce" by se měl smažit i se svým pudinkem, a být zakopán s cestmínovým kůlem v srdci. To by tedy měl".


    -Veronika Valová

    OdpovědětVymazat
  19. Text 1
    „Našeho člověka sestřelili zde už ve 2 hodiny ráno, ale hlavní štáb, ve své vševědoucí moudrosti, nám to oznámil až v deset. Zatracení idioti! Jsou to zatracení idioti, protože nám nedali vědět dřív, a jsou to tuplovaní idioti, hlavně proto, že nedbali naší rady. Bože, to se nám nikdy nenaučí naslouchat?“
    ___________________________________________________________________________

    Text 2
    „Ano mademoiselle,“ řekl. „Podezřelí! Nechoďme kolem horké kaše. Vy všichni zde v tomto domě jste podezřelí. Kuchař, sluha, umývač nádobí, roznašeč nápojů – ano, a všichni členové expedice také.“
    „Jak se opovažujete? Jak se opovažujete říkat takové věci? To je odporné – neúnosné! Doktore Leidnere – nemůžete tu sedět a nechat tohoto muže – toho muže –“
    ___________________________________________________________________________

    Text 3
    „Máme tady přes tři tisíce fyziků. CERN sám zaměstnává více než polovinu světových jaderných fyziků – nejbystřejší hlavy země – Němci, Japonci, Italové, Nizozemci, kdokoliv na koho si vzpomenete. Naši fyzici zastupují více než pět set univerzit a šedesát národností.“
    ___________________________________________________________________________

    Text 4
    „Co jiného bych měl být,“ odvětil strýc, „když žiju v takovém světě plném bláznů? Veselé Vánoce! Pryč s nimi! Co jiného je pro tebe čas vánoční, než placení účtů z peněz, které nemáš; čas kdy si o rok starší a ani ne o hodinu bohatší; čas na uzavírání účtů, kdy každá položka za uplynulý rok nesouhlasí? Kdyby mohlo být po mém,“ řekl Scrooge rozhořčeně, „každý trouba, který vypustí z úst Veselé Vánoce, by měl být uvařen ve svém vlastním pudingu, a pohřben s cesmínovým kůlem zabodnutým v srdci. To by měl!“

    Michal Janíček

    OdpovědětVymazat
  20. Text 1.

    Našeho člověka sestřelili "tady" dnes ve 2 hodiny rano, ale rozvědka ve své nekonečné moudrosti, nám nedala vědět do 10 dopoledne! Zatracení hlupáci! Zatracení hlupáci že nedali vědět dřív nez v 10 dopoledne a dvojití zatracení hlupáci za to že nás ignorovali. ....., to se nikdy nepoučí?!

    Text 2.

    "Ano, slecno" řekl. "Podezřelí! Vyjasněme si něco. Všichni v tomto domě jsou podezřelí. Kuchař, uklízeč, pomocnik,ano i pikolík a všichni členové expedice také."
    "Jak se opovažujete? Jak se opovažujete říct takovou věc? Tohle je hrozné-nesnesitelné! Dr. Leadnere- nemůžete tedy sedět a nechat ho-nechat toho muže!

    text 3.

    Máme zde více než 3 tisíce fyziku. CERN zaměstnává více než polovinu světových jaderných fyziků- ty největší mozky na Zemi- Němce, Japonce, Italy, Holandany, na koho si vzpomenete. Naši fyzikové reprezentují více než pět set univerzit ze 60 zemí světa.

    Text 4. -hurey!

    "Co jiného bych měl být," odpověděl strýček, "když žiji v takovémto světě hlupáků? Veselé Vánoce! K čertu s Vánoci!' Co je pro tebe vánoční čas krom času placení účtů bez peněz, čas kdy zjištuješ že jsi zas o rok starší, a ani o hodinu bohatší, čas kdy daš do pořadku své účty jen abys zjistil že si v mínusu." řekl lakomec rozhořdčeně. "každý idiot který prohlašuje "Veselé vánoce" by měl být uvařen v jeho vlastním puddinku, a pohřben s cesmínovou větývkou v srdci. Mel by!"

    O.Chudada

    OdpovědětVymazat
  21. Petr Vnučko - oprava

    Text 1

    "Náš muž byl sestřelen zde, ve dvě hodiny ráno ale SHAEF se svou vševědoucí moudrostí nám dali vědět až v deset dopoledne. Zatracení idioti! Zatracení idioti protože nám dali vědět tak pozdě a v prvé řadě tuplovaní idioti protože ignorovali naše rady. Pro pána krále copak se nikdy nenaučí nás poslouchat?"

    Text 2

    "Ano, slečno," řekl. "Podezření! Nechoďme okolo horké kaše. Všichni v tomto domě jste v podezření. Kuchař, sluha, umývač nádobí, číšník a všichni členové výpravy taktéž." "Jak se opovažujete? Jak se opovažuje říct takovou věc. To je nechutné - neúnosné! Doktore Leidnere nemůžete tu sedět a nechat toho muže-nechat toho muže-"

    Text 3

    "Máme tu přes tři tisíce fyziků. CERN bez cizího přispění zaměstnává více než polovinu všech částicových fyziků na světě - nejlepší mozky na Zemi - Němce, Japonce, Italy, Holanďany, řekněte si. Naší fyzici reprezentují přes pět stovek universit a šedesát národností."

    Text 4

    "Co jiného mám být", odpověděl strýček, "když žiju ve světě takových hlupáků? Šťastný a veselý! Do háje s veselými Vánocemi! Co jsou pro vás vánoce nežli čas placení účtů bez peněz; čas kdy si uvědomíte, že jste o rok starší a ani o píď bohatší; čas kdy uzavíráte účty, a musíte projít každou jejich položku za celých dvanáct měsíců i když vám nesouhlasí? Kdyby mohlo být po mém, řekl Skrblík rozhořčeně, každý idiot, jenž vypustí z úst veselé Vánoce, by měl být uvařen ve vlastním pudinku a být pohřben s cesmínou v srdci. Měl by!"

    OdpovědětVymazat
  22. O.Chudada

    Text 1.

    Našeho člověka sestřelili "tady" dnes ve 2 hodiny ráno, ale rozvědka ve své nekonečné moudrosti, nám nedala vědět do 10 dopoledne! Zatracení hlupáci! Zatracení hlupáci že nedali vědět dřív než v 10 dopoledne a dvojití zatracení hlupáci za to že nás ignorovali. Prokrista, to se nikdy nepoučí?!

    Text 2.

    "Ano, slečno" řekl. "Podezřelí! Vyjasněme si něco. Všichni v tomto domě jsou podezřelí. Kuchař, uklízeč, pomocník, ano i pikolík a všichni členové expedice také."
    "Jak se opovažujete? Jak se opovažujete říct takovou věc? Tohle je hrozné-nesnesitelné! Dr. Leadnere- nemůžete tedy sedět a nechat ho-nechat toho muže!

    text 3.

    Máme zde více než 3 tisíce fyziku. CERN zaměstnává více než polovinu světových jaderných fyziků- ty největší mozky na Zemi- Němce, Japonce, Italy, Holand´any, na koho si vzpomenete. Naši fyzikové reprezentují více než pět set univerzit ze 60 zemí světa.

    Text 4. -hurey!

    "Co jiného bych měl být," odpověděl strýček, "když žiji v takovémto světě hlupáků? Veselé Vánoce! K čertu s Vánoci!' Co je pro tebe vánoční čas krom času placení účtů bez peněz, čas kdy zjišťuješ, že jsi zas o rok starší, a ani o hodinu bohatší, čas kdy dáš do pořádku své účty, jen abys zjistil, že si v mínusu." řekl lakomec rozhořčeně. "každý idiot který prohlašuje "Veselé vánoce" by měl být uvařen v jeho vlastním pudinku, a pohřben s cesmínovou větývkou v srdci. Mel by!"

    OdpovědětVymazat