17. dubna 2009

A. C. Clarke finalised

Do komentáře prosím vkládejte definitivní verze svého překladu - po úpravě ve dvojicích. Nezapomeňte svůj příspěvek podepsat jmény obou autorů.

Při finální úpravě se soustřeďte na plynulost textu a větnou stavbu.
Gramatické chyby jsou nepřípustné!

25 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  5. Clarke - 2001: Vesmírná Odyssea


    Šestým členem posádky nic nemohlo otřást,nestaral se o nic, neměl totiž lidskou povahu. Byl to vysoce moderní počítač HAL 9000, mozek a nervová soustava celé lodi.

    Hal (ve zkratce Heuristicky naprogramovaný ALgoritmický počítač) byl mistrovské dílo třetí počítačové generace. Zdálo se, že nová generace počítačů se objevuje v intervalech dvaceti let a myšlenka, že nyní měl další takový interval následovat, působilo starosti velkému množství lidí.

    K té první došlo ve čtyřicátých letech dvacátého století, v době, kdy elektronky dovolily vytvořit těžkopádné avšak vysokorychlostní mašiny jako ENIAC a její následovníky. Poté, v šedesátých letech, přišla na svět ona mikroelektronika založená na vlastnostech polovodičů. Skutečnost, že umělá inteligence je alespoň tak dokonalá jako lidská a aniž by potřebovala větší prostor, než je kancelářský stůl, byla evidentní, prozatím však nikdo nevěděl, jak ji vytvořit.

    Je dost možné, že by to ani nikdo nikdy nezjistil; na tom však už nezáleželo. V osmdesátých se Minsky a Good postarali o to, aby bylo prokázáno, že neutrální sítě lze utvářet pomocí autoreplikací– v souladu s libovolným vzdělávacím programem. Umělé mozky mohly být vytvořeny procesem, který byl nápadně podobný vývoji lidského mozku.
    V každém případě, přesné detaily nebudou nikdy známy, a i kdyby byly, byly by příliš komplikované pro lidské chápání.

    Nakonec už ani nebylo důležité jak to fungovalo, hlavní bylo, že to funguje a že konečným výsledkem byla umělá inteligence, která uměla napodobit- někteří filozofové raději užívali slůvka „imitovat“- většinu aktivit lidského mozku a to s mnohem větší rychlostí a spolehlivostí. Samotný proces výroby byl velmi nákladný a bylo díky tomu také postaveno pouze několik sérií počítačů HAL9000, ale starý žert, že bude vždy jednoduší vytvořit organický mozek s pomocí neodborných pracovníků, začínal postrádat význam.

    Hal byl na tuto misi vyškolený stejně pečlivě jako jeho lidští spolupracovníci- ba dokonce daleko pečlivěji a měl jednu nezpochybnitelnou výhodu- nikdy nespal. Jeho prvořadý úkol bylo kontrolovat životně důležité systémy, nepřetržitě měřil tlak kyslíku, teplotu, propustnost lodního pláště, radiaci a další navzájem propojené faktory, na kterých závisely lidské životy posádky.

    Hal byl schopný provádět komplikované navigační korekce a v případě potřeby změny kurzu lodi spustit nezbytné letové manévry. V neposlední řadě uměl dohlédnout na posádku v umělém spánku a když bylo třeba, zásobovat je v pravidelných časových intervalech precizně vyměřeným množstvím nitrožilní výživy, která je udržovala při životě.

    Nováková, Oswaldová

    OdpovědětVymazat
  6. Šestého člena posádky nezajímala žádna z těchto věcí, protože nebyl člověk. Byl to velmi vyspělý počítač HAL 9000, mozek a nervový systém lodi. Hal (než heuristicky naprogramovaný algoritmický počítač nic míň) byl mistrovským dílem třetího počítačového průlomu. Tento jev se objevoval v období dvaceti let a jen myšlenka, že další z nich bezprostředně hrozí, již zneklidnila velký počet lidí.
    První průlom se objevil ve 40. letech 20. století, když již dávno překonaná elektronka umožnila vytvořit nedokonalé, vysokorychlostní kolosy jako ENIAC a jeho následovníky. Později v šedesátých letech byla mikroelektronika založená na polovodičích zdokonalena. S jejím objevením bylo jasné, že umělá inteligence je minimálně tak mocná, jako lidská a nemusí být větší než kancelářský stůl- pokud by ovšem někdo věděl jak jí sestrojit.
    Ale pravděpodobně to nikdo nevěděl, ovšem to nehrálo žádnou roli. V osmdesátých letech Minsky a Good předvedli, jakým způsobem mohou být neuronové sítě vytvářeny automaticky- schopnost reprodukovat se, v souladu s jakýmkoli výukovým programem. Umělá inteligence mohla být vytvářena procesem, který byl nápadně podobný vývoji lidského mozku. Úplné detaily by nemohly být v žádném případě známy, a i kdyby, byly by velmi komplikované pro lidské chápání. Ať už to bylo jakkoli, konečným výsledkem byla umělá inteligence, která byla schopná reprodukovat – a někteří myslitelé stále upřednostňují užití slova „napodobovat“- většinu činností lidského mozku- a to s daleko větší rychlostí a spolehlivostí. Bylo to extrémně nákladné a jen pár jednotek ze série HAL9000 bylo dosud sestrojeno, ale ten starý žert, že může být vždy jednodušší vytvořit organický mozek nekvalifikovanými pracovníky, začínal znít trochu otřepaně.
    Hal byl vyškolen pro tento úkol tak důkladně jako jeho lidští kolegové- a v mnoha případech dokázal informace vstřebávat ještě důkladněji. Jeho další výhodou kromě rychlosti, jakou se dokázal učit bylo, že nikdy nespal. Jeho hlavním úkolem bylo sledovat systém podpory života, neustále kontrolovat tlak kyslíku, teplotu, propustnost trupu, radiaci a všechny ostatní s tím spojené faktory, na kterých záležel život nákladu křehkých lidských schránek. Mohl uskutečnit spletité navigační opravy a vykonat nezbytné letecké manévry, když bylo nezbytné změnit kurs. Mohl sledovat proces hibernace, provádět jakékoli nezbytné výpočty a v průběhu hibernačního procesu je mohl zásobit přesně vypočítanými dávkami nitrožilní výživy, které stimulovaly jejich životní funkce.

    Hrušková, Starečková

    OdpovědětVymazat
  7. Šestého člena naší posádky ani jedna z těchto věcí nezajímala, jelikož to nebyla lidská bytost ale vysoce vyvinutý počítač HAL . Mozek a nervový systém naší lodi. Hal (heuristicky naprogramovaný Algoritmický počítač, nic míň) byl mistrovským dílem a výsledkem třetího průlomu v počítačovém odvětví. Myšlenka, že další průlom je na dohled, mnoha lidem nedala spát. První průlom nastal ve čtyřicátých letech, kdy již zastaralá elektronka dala vzniku poněkud těžkopádným, vysokorychlostním obrům typu ENIAC a jeho nástupcům. Pak, v šedesátých letech, byla vylepšena mikroelektronika na bázi polovodiče. Po tomto objevu již bylo jasné, že umělá inteligence, přinejmenším stejně silná jako ta lidská, by se měla vejít na psací stůl- jenže tenkrát nikdo nevěděl, jak je sestavit.
    Asi to tenkrát nikdo netušil, ale to nevadilo. V osmdesátých letech, Minský a Good ukázali, jak mohou být, pomocí libovolného výukového programu, automaticky generovány - samoreprodukovány neuronové sítě. Umělý mozek se dá vytvořit pomocí procesu, až pozoruhodně podobného vývoji mozku lidskému.
    V každém případě, přesné detaily se nikdy nedozvíme, a i kdyby, tak budou milionkrát složitější než je člověk s to pochopit.
    Ať už to fungovalo jakkoliv, konečným výsledkem byla umělá inteligence, která dokázala reprodukovat – někteří filosofové raději užívali slova „imitovat“ – většinu činností lidského mozku – avšak s mnohem větší rychlostí a spolehlivostí.
    Náklady na výrobu byly příliš vysoké, tudíž bylo doposud vyrobeno pouze několik typů série HAL 9000, a tak starý vtip o tom, že by bylo jednodušší, kdyby organický mozek vytvořili nekvalifikovaní pracovníci, začínal postrádat svůj smysl.
    Hal byl důkladně proškolen zrovna tak jako jeho lidští kolegové, avšak mnohonásobně rychleji, a navíc, nikdy nespal.
    Jeho hlavním úkolem bylo monitorovat systémy, jež podporují život, nepřetržitě kontrolovat tlak kyslíku, propustnost obalu, radiaci a všechny ostatní vzájemně propojené faktory, na nichž je život křehkých lidských bytostí závislý. Mohl provést složité navigační operace a pokud bylo potřeba změnit kurs, byl schopen vykonávat nezbytné letové manévry. Rovněž mohl dohlížet na spící členy posádky, upravovat jejich životní prostředí a zásobovat je v pravidelných časových intervalech nitrožilní výživou, která je udržovala při životě.

    Faltysová,Šourková,Sedláková

    OdpovědětVymazat
  8. Clarke - 2001: Vesmírná Odyssea
    Šestého člena posádky žádná z těchto věcí nezajímala, nebyla to totiž lidská bytost. Byl to vysoce vyspělý počítač HAL 9000, mozek a nervový systém lodi.
    Hal jako Heuristicko-algoritmický počítač, kupodivu) byl mistrovská práce třetího počítačového průlomu. Ty se vyskytovaly v intervalu 20 let a už
    jen myšlenka, že již brzy nastane další, znepokojovala mnoho lidí.
    První se odehrál ve čtyřicátých letech, kdy zastaralá elektronka nejspíš dala vznik tak neohrabanému, vysoko-rychlostnímu blbci jako Eniac a jeho
    nástupcům. Poté v šedesátých letech, byla zdokonalena mikroelektronika založená na polovodičích. S tímto objevem bylo jasné, že umělá inteligence, minimálně stejně
    mocná jako lidská potřeba, nebude větší než kancelářský stůl - kdyby někdo věděl jak je zkonstruovat.
    A to se pravděpodobně nikdy nestane, na tom nezáleží. V osmdesátých letech, Minsky a Good ukázali jak se mohou být umělé nervové sítě automaticky
    generovány - samo reprodukovány - v souladu s libovolným učícím programem. Umělé mozky mohou růst procesem nápadně podobným lidskému vývoji mozku.
    Každopádně, přesnější detaily se nikdy nedozvíme, a i kdyby, budou mnohonásobně složitější pro lidské chápání. Jakkoliv to fungovalo, výsledkem
    byl inteligentní stroj schopný reprodukce - někteří filosofové stále raději preferují pojem imitátor - většiny aktivit lidského mozku - a to rychleji a
    spolehlivěji. Byl extrémně nákladný. Zatím bylo postaveno jen pár jednotek HALu 9000, ale starý vtip, že bude vždy lehčí udělat organický mozek
    neodbornou prací, začal vyznívat naprázdno.
    Hal by vytrénován na tuto misi stejně důkladně jako jeho lidští kolegové - měl mnohonásobně více vstupů a navíc k jeho standardní rychlosti nikdy
    nespal. Jeho primárním úkolem bylo monitorování života podpůrných systému, průběžná kontrola tlaku kyslíku, teploty, magnetického rozptylu trupu lodi a
    všechny další důležité faktory, na kterých závisely životy křehkého lidského nákladu. Dovedl provádět komplikované navigační opravy a nezbytné letecké
    manévry při změně kurzu. Dohlížel také na hybernáty, přizpůsoboval jejich prostředí a rozděloval minutové množství nitrožilních tekutin, které je
    udržovali naživu.

    KOčKA BARAK

    OdpovědětVymazat
  9. Petr Moc, Aneta Mikušová
    http://www.americanheritage.com/articles/magazine/it/2002/2/2002_2_28.shtml
    Clarke – 2001: Vesmírná Odysea

    Šestý člen naší posádky se nestaral o žádnou z těchto věcí, protože to nebyl člověk Byl to vysoce vyvinutý počítač Hal 9000, celý mozek a nervový systém lodi.

    Hal( heuristicky naprogramovaný algoritmický počítač) mistrovské dílo z třetí války počítačů. Ty lišila od sebe pouze perioda dvaceti let a hrozba další hrozící války už zneklidnila velký počet lidí.



    První válka se odehrávala ve čtyřicátých letech, kdy dlouho už zastaralá výbojka vytvořila hranaté a vysoce rychlostní pitomce jako je ENIAC a její následovníci. Potom, v šedesátých letech, byla vylepšena pevná mikroelektronika. S tímto vývojem bylo jasné, že umělá inteligence, stejná jako na úrovni člověka, nepotřebuje nic většího než je pouze místo na kancelářském stolu – kdyby jenom jeden věděl, jak je má vytvořit.

    Asi by to nevadilo, kdyby se nepřišlo na to jak je vytvořit. V osmdesátých letech, Minsky a Good ukázali na to, jak by se mohly nervové sítě utvářet automaticky – sebe replikovaně podle potřeby s jakýmkoliv vzdělávacím programem. Umělá inteligence by mohla být rozvíjena analogicky v závislosti na rozvoji lidské inteligence. Každopádně, přesné detaily nebyly nikdy známy a i kdyby, byly by milionkrát složitější na to abychom jim rozuměli. Jakkoliv to fungovalo, konečným výsledkem byla technická inteligence, která mohla reprodukovat - někteří filozofové stále upřednostˇnovali používání výrazu ,,napodobovat"- většinu činností lidského mozku - a to s mnohem větší rychlostí a spolehlivostí.
    Bylo to velmi drahé zařízení a do té doby se vyrobilo pouze několik těchto typů Hal 9000 a starý žert, že vyrábět organické mozky nekvalifikovanou pracovní silou bude v budoucnu čím dál tím lehčí, vyzněl naprázdno.


    Hal byl připravován na tuto misi se stejnou důsledností s jakou byli připravováni jeho smrtelní kolegové – a častokrát mnohem rychleji než oni, protože navíc ještě, k rychlosti jemu vlastní, nikdy nespal. Jeho základním úkolem bylo se starat o systém podporující život na lodi a kontrolovat tlak kyslíku, teplotu, poškození pláště lodi, radiaci a všechny další věci, které jsou pro jeho křehké kolegy životně důležité. Mohl vytvářet úpravy v navigaci a ovládat manévrování lodi v pravý čas aby změnili kurz. A mohl dohlížet na hibernátory. Mohl provést jakékoliv nezbytné úpravy jejich prostředí a po minutě přidělovat nitrožilní tekutinu, která je držela naživu.

    OdpovědětVymazat
  10. Šestý člen posádky se nestaral o žádnou z těchto věcí, jelikož nebyl člověk. Byl to totiž vysoce výkonný počítač HAL 9000, mozek a nervový systém celé lodi.

    Hal (Heuristicky naprogramovaný ALgoritmický počítač, nic míň) byl mistrovským kouskem třetí počítačové generace. Zdálo se, že vylepšení přichází v intervalu dvaceti let a to, že tato chvíle měla zrovna přijít, dělalo starosti mnoha lidem. První generace se objevila ve čtyřicátých letech dvacátého století, když zastaralý elektronický článek umožnil vyrobit poruchové, vysokorychlostní giganty jako EINAC a další podobné. Poté, v šedesátých letech, byla zdokonalena mikroelektronka založená na polovodičích. S jejím nástupem bylo jasné, že umělé inteligence, přinejmenším tak výkonné jako inteligence lidská, nesmějí dosáhnout větších rozměrů, než je velikost pracovního stolu – ale nikdo nevěděl, jak je zkonstruovat.

    Lidé by to asi ani pravděpodobně nezjistili, ale na tom už nezáleží. V osmdesátých letech pánové Minsky a Good dokázali, že nervové sítě se mohou tvořit automaticky, podle potřeby byly schopny replikovat sami sebe pomocí jakéhokoli vzdělávacího programu. Umělá inteligence mohla být rozvíjena podobným procesem, jakým se rozvíjí mozek. V každém případě nebudou nikdy úplné detaily známy, a i kdyby byly, byly by milionkrát složitější, než aby jim člověk rozuměl. Ať už to pracovalo jakkoli, konečným výsledkem byla strojová inteligence, která mohla napodobovat – někteří filozofové doposud dávají přednost užívání slova „předstírat“ – většinu činností lidského mozku a to navíc s daleko vyšší rychlostí a spolehlivostí. Samotná výroba byla velice nákladná a tak bylo vyrobeno jen pár kusů počítačů řady Hal 9000 a narážky, že stvořit organický mozek nekvalifikovanými pracovníky by bylo lehčí, vyšuměly.

    Hal byl trénován na tuto misi tak důkladně jako jeho lidští kolegové – a díky své vlastní rychlosti a schopnosti nasávat nové informace vlastně nikdy nespal. Jeho primárním úkolem bylo monitorovat zařízení zajišťující život, které soustavně kontrolovaly tlak kyslíku, teplotu, případnou propustnost trupu lodi, radiaci a další faktory, na kterých závisel život křehké lidské posádky. Dokázal provést složité změny v navigaci a provádět nutné letové korekce, když bylo načase změnit kurz. Dohlížel také na hibernující členy posádky tím, že upravoval životní podmínky, a zásoboval je nitrožilní výživou, což je udržovalo při životě.

    A.Bornová, J. Pabián

    OdpovědětVymazat
  11. šestý člen posádky se o nic z toho nestaral, nebyl to totiž člověkem. Byl to velice vyspělý počítač HAL 9000, mozek a nervový systém lodi.

    HAL (nic míň než "Heuristicky" naprogramovaný ALgoritmický počítač) byl mistrovským dílem třetího průlomu ve světě počítačů. Zdálo se, že tyto revoluce se objevují v intervalech 20 let, a myšlenka na to, že další je bezprostředně blízko dělala starosti velkému množství lídí.

    První z nich přišla ve čtyřicátých letech, když již dlouhodobě zastaralá elektronka umožnila vznik tak neohrabaným vysokorychlostním monstrům jako ENIAC a jeho nástupcům.
    Následně v 60. letech byla zdokonalena mikroelektronika pevných látek s jejímž příchodem bylo jasné, že umělá inteligence, výkonná přinejmenším tak jako lidská by neměla zabrat více místa než kancelářský stůl - jen když se najde někdo, kdo by ji zkonstruoval.

    Je pravděpodobné, že by to nikdo nikdy nevěděl, a nevadilo by to. V 80. létech, Minsky a Good předvedli, jak mohou být neurální sítě generovány automaticky - samoreplikovány - v souladu s nějakým doplňkovým vzdělávacím programem.
    Umělé mozky by mohly být "pěstovány" procesem, který je překvapivě obdobou procesu vývoje mozku lidského.
    Každopádně, přesné detaily nebudou nikdy známy, a i kdyby byly, byly by milionkrát složitější, než by mohl lidský intelekt vůbec pochopit.
    Ať byl způsob, jakým vše pracovalo, jakýkoli, konečným výsledkem byla "strojová inteligence" schopná reprodukce - někteří z filzofů stále preferovali použítí slova "mimik" - většina z činností lidského mozku - a s daleko větší rychlostí a spolehlivostí.
    Toto vše bylo extrémně nákladné a jen několik jednotek série HAL9000 bylo zatím postaveno, ale starý vtip o tom, jak by bylo jednodušší, kdyby organické mozky vyrábělo nekvalifikované dělnictvo zněl stále trochu planě.


    Hal byl na tuto misi vycvičen stejně tak důsledně jako jeho lidští kolegové - and at many times their rate of input, for in addition to his intrinsic speed, he never slept.
    Jeho hlavní úloha spočívala v monitorování systémů podpory životních funkcí, neustálé kontrole tlaku kyslíku, teploty, těsnosti trupu lodi, radiace a všech dalších vzájemně provázaných faktorů, na kterých závisely životy křehkého lidského nákladu.
    Mohl provádět složité navigační korekce a vykonávat nezbytné manévry, když byl čas na změnu kurzu.
    Mohl také střežit hibernátory a činnit nezbytné úpravy jejich prostředí a přidělovat minutové dávky intravenózních tekutin, které je drželi při životě.


    vacuum tube: http://en.wikipedia.org/wiki/Vacuum_tube
    moron: http://www.answerbag.com/q_view/31076
    machine inteligence: http://slovnik.cz/
    ENIAC: http://cs.wikipedia.org/wiki/ENIAC

    Michaela Polóynová, Pavel Chabr

    OdpovědětVymazat
  12. Šestý člen posádky se nestaral o žádnou z těchto věcí, protože to nebyl člověk. Byl to totiž vysoce výkonný počítač HAL 9000, mozek a nervový systém celé lodi.
    Hal (zkratka pro nic menšího než Heuristicky naprogramovaný ALgoritmický počítač) byl mistrovským dílem třetího zásadního průlomu v oblasti počítačů. Zdálo se, že vylepšení přichází v intervalu dvaceti let a to, že tato chvíle měla zrovna přijít, dělalo starosti mnoha lidem.
    První takový průlom přišel ve čtyřicátých letech dvacátého století, když zastaralá elektronka umožnila vyrobit poruchové, ale vysokorychlostní giganty jako EINAC a další podobné. Poté, v šedesátých letech, byla zdokonalena mikroelektronka založená na polovodičích. Když se objevila, bylo jasné, že umělá inteligence může být minimálně stejně inteligentní jako člověk a nemusí být větší než kancelářský stolek; nikdo ale nevěděl, jak ji vyrobit.
    Nikdo by to ani pravděpodobně nezjistil, ale na tom už nezáleží. V osmdesátých letech pánové Minsk a Good dokázali, že nervové sítě se mohou tvořit automaticky, podle potřeby byly schopny replikovat sami sebe pomocí jakéhokoli vzdělávacího programu. Umělá inteligence mohla být rozvíjena podobným procesem, jakým se rozvíjí lidský mozek. V každém případě nebudou přesné detaily nikdy známy, ale i kdyby byly, člověk by jim stejně nikdy nedokázal porozumět. Ať už to fungovalo jakkoli, konečným výsledkem byla počítačová inteligence, která dokázala napodobit – někteří filozofové používali raději slova „imitovat“- většinu věcí, které zvládne mozek, ale rychleji a spolehlivěji. Samotná výroba byla velice nákladná a tak bylo vyrobeno jen pár kusů počítačů řady Hal 9000; nicméně starý žert, že vždycky bude lehčí vytvořit organické mozky nekvalifikovanou pracovní silou, začal znít trochu nadutě.
    Hal byl vyškolen pro tuto misi stejně důkladně jako jeho lidští kolegové. Byl však mnohem rychlejší a měl i další výhodu – nikdy nespal. Jeho primárním úkolem bylo monitorovat zařízení zajišťující život, které soustavně kontrolovaly tlak kyslíku, teplotu, propustnost trupu lodi, radiaci a další faktory, na kterých závisel život křehkého lidského nákladu. Mohl provádět složité navigační úpravy a vykonávat potřebné korekce letu, když bylo načase změnit kurz. Dohlížel také na hibernující členy posádky tím, že upravoval jejich životní podmínkya a zásoboval je nitrožilní výživou, což je udržovalo při životě.

    Bártová, Černá

    OdpovědětVymazat
  13. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  14. Šestý člen posádky se o tyto věci nezajímal, protože nebyl člověk. Byl to vysoce vyvinutý počítač HAL 9000, mozek a nervový systém lodi.
    HAL (Zkratka pro Heuristicky programované ALgoritmové počítače, nic menšího) byl mistrovským dílem třetí počítačové revoluce.
    Ty, jak se zdálo, nastávaly v intervalech dvaceti let a myšlenka, že další je již nevyhnutelná, už teď dělala starosti velkému množství lidí.
    První se odehrála ve čtyřicátých letech 20. století, kdy dávno zastaralé výbojky umožnily sestavit neohrabané vysokorychlostní stroje jako ENIAC a jeho následovníky. Potom, v šedesátých letech, byla zdokonalena mikroelektronika pevné fáze. S jejím nástupem bylo jasné, že umělá inteligence přinejmenším stejně schopná jako lidská nebude muset být větší než deska stolu - pokud ovšem někdo zvládne něco takového vytvořit.
    Pravděpodobně se nikomu nic takového nepovede, ale na tom nezáleží.
    V osmdesátých letech 20. století Minsky a Good předvedli, že nervové sítě mohou být generovány automaticky - pomocí autoreprodukce - v souladu s jakýmkoli výukovým programem. Umělé mozky mohou být vytvořeny procesem úžasně podobným vývoji lidského mozku. V každém případě však přesné detaily nejsou známy a i kdyby byly, byly by milionkrát složitější, než jsou lidé schopni pochopit.
    Ať už to pracovalo jakkoli, konečným výsledkem byla strojová inteligence, která dokázala reprodukovat - někteří filozofové stále dávali přednost pojmu "imitovat" - většinu aktivit lidského mozku - a s mnohem větší rychlostí a spolehlivostí. Bylo to extrémně drahé a jen několik málo jednotek série HAL9000 bylo dosud vyrobeno; ale ten starý vtip, že je vždycky jednodušší získat organický mozek pomocí neškolených pracovníků, začínal znít trochu hluše.
    Hal byl trénován pro tuto misi stejně důkladně jako jeho lidští kolegové - a ještě mnohem víc, protože nádavkem k jeho vrozené rychlosti nikdy nespal.
    Jeho primárním úkolem bylo monitorovat život podporující systémy, nepřetržitě sledovat tlak kyslíku, teplotu, nepropustnost pláště lodi, radiaci a všechny ostatní do sebe zapadající faktory, na kterých záležely životy křehkého lidského nákladu. Dokázal provádět složité úpravy kurzu a vykonávat nezbytné letové manévry když nastal čas změnit směr. Zvládl také sledovat hibernované členy posádky, upravoval jejich prostředí podle potřeby a přesně dávkoval množství nitrožilních tekutin, které je udržovaly naživu.
    D. Nováková, P. Lišková

    OdpovědětVymazat
  15. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  16. Clarke - 2001: Vesmírná odysea
    Šestého člena posádky žádná z těchto věcí nezajímala, nebyla to totiž lidská bytost. Byl to vysoce vyspělý počítač HAL 9000, mozek a nervový systém lodi.
    Hal (jako Heuristicko-algoritmický počítač, kupodivu) byl mistrovská práce třetího počítačového průlomu. Ty se vyskytovaly v intervalu 20 let a už jen myšlenka, že již brzy nastane další, znepokojovala mnoho lidí.
    První se odehrál ve čtyřicátých letech, kdy zastaralá elektronka nejspíš dala vznik tak neohrabanému, vysoko-rychlostnímu blbci jako Eniac a jeho
    nástupcům. Poté ,v šedesátých letech, byla zdokonalena mikroelektronika pevné fáze. S tímto objevem bylo jasné, že umělá inteligence, minimálně stejně
    mocná jako lidská touha, nebude větší než kancelářský stůl - kdyby někdo věděl jak je zkonstruovat.
    A to se pravděpodobně nikdy nestane, na tom nezáleží. V osmdesátých letech, Minsky a Good ukázali jak mohou být umělé nervové sítě automaticky
    generovány - samo reprodukovány - v souladu s libovolným učícím programem. Umělé mozky mohou růst procesem nápadně podobným lidskému vývoji mozku.
    Každopádně, přesnější detaily se nikdy nedozvíme, a i kdyby, budou mnohonásobně složitější pro lidské chápání. Jakkoliv to fungovalo, výsledkem
    byl inteligentní stroj schopný reprodukce - někteří filosofové stále raději preferují pojem imitátor - většiny aktivit lidského mozku - a to rychleji a
    spolehlivěji. Byl extrémně nákladný. Zatím bylo postaveno jen pár jednotek HALu 9000, ale starý vtip, že bude vždy lehčí udělat organický mozek s pomocí neodborných pracovníků, začal vyznívat naprázdno.
    Hal by vytrénován na tuto misi stejně důkladně jako jeho lidští kolegové - měl mnohonásobně více vstupů a navíc ,k jeho standardní rychlosti, nikdy
    nespal. Jeho primárním úkolem bylo monitorování životapodpůrných systému, průběžná kontrola tlaku kyslíku, teploty, propustnosti trupu lodi a všechny další důležité faktory, na kterých závisely životy křehkého lidského nákladu. Dovedl provádět komplikované navigační opravy a nezbytné letecké
    manévry při změně kurzu. Dohlížel také na posádku během hibernace, přizpůsoboval jejich prostředí a rozděloval minutové množství nitrožilních tekutin, které je udržovali naživu.

    Kočka D.

    OdpovědětVymazat
  17. Šestý člen posádky se o žádnou z těch věcí nestaral, neboť nebyl člověk. Byl vysoce pokročilý HAL 9000 počítač, mozek a nervový systém lodi.
    HAL (Heuresticky naprogramovaný Algorytmický počítač, nic menšího) byl vrcholným dílem třetího počítačového průlomu. Ty přicházely ve dvacetiletých intervalech a představa, že se blíží další, děsila mnoho lidí.
    První přišel ve čtyřicátých letech, když překonaná technika dala možnost vzniknout vysokorychlostním titánům jako ENIAC a jeho následovníkům. V šedesátých letech se napevno ustálila perfektní mikroelektrotechnika. S jejím příchodem bylo jasné, že umělá inteligence, přinejmenším stejně silná jako lidská, už nemusí být jen na pracovních stolech – kdyby jen někdo věděl, jak to zužitkovat.
    Pravděpodobně to neuměl nikdo, nebylo to potřeba. V osmdesátých letech Minsky a Good předvedli neutrální síť může být automaticky generovaná –samoreprodukcí – v souladu s jakýmkoli učebním programem. Umělé mozky mohou růst způsobem pozoruhodně stejným, jako je vývoj lidského mozku. V každém případě, přesné detaily nikdy nebudou známy a i kdyby byly, byly by milionkrát více komplexní, než aby jim lidský mozek porozuměl. Jakkoli pracovala, výsledek byl, že umělá inteligence byla schopná se nahradit – někteří filosofové stále upřednostňovali výraz napodobovat - většinu aktivit lidského mozku – s mnohem větší rychlostí a přesností. Bylo to velice drahé a jen pár jednotek HAL9000 bylo zkonstruováno, ale původní vtip, že bude stále jednodušší vyrobit živé mozky nekvalifikovanou pracovní silou, začal vyznívat naprázdno.

    Hal byl pro tuto misi trénován stejně důsledně jako jeho lidští kolegové a v mnohém, kromě jeho vnitřního výkonu, je předčil – nikdy nespal. Jeho původním úkolem bylo monitorovat systém podporující život, dále kontrolovat tlak kyslíku, teplotu, prosakování do lodi, radiaci a ostatní podobné faktory, na kterých záležela křehká lidská existence. Mohl plnit složité navigační opravy a cvičit důležité letové manévry, když bylo třeba změnit směr. Mohl dohlížet na zmrazené členy posádky, provádět důležité změny v jejich prostředí a přidělovat jim nitrožilní tekutiny, což je udržovalo při životě.

    OdpovědětVymazat
  18. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  19. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  20. Šestý člen posádky se nestaral o žádnou z těchto věcí, nebyl to totiž člověk. Byl to
    vysoce výkonný počítač HAL 9000, mozek a nervový systém celé lodi.
    HAL( nic menšího než heuristicky algoritmický počítač) byl mistrovským dílem třetí
    počítačové generace. Vypadalo to, že nová generace počítačů se objevuje v intervalech
    dvaceti let a myšlenka, že nyní měl další takový interval nastat, nedala mnoha lidem spát.
    První takový interval byl ve 40. letech 19. století, kdy značně zaostalé vzduchotěsné
    elektronky byly těžkopádné a daly zavznik svému nástupci jako byl neschopný Eniac. Poté v
    60. letech byly zdokonaleny polovodiče. S tímto příchodem bylo jasné, že umělá inteligence výkonná přinejmenším jako ta lidská potřebuje být větší než pracovní stůl, jen kdyby někdo věděl, jak to zrekonstruovat.
    Pravděpodobně, tohle se nikdo nikdy nedoví, to ale nevadí. V 80. letech Minski a Good
    ukázali, jak mohou nervové sítě automaticky vzniknout - samo kopírovací - v souladu s
    jakýmkoliv libovolným učebním programem. Umělé mozky mohou vyrůst za překvapivě podobného
    procesu jako rozvoj lidského mozku. V žádných daných případech přesné detaily nebudou
    nikdy známy, a i kdyby přece jenom byly, budou lidskému chápání milionkrát složitější.
    Jakoukoliv cestou to fungovalo, konečný výsledek byl, že umělá inteligence byla schopna
    napodobit - někteří filozofové stále preferují používání slova "imitovat" - většinu
    aktivit lidského mozku - a s daleko vyšší rychlostí a spolehlivostí. Bylo to nehorázně
    drahé a vyrobeno bylo pouze několik přístrojů ze série HAL 9000, ale starý žert, že bude
    vždy daleko jednodušší plodit děti nevzdělanými pracovníky, začal znít jako trochu klamný.
    HAL byl pro tuto misi vytrénován stejně důkladně jako jeho lidští kolegové - a mnohokrát při své rychlosti příkonu, jako dodatek jeho skutečné rychlosti, nikdy nespal. Jeho hlavním úkolem bylo monitorovat života podporující systém, nepřetržité kontrolování
    kyslíkového tlaku, teploty, množství vytékané kapaliny z lodi, záření a všechny další
    zajišťovací faktory na kterých závisí život křehkého lidského lodního nákladu. Byl
    schopný provádět složité navigační opravy a vykonávat nezbytné letové manévry, jestliže
    bylo načase změnit kurz. Byl také schopný dohlížet na hybernátory, dělat v jejich
    životním prostředí jakékoliv nezbytné úpravy a přidělovat jim nepatrné množství nitrožilního roztoku, který je držel při životě.

    šírová - aj solo, oprava

    OdpovědětVymazat
  21. Šestý člen posádky se nestaral o žádnou z těchto věcí, jelikož to nebyl člověk. Byl to vysoce pokročilý počítač HAL 9000, mozek a nervový systém lodi.
    Hal (zkratka pro Heuristicky naprogramovaný Algoritmický počítač, nic menšího) byl mistrovským kouskem třetí generace počítačů. Zdálo se, že nová generace přichází vždy v intervalech dvaceti let a skutečnost, že se blíží další, mnohé znepokojovala.
    První generace počítačů se objevila ve čtyřicátých letech dvacátého století, kdy elektronky umožnily vytvořit neohrabaná, vysokorychlostní tupá monstra jako byl ENIAC a jeho následovníci. V šedesátých letech vznikla téměř dokonalá elektronika založená na vlastnostech polovodičů. S touto událostí vyšlo najevo, že umělá inteligence, minimálně stejně výkonná jako ta lidská, nemusí být vždy větší než kancelářský stůl, kdyby jen existoval někdo, kdo by ji dokázal zkonstruovat.
    Pravděpodobně to nikdo nikdy nezjistí; na tom však už nezáleží. V osmdesátých letech dvacátého století, vědci Minsky a Good dokázali, jak mohou být automaticky generovány - autoreplikovány nervové sítě, podle kteréhokoli vzdělávacího programu. Umělé mozky mohly být rozvíjeny v procesu, který byl překvapivě podobný rozvoji mozku lidského. V každém případě přesné detaily nebudou nikdy známy, i kdyby ano, byly by zcela nad možnosti lidského chápání. Ať to fungovalo jakkoli, koncovým produktem byla umělá inteligence, která dokázala napodobit, někteří filosofové stále preferují užití slova „imitovat“, většinu činností lidského mozku mnohem rychleji a současně i mnohem spolehlivěji. Výroba byla nesmírně nákladná a doposud bylo vyrobeno pouze několik počítačů série HAL 9000, nicméně ten starý vtip, o tom že bude vždy daleko jednoduší stvořit organický mozek obyčejným zploděním dětí třeba i za pomoci nekvalifikovaných pracovníků, pomalu začínal postrádat pointu.
    Hal byl pro tuto misi vytrénován stejně pečlivě jako jeho lidští kolegové – a navíc mnohem rychleji, díky jeho vnitřní rychlosti, s jednou velkou výhodou – nikdy nespal. Jeho primární úlohou bylo sledovat podpůrné životní systémy, neustále kontrolovat tlak kyslíku, teplotu, propustnost trupu, radiaci a mnoho dalších spolu souvisejících faktorů, na kterých závisel lodní náklad - křehké životy lidské posádky. Byl schopen komplikovaných navigačních korekcí a zvládal potřebné letové manévry pro případ nutnosti změny kurzu. Mohl také dohlížet na posádku v hibernaci, měl možnost provést jakoukoli změnu jejího prostředí a zároveň rozděloval množství nitrožilní výživy do pravidelných dávek, které ji udržovaly při životě.

    Oprava 18.5. 2009
    Vladimír Puršl, Vít Jankovský

    OdpovědětVymazat
  22. Šestý člen posádky se nestaral o žádnou z těchto věcí, neboť to nebyl člověk. Šestý člen posádky byl vysoce pokročilý počítač HAL 9000, mozek a nervový systém lodi.

    Hal (zkratka pro nic menšího než Heuristicky naprogramovaný Algoritmický počítač) byl mistrovským dílem třetí generace počítačů. Zdálo se, že nová generace počítačů přichází vždy v intervalu dvaceti let; další měla tedy brzy přijít, a už pouhé pomyšlení na ni způsobovalo mnoha lidem velké starosti.

    První generace počítačů se objevila ve čtyřicátých letech dvacátého století, když elektronky umožnily vytvořit neohrabaná, vysokorychlostní monstra typu ENIAC a jeho následovníky. Mikroelektronika založená na polovodičích byla v šedesátých letech vypilována k dokonalosti. S jejím příchodem bylo zcela jasné, že umělá inteligence, minimálně stejně výkonná jako člověk, nemusí být větší než kancelářský stůl. Nikdo ovšem nevěděl jak ji zkonstruovat.

    Je dost možné, že by to ani nikdo nikdy nezjistil; na tom však už nezáleželo. V osmdesátých letech dvacátého století pánové Minsky a Good dokázali, že nervové sítě mohou být generovány podle libovolného vzdělávacího programu tzv. samoreplikací. Umělé mozky mohly být pěstovány v procesu nápadně podobném rozvoji lidského mozku. V každém případě přesné detaily nebudou nikdy známy; i kdyby byly, byly by až příliš složité pro lidské chápání. Koneckonců, nezáleželo jakým způsobem to přesně funguje. Fungovalo to a konečným výsledkem byla strojová inteligence, která dokázala napodobit- někteří filozofové stále raději používali slovo "imitovat" - většinu činností lidského mozku – avšak s mnohem větší rychlostí a spolehlivostí. Proces výroby byl nesmírně nákladný a doposud bylo vyrobeno pouze několik počítačů série HAL9000, avšak starý žert, že by bylo snazší reprodukovat organický mozek pomocí nekvalifikované práce začal nyní vyznívat trochu naprázdno.

    Hal byl pro tuto misi vytrénován se stejnou pečlivostí jako jeho lidští kolegové – avšak mnohonásobně rychleji a navíc měl i další obrovskou výhodu - nikdy nespal. Jeho hlavním úkolem bylo sledovat systémy na podporu života, neustále kontrolovat tlak kyslíku, teplotu, případnou propustnost trupu, záření, a mnoho dalších propojených faktorů, na nichž byl závislý osud křehkého lidského nákladu. HAL byl schopen provádět složité navigační korekce a vykonat potřebné letové manévry, pokud by bylo potřeba změnit kurz. Mohl také dohlížet na hibernované členy posádky a v průběhu jejich umělého spánku je mohl minutu po minutě zásobovat přesně vyměřenými dávkami nitrožilní výživy, která je udržovaly při životě.
    Zuzana Hofova

    OdpovědětVymazat
  23. Šestý člen naší posádky se nestaral o žádnou z těchto věcí, protože to nebyl člověk Byl to vysoce vyvinutý počítač Hal 9000, celý mozek a nervový systém lodi.

    Hal( heuristicky naprogramovaný algoritmický počítač), mistrovské dílo z třetí války počítačů. Ty lišila od sebe pouze perioda dvaceti let a hrozba další hrozící války už zneklidnila velký počet lidí.



    První válka se odehrávala ve čtyřicátých letech, kdy dlouho už zastaralá výbojka vytvořila hranaté a vysoce rychlostní pitomce jako je ENIAC a její následovníky. Potom, v šedesátých letech, byla vylepšena pevná mikroelektronika. S tímto vývojem bylo jasné, že umělá inteligence, stejná jako na úrovni člověka, nepotřebuje nic většího než je pouze místo na kancelářském stolku – kdyby jenom jeden věděl, jak je má vytvořit.

    Pravděpodobně to nikdy nikdo nezjistí. V osmdesátých letech, Minsky a Good ukázali na to, jak by se mohly nervové sítě utvářet automaticky – sebe replikovaně podle potřeby s jakýmkoliv vzdělávacím programem. Umělá inteligence by mohla být rozvíjena analogicky v závislosti na rozvoji lidské inteligence. Každopádně, přesné detaily nebyly nikdy známy a i kdyby, byly by milionkrát složitější na to abychom jim rozuměli. Jakkoliv to fungovalo, konečným výsledkem byla technická inteligence, která mohla reprodukovat - někteří filozofové stále upřednostňovali používání výrazu „napodobovat“- většinu činností lidského mozku - a to s mnohem větší rychlostí a spolehlivostí.
    Bylo to velmi drahé zařízení a do té doby se vyrobilo pouze několik těchto typů Hal 9000 a starý žert, že vyrábět organické mozky nekvalifikovanou pracovní silou bude v budoucnu stále ještě lehčí, vyzněl naprázdno.


    Hal byl připravován na tuto misi se stejnou důsledností s jakou byli připravováni jeho smrtelní kolegové – a častokrát mnohem rychleji než oni, protože navíc ještě, k rychlosti jemu vlastní, nikdy nespal. Jeho základním úkolem bylo se starat o systém podporující život na lodi a kontrolovat tlak kyslíku, teplotu, poškození pláště lodi, radiaci a všechny další věci, které jsou pro jeho křehké kolegy životně důležité. Mohl vytvářet úpravy v navigaci a ovládat manévrování lodi v pravý čas aby změnili kurz. A mohl dohlížet na hibernátory. Mohl provést jakékoliv nezbytné úpravy jejich prostředí a po minutě přidělovat nitrožilní tekutinu, která je držela naživu.

    Aneta Mikušová, Petr Moc

    OdpovědětVymazat
  24. Šestý člen posádky se nestaral o žádnou z těchto věcí, neboť to nebyl člověk. Šestý člen posádky byl vysoce pokročilý počítač HAL 9000, mozek a nervový systém lodi.

    Hal (zkratka pro nic menšího než Heuristicky naprogramovaný Algoritmický počítač) byl mistrovským dílem třetí generace počítačů. Zdálo se, že nová generace počítačů přichází vždy v intervalu dvaceti let; další měla tedy brzy přijít, a už pouhé pomyšlení na ni způsobovalo mnoha lidem velké starosti.

    První generace počítačů se objevila ve čtyřicátých letech dvacátého století, když elektronky umožnily vytvořit neohrabaná, vysokorychlostní monstra typu ENIAC a jeho následovníky. Mikroelektronika založená na polovodičích byla v šedesátých letech vypilována k dokonalosti. S jejím příchodem bylo zcela jasné, že umělá inteligence, minimálně stejně výkonná jako člověk, nemusí být větší než kancelářský stůl. Nikdo ovšem nevěděl jak ji zkonstruovat.

    Je dost možné, že by to ani nikdo nikdy nezjistil; na tom však už nezáleželo. V osmdesátých letech dvacátého století pánové Minsky a Good dokázali, že nervové sítě mohou být generovány podle libovolného vzdělávacího programu tzv. samoreplikací. Umělé mozky mohly být pěstovány v procesu nápadně podobném rozvoji lidského mozku. V každém případě přesné detaily nebudou nikdy známy; i kdyby byly, byly by až příliš složité pro lidské chápání. Koneckonců, nezáleželo jakým způsobem to přesně funguje. Fungovalo to a konečným výsledkem byla strojová inteligence, která dokázala napodobit- někteří filozofové stále raději používali slovo "imitovat" - většinu činností lidského mozku – avšak s mnohem větší rychlostí a spolehlivostí. Proces výroby byl nesmírně nákladný a doposud bylo vyrobeno pouze několik počítačů série HAL9000, avšak starý žert, že by bylo snazší reprodukovat organický mozek pomocí nekvalifikované práce začal nyní vyznívat trochu naprázdno.

    Hal byl pro tuto misi vytrénován se stejnou pečlivostí jako jeho lidští kolegové – avšak mnohonásobně rychleji a navíc měl i další obrovskou výhodu - nikdy nespal. Jeho hlavním úkolem bylo sledovat systémy na podporu života, neustále kontrolovat tlak kyslíku, teplotu, případnou propustnost trupu, záření, a mnoho dalších propojených faktorů, na nichž byl závislý osud křehkého lidského nákladu. HAL byl schopen provádět složité navigační korekce a vykonat potřebné letové manévry, pokud by bylo potřeba změnit kurz. Mohl také dohlížet na hibernované členy posádky a v průběhu jejich umělého spánku je mohl minutu po minutě zásobovat přesně vyměřenými dávkami nitrožilní výživy, která je udržovaly při životě.
    Zuzana Hofova, Vojtěch Fridrich

    OdpovědětVymazat
  25. Šestý člen posádky se o nic takového nestaral, protože to nebyl člověk. Byl to vysoce zdokonalený počítač HAL 9000, mozek a nervový systém lodě.

    Hal (čili Heuristicky programovaný Algoritmický počítač, nic míň), byl mistrovským dílem třetího pokroku počítačové techniky. Ten se objevoval v intervalu dvaceti let; a myšlenka, že další měl nastat v blízké době, už znepokojovala značné množství lidí.

    První pokrok nastal ve čtyřicátých letech, kdy dlouho překonaná elektronka tvořila takové těžkopádné, vysokorychlostní pitomce, jako byl ENIAC (praděd všech počítačů) a jeho následovníci. Poté, v šedesátých letech byla zdokonalena mikroelektronika pevné fáze. S jejím příchodem bylo jasné, že umělé inteligence – které jsou přinejmenším tak výkonné jako člověk, nemusí být přece větší než kancelářské psací stoly. Jen kdyby někdo věděl, jak je zkonstruovat.

    Pravděpodobně by to nikdo nikdy nedovedl, ale to nevadilo. V osmdesátých letech Minsky & Good ukázali, jak se mohly neuronové sítě přetvářet – a sebe-obnovovat – automaticky, podle libovolného vzdělávacího programu. Nervové mozky bylo možné vytvářet způsobem, který se nápadně podobal procesu vývoje lidského mozku. V jakémkoli uvedeném případu přesné detaily nikdy nebyly známy, a i kdyby byly, byly by miliónkrát složitější na to, aby je lidský rozum dokázal pochopit. Ať už to fungovalo jakkoli, konečným výsledkem byl stroj tak inteligentní, že mohl napodobovat – někteří filozofové dávají stále přednost slovu imitovat - většinu činností lidského mozku. A to s daleko větší rychlostí a spolehlivostí. Byl mimořádně drahý, proto bylo dosud ze série HAL 9000 vyrobeno jen pár strojů. Avšak starý žert, podle kterého by bylo vždy lehčí reprodukovat organické mozky pomocí nekvalifikované práce, začínal vyznívat poněkud naplano.

    Hal byl pro tuto misi trénovaný tak svědomitě, jako jeho lidští kolegové. A častokrát byl rychlejší. K jeho podstatně větší rychlosti přispívalo i to, že nikdy nespal. Jeho primárním úkolem bylo monitorovat systémy na podporu života, neustále kontrolovat tlak kyslíku, teplotu, odolnost těsnění trupu lodi, radiaci a další zajišťující faktory, na kterých byl křehký život lidské posádky závislý. Mohl provádět složité navigační opravy i nezbytné letové manévry, když bylo potřeba změnit kurz. A mohl dohlížet na hibernované členy posádky, přizpůsobit a upravit jim prostředí podle potřeb, a přidělovat nepatrné množství nitrožilní kapaliny, která je udržovala při životě.

    Lea T, alenka:)

    OdpovědětVymazat