18. listopadu 2013

Malujeme obraz


Každý popis je jen chudým odrazem krásy, kterou vnímáme zrakem. Jen ti nejlepší spisovatelé dokážou i slovy kouzlit tak, že nám krajina ožívá před očima.


http://www.sparkyourself.org/blog/grapes-of-wrath-writing-exercise
http://anglistika.webnode.cz/products/steinbeck-john-the-grapes-of-wrath-/
http://en.wikipedia.org/wiki/Northwestern_Oklahoma
http://www.library.cornell.edu/Reps/DOCS/landrush.htm



John Steinbeck – The Grapes of Wrath (1939)

TO THE RED COUNTRY and part of the gray country of Oklahoma, the last rains came gently, and they did not cut the scarred earth. The plows crossed and recrossed the rivulet marks. The last rains lifted the corn quickly and scattered weed colonies and grass along the sides of the roads so that the gray country and the dark red country began to disappear under a green cover. In the last part of May the sky grew pale and the clouds that had hung in high puffs for so long in the spring were dissipated. The sun flared down on the growing corn day after day until a line of brown spread along the edge of each green bayonet. The clouds appeared, and went away, and in a while they did not try any more. The weeds grew darker green to protect themselves, and they did not spread any more. The surface of the earth crusted, a thin hard crust, and as the sky became pale, so the earth became pale, pink in the red country and white in the gray country.
In the water-cut gullies the earth dusted down in dry little streams. Gophers and ant lions started small avalanches. And as the sharp sun struck day after day, the leaves of the young corn became less stiff and erect; they bent in a curve at first, and then, as the central ribs of strength grew weak, each leaf tilted downward. Then it was June, and the sun shone more fiercely. The brown lines on the corn leaves widened and moved in on the central ribs. The weeds frayed and edged back toward their roots. The air was thin and the sky more pale; and every day the earth paled.
In the roads where the teams moved, where the wheels milled the ground and the hooves of the horses beat the ground, the dirt crust broke and the dust formed. Every moving thing lifted the dust into the air: a walking man lifted a thin layer as high as his waist, and a wagon lifted the dust as high as the fence tops, and an automobile boiled a cloud behind it. The dust was long in settling back again.
When June was half gone, the big clouds moved up out of Texas and the Gulf, high heavy clouds, rainheads. The men in the fields looked up at the clouds and sniffed at them and held wet fingers up to sense the wind. And the horses were nervous while the clouds were up. The rainheads dropped a little spattering and hurried on to some other country. Behind them the sky was pale again and the sun flared. In the dust there were drop craters where the rain had fallen, and there were clean splashes on the corn, and that was all.
A gentle wind followed the rain clouds, driving them on northward, a wind that softly clashed the drying corn. A day went by and the wind increased, steady, unbroken by gusts. The dust from the roads fluffed up and spread out and fell on the weeds beside the fields, and fell into the fields a little way. Now the wind grew strong and hard and it worked at the rain crust in the corn fields. Little by little the sky was darkened by the mixing dust, and the wind felt over the earth, loosened the dust, and carried it away. The wind grew stronger. The rain crust broke and the dust lifted up out of the fields and drove gray plumes into the air like sluggish smoke. The corn threshed the wind and made a dry, rushing sound. The finest dust did not settle back to earth now, but disappeared into the darkening sky.


24 komentářů:

  1. Poslední deště toho roku padly na rudou a šedou půdu Oklahomy lehce a v zjizvené půdě neudělaly hluboké rýhy. Pluhy cestou tam i nazpět přetínaly stopy po stékající vodě. Poslední deště rychle nadzvedly kukuřici a po krajích cest vyrašily trsy trávy a plevele, takže i sivá a tmavorudá půda krajiny se začala ztrácet pod zelenou přikrývkou. Ke konci máje obloha zbledla a mraky, které se celé jaro tyčily ve vysokých chumáčích, zmizely. Slunce pražilo den co den na rostoucí kukuřici, dokud nezačaly okraje každého zeleného listu hnědnout. Mraky se zjevovaly a znova rozplývaly a po čase už se o to ani nepokoušely. Tráva se zbarvila do tmavě zelena, aby se ochránila před sluncem, a přestala se šířit dál. Na povrchu krajiny se vytvořila tenká, tvrdá kůra a jak pobledlo nebe, pobledla i zem, rudá zem zrůžověla a šedá zbělela. Ve strouhách vymytých vodou zem vysychala na prach a sypala se v malých potůčcích. Syslové a mravenci působili malé laviny. A jak ostré slunce pražilo den za dnem, listy mladé kukuřice postupně uvadaly; nejprve se ohnuly do oblouku a poté, když ochabl i hlavní, nejsilnější řapík, se každý list naklonil k zemi. Potom přišel červen a slunce pražilo ještě nemilosrdněji. Hnědá na okrajích kukuřičných listů se rozšířila do středu listu k řapíku. Tráva zvadla a vrátila se zpět ke svým kořenům. Vzduch byl řídký a nebe bledší; a každým dnem země bledla.

    Kaslová

    OdpovědětVymazat
  2. Odpovědi
    1. Do červené země a do části šedé Oklahomy přišly poslední deště pozvolna a ve zjizvené půdě neudělaly rýhy. Pluhy tam a zase zpět přejížděly stopy potůčků. Poslední deště rychle nadzvedly kukuřici, roztrousily plevel a trávu podél cest tak, že šedá a tmavě červená země začala pod zeleným povlakem mizet. V poslední části května obloha zesvětlala a mraky, které tam celé nadýchané tak dlouho visely, byly rozptýleny. Slunce zářilo na rostoucí kukuřici den co den, dokud okraje každého zeleného listu nezhnědly. Mraky se objevily a zase zmizely, a za moment se už ani nezkoušely vracet. Plevel ztmavl, aby se chránil, a už se dál nešířil. Povrch země ztvrdl, úzká tvrdá kůra, a jak obloha zbledla, tak zbledla i země, červená zem zrůžověla a šedá zbělela.

      Vodní strouhy v zemi prach proměnil v suché malé proudy. Syslové a mravkolvi začali malé laviny. A jak ostré slunce svítilo den co den, listy mladé kukuřice začaly chabnout; nejdříve se ohnuly a potom, jak středová žebra slábla, se každý list naklonil dolů. Pak tu byl červen a slunce pražilo ještě víc. Hnedé linky na kukuřici se rozšířily a přesunuly se na středová žebra. Plevel se roztřepyl a stáhl se zpět ke kořenům. Vzduch byl řídký a obloha světlejší; a každý den země bledla.

      Vymazat
  3. Gabriela Procházková

    Na rudou a šedou půdu Oklahomy padly poslední lehké deště a na zjizvené půdě nezanechaly žádné stopy. Pluhy stále dokola přetínaly zbrázděnou zem. Poslední deště pozvedly kukuřičné klasy a po krajích cest vyrašily trsy plevele a trávy, takže se šedavá i tmavorudá země začaly ztrácet pod zelenou přikrývkou. Ke konci května se z oblohy pomalu vytratila barva a mraky, které po celé jaro visely vysoko nad hlavou ve velikých chomáčích, zmizely. Slunce pražilo každý den na rostoucí kukuřici, dokud kraje každého zeleného listu nezačaly hnědnout. Občas se na obloze objevily mraky a zase se rychle rozplynuly a nakonec se o to přestaly pokoušet úplně. Tráva změnila svojí barvu v tmavozelenou, aby se před žhnoucím sluncem ochránila, a přestala se šířit dál. Půda zkorala tenkým, tvrdým povlakem, a stejně tak, jako zbledla obloha, i ze země se barva vytratila, z rudé země se stala růžová a šedá zbělala.
    Ve strouhách se zem rozpadala na prach a sypala se v suchých pramíncích. Syslové a mravkolvi způsobovali malé laviny. A jak slunce žhnulo den za dnem, listy mladé kukuřice začaly vadnout; nejdříve se zkroutily a poté, když povadl i ten nejsilnější stonek, se každý list naklonil k zemi. Když přišel červen, slunce pálilo ještě nelítostněji. Kukuřičné listy hnědly čím dál tím více, až se zbarvily i veliké stonky klasu. Tráva zvadla a vrátila se zpět ke svým kořenům. Vzduch byl řídký a nebe ještě více zbledlo, stejně jako každý den bledla i země.

    OdpovědětVymazat
  4. Na rudou a z části šedou půdu Oklahomy padly poslední deště, a ve zjizvené zemi nezanechaly rýhy. Pluhy cestou tam i zpět přetínaly vodou vyryté potůčky. Po posledních deštích kukuřice vzrostla a kolem cest se rozstrousily trsy trávy a plevele, takže i šedá a tmavě rudá půda začala mizet pod zelenou přikrývkou. Ke konci Května obloha zbledla a mraky, které se na jaře po dlouhou dobu vysoce dmuly na obloze, se rozplynuly. Slunce pražilo na rostoucí kukuřici den co den, dokud se neobjevila hnědá barva na okraji každého zeleného listu. Mraky se objevovaly a znovu mizely a po čase už se o to více ani nepokoušely. Tráva rostla ve tmavější zelené barvě kvůli ochráně, a přestala se rozšiřovat. POvrch země ztvrdnul, tenkou a tvrdou krustou a jak nebe zbledlo, zbledla i země, rudá zem zrůžověla a šedá zbělala.
    Ve vodou vymytých strouhách se země prášila a sypala se v malých vyschlých proudech. Syslové a mravkolvi způsobili malé laviny. A jak ostré slunce pražilo den za dnem, listy mladé kukuřice začaly vadnout; nejdříve se ohnuly a poté, když ochabl i hlavní stonek, se každý list naklonil dolů. Poté přišel červen a slunce pražilo ještě prudčeji. Hnědý okraj kukuřičných listů se rozšířil a přesunul i na hlavní stonek. Tráva zvadla a smrštila se zpět ke svým kořenům. Vzduch byl řídký a nebe bledší; a každým dnem země bledla.

    Kučera

    OdpovědětVymazat
  5. Poslední deště tohoto roku jemně dopadali na červenou a šedivou půdu Oklahomy, nerozryli však již zjizvenou zem. Pluhy jezdící tam i zpátky přetínaly stopy po stékající vodě. Po posledních deštích kukuřice rychle vyrostla a podél obou stran cest vyrašily trsy plevele a trávy, takže šedivá společně s tmavě červenou půdou, se začínaly ztrácet pod zelenou pokrývkou. Ke konci května kdy nebe začínalo blednout a mraky, které se po něm celé jaro převalovaly ve vysokých chomáčích, se ztratily. Slunce pražilo den co den na rostoucí kukuřici, do okamžiku než se po okrajích každé zelené čepele listu nerozlezla hnědá linka. Mraky se objevovali a znovu mizely, a po čase se o to už ani nepokoušeli. Plevel se zabarvil do tmavozelena, aby se ochránil proti slunci a nešířili se dál. Na povrchu země se utvořila tenká, tvrdá kůra a když pobledla obloha, pobledla i zem, červená zem zrůžověla a šedivá zbělela.
    Ve vodou vytvořených strouhách se zem rozpadala v prach a sypala se v suchých pramíncích. Syslové a mravkolevi vytvářeli malé laviny. A jak prudké slunce pálilo den co den, mladé listy kukuřice přestaly být pevné a vzpřímené, nejprve se ohly do oblouku, a potom, když hlavní a nejsilnější řapík listu zeslábl, každý list se ohnul dolů. A potom přišel červen a slunce pražilo neúprosně. Hnědě linky na okrajích kukuřičných listů se rozšířily do středu listu k řapíku.Vzduch byl řidší a nebe bledší, a každým dalším dnem bledla i zem.

    OdpovědětVymazat
  6. Poslední deště přišly do červeného kraje a části šedého kraje v Oklahomě pozvolna a ani zjizvenou půdu nerozryly. Pluhy křížily a znovu překřižovaly stopy potůčků. Poslední deště rychle zvedly kukuřici a roznesly plevel a trávu podél cest, takže se šedá krajina a tmavě červená krajina ztrácela pod zelenou pokrývkou. V posledních dnech května obloha zesvětlala a načechrané mraky, které předtím visely vysoko, se rozehnaly. Den za dnem slunce pražilo na rostoucí kukuřici, dokud okraje všech zelených listů nezačaly hnědnout. Mraky se objevovaly a zase rozplývaly, a po chvíli se o to už ani nesnažily. Tráva ztmavla, aby se ochránila, a už se nešířila dál. Povrch země rozpraskal v tenkou, tvrdou kůru, a jak zesvětlela obloha, tak zesvětlala půda, z červeného kraje se stal růžový a z šedého bílý.
    Ve strouhách po vodě se země sypala v malých proudech. Syslové a mravkolvi spustili malé laviny. A jak ostré slunce svítilo den za dnem, listy mladé kukuřice slábly a uvadaly; nejdřív se stočily do oblouku, potom, když žilnatina uprostřed zeslábla, se každý list se sklopil dolů. Pak přišel červen, a slunce pražilo ještě prudčeji. Hnědé linie na listech kukuřice se rozšířily až na žilnatinu uprostřed. Tráva uschla a slehla až ke kořenům. Vzduch byl řídký a obloha světlejší, a půda bledla každým dnem.

    Berková

    OdpovědětVymazat
  7. Do červené země a části šedivé země Oklahomy poslední deště přišly zlehka a ve zjizvené půdě neudělali rýhy. Pluhy křížily a překřižovaly stopy potůčků. Poslední deště rychle zvedly kukuřici a rozptýlily plevel a trávu podél okrajů cest tak, že šedá a tmavě červená zem začínala mizet pod zeleným povlakem. Ke konci května obloha zbledla a mraky, které se vznášely ve velkých chomáčích
    tak dlouho po celé jaro se rozptýlily. Den po dni Slunce pražilo dokud kraje každého zeleného listu nezačaly hnědnout. Mraky se objevily, a zase zmizely, a nakonec se o to přestaly pokoušet úplně. Plevel vyrostl do tmavozelené, aby se ochránil, a přestal se šířit.
    Půda zkorala tenkým, tvrdým povlakem, a tak jako zbledla obloha, zbledla i země. Do růžova v červené zemi, a doběla v šedé zemi.
    Ve strouhách se zem rozpadala na prach a sypala se v suchých pramíncích. Syslové a mravkolvi způsobovali malé laviny. A jak ostré slunce žhnulo den za dnem, listy mladé kukuřice začaly vadnout; nejdříve se zkroutily a následně, když povadl i ten
    nejsilnější stonek, každý list se naklonil k zemi. A pak byl červen, a slunce pálilo víc urputně. Kukuřičné listy hnědly čím dál tím více, až se zbarvily i veliké stonky klasu. Tráva zvadla a vrátila se zpět ke svým kořenům. Vzduch byl řídký a obloha ještě bledější;
    a každým dnem bledla země.


    Eisner

    OdpovědětVymazat
  8. Poslední deště přišly do rudé země a části šedé země Oklahoma jemně a nepořezaly zjizvenou zem. Pluhy křížily cesty potůčků tam i zpět. Poslední deště rychle zvedly zrna a rozptýlily kolonie plevelů a trav po stranách cest, takže šedá země a temně rudá země začaly mizet pod zelenou pokrývkou. V poslední části května obloha zbledla a mraky, které na jaře tak dlouho visely ve vysokých chomáčích byly rozptýleny. Slunce pražilo dolů na rostoucí obilí den co den, dokud se na stranách každého zeleného listu nerozšířila hnědá linka. Mraky se objevily a zase odešly a za chvilku to už ani nezkoušely znovu. Plevel rostl tmavší zelenou, aby se ochránil a dál se nešířil. Povrch země okoral tenkou tvrdou krustou, a jak zbledla obloha, tak zbledla i zem, do růžova v rudé zemi a do bíla v šedé zemi.

    Ve vodou vyhloubených roklích se země sesunula v suchých malých proudech. Hlodavci a mravkolvi spouštěli malé laviny. A jak ostré slunce pražilo den po dni, listy mladého obilí přestaly být tuhé a vzpřímené, nejprve se ohnuly do oblouku, a pak, když zeslábl nejsilnější řapík se listy sklonily dolů. Pak byl červen a slunce svítilo zuřivěji. Hnědé čáry na kukuřičném šustí zesílily a přesunuly se do středu. Plevel se roztřepil a stáhl se zpět ke kořenům. Vzduch byl řídký a obloha více bledá, a každý den země bledla.
    Fajman

    OdpovědětVymazat
  9. Do rudé země a části šedé země Oklahomy pozvolna přišly poslední deště a neponičili tu zjizvenou zemi. Pluhy křížily a překřižovaly stopy potůčků. Poslední déšť rychle pozvedl kukuřici a rozprášil kolonie plevelu a trávy podél stran silnic tak, že ta rudá a šedá země začaly mizet pod zeleným pláštěm. V poslední části května obloha bledla a mraky, které se vznášely na jaře tak dlouhou dobu, se rozptýlily. Slunce pražilo na rostoucí kukuřici den za dnem až do té doby, než se řada hnědých bodláků rozprostřela podél kraje každého zeleného bodláku. Mraky se objevily a zase zmizely, a za chvíli se už ani nepokusily se objevit. Plevel se více a více tmavě zelenal, aby uchránil sám sebe a už se ani nerozrůstal.Povrch země kornatěl, tenká tvrdá kůra, a jak obloha bledla, tak i země bledla, do růžova v té rudé zemi a do bíla v té šedé zemi. Vestrouhách, které vytvořila voda, se země oprašovala v drobné vyschlé potůčky. Syslové a mravkolvové vytvořili malé laviny. A jak ostré Slunce pražilo den za dnem, listy mladé kukuřice povolovaly a hrbily se. Prvně se ztočily a poté, jakmile se se oslabily i hlavní žíly, každý list se sklonil dolů.
    Pak byl červen, a Slunce svítilo ještě prudčeji. Hnědé lajny na listech kukuřice se rozšířily a přesunuly se na hlavní žíly. Plevel se roztřepil a stáhnul se zpět ke kořenům. Vzduch byl řídký a obloha bledější, a každým dnem země ještě více bledla
    Jančárová

    OdpovědětVymazat
  10. Do červené země a části šedé země Oklahomy přišly poslední deště nežně, nebyly to ony,
    kdo zničil již zjizvenou zem. Pluhy křižovaly tam a nazpět skrze stopy děšťových potůčků. Poslední deště pozdvihly kukuřici a rozesely kolonie býlí a trávy podél okrajů silnic tak,
    že šedá část země a tmavě rudá část země začínaly mizet pod zeleným pláštěm. V posledních májových dnech obloha bledla a nadýchané mraky, které se tak dlouhou dobu v chomáčcích vznášely na nebesích, rozplynuly se.¨
    Slunce pražilo na rostoucí kukuřici den za dnem až do toho dne, dokud nezačala okraje každého ze zelených lístků lemovat hnědá barva. Mraky se zjevovaly a poté rozplývaly, a po čase už se o to ani nepokoušely.
    Býlí se zbravilo do tmavě zelena, aby sebe samo ochránilo před sluncem, a tak se přestalo šířit dál. Povrch země potáhl tenký, avšak tvrdý povlak a jak nebesa zbledla, vybledla i zem, rudá zem zrůžověla a šedá zbělela
    Ve strouhách vymytých vodou zem vysychala na prach v podobě malých pramínků. Syslové a mrakolvi působili malé laviny. A jak prudké slunce pražilo den za dnem, listy mladé kukuřice uvadaly a stávaly se méně tuhými a přímými;
    nejprve se ohnuly do oblouku a poté, když ochabla i jejich žebra, se každý list naklonil k zemi. Poté přišel červen a slunce pražilo ještě prudčeji. Hnědá barva na okrajích listů se začala šířit po celé jejich stavbě. Tráva uvadla a vrátila se zpět ke svým kořenům.
    Vzduch byl řídký a nebe bledší; a každým dnem země bledla.

    Šantrůček

    OdpovědětVymazat
  11. Poslední deště přišly do červeného kraje a části šedého kraje v Oklahomě pozvolna a ani zjizvenou půdu nerozryly. Pluhy křížily a znovu překřižovaly stopy potůčků. Poslední deště rychle zvedly kukuřici a roznesly plevel a trávu podél cest, takže se šedá krajina a tmavě červená krajina ztrácela pod zelenou pokrývkou. V posledních dnech května obloha zesvětlala a načechrané mraky, které se předtím vznášely vysoko, se rozplynuly. Den za dnem slunce pražilo na rostoucí kukuřici, dokud okraje všech zelených listů nezačaly hnědnout. Mraky se objevovaly a zase rozplývaly, a po chvíli se o to už ani nesnažily. Tráva ztmavla, aby se ochránila, a už se nešířila dál. Povrch země rozpraskal v tenkou, tvrdou kůru, a jak zesvětlila obloha, tak zesvětlila půda, z červené půdy se stala růžová a z šedé bílá.
    Ve strouhách se země sypala v malých pramíncích. Syslové a mravkolvi způsobovali malé laviny. A jak ostré slunce svítilo den za dnem, listy mladé kukuřice slábly a uvadaly; nejdřív se stočily do oblouku, potom, když žilnatina uprostřed zeslábla, se každý list sklopil dolů. Pak přišel červen, a slunce pražilo ještě prudčeji. Hnědé linky na listech kukuřice se rozšířily až na žilnatinu uprostřed. Tráva uschla a slehla až ke kořenům. Vzduch byl řídký a obloha světlejší, a půda bledla každým dnem.

    Berková - OPRAVA

    OdpovědětVymazat
  12. Procházková Gabriela - OPRAVA

    Na rudou a šedou půdu Oklahomy padly poslední lehké deště a na zjizvené zemi nezanechaly žádné stopy. Pluhy stále dokola přetínaly zbrázděnou zem. Poslední deště pozvedly kukuřici a po krajích cest vyrašily trsy plevele a trávy, takže se šedavá i tmavorudá země začaly ztrácet pod zelenou přikrývkou. Ke konci května se z oblohy pomalu vytratila barva a mraky, které po celé jaro visely vysoko nad hlavou, zmizely. Slunce pražilo každý den na rostoucí kukuřici, dokud kraje každého zeleného listu nezačaly hnědnout. Občas se na obloze objevily mraky a zase se rychle rozplynuly a nakonec se o to přestaly pokoušet úplně. Tráva změnila svou barvu v tmavozelenou, aby se před žhnoucím sluncem ochránila, a přestala se šířit dál. Půda okorala tenkou, tvrdou krustou, a tak, jako zbledla obloha, zbledla i země; z rudé se stala růžová a šedá zbělala.
    Ve strouhách se zem rozpadala na prach a sypala se v suchých pramíncích. Syslové a mravkolvi způsobovali malé laviny. A jak slunce žhnulo den za dnem, listy mladé kukuřice začaly vadnout; nejdříve se zkroutily a poté, když povadl i ten nejsilnější stonek, se každý list naklonil k zemi. Když přišel červen, slunce pálilo ještě nelítostněji. Hnědá na okrajích kukuřičných listů se rozšířila do středu listu k řapíku . Tráva zvadla a slehla zpět ke kořenům. Vzduch byl řídký a nebe ještě více zbledlo, stejně jako každý den bledla i země.

    OdpovědětVymazat
  13. Na rudou a šedou půdu Oklahomy pozvolna padaly poslední deště a ve zjizvené půdě neudělaly hluboké rýhy. Pluhy přetínaly cestou tam i zpět stopy po stékající vodě. Poslední deště rychle povzbudily kukuřici a podél silnic vyrostly trsy trávy a plevelu, takže šedá i tmavě rudá půda krajiny se začala ztrácet pod zelenou peřinou. Na konci května obloha zbledla a mraky, které visely celé jaro vysoko v chomáčích, se rozptýlily. Slunce pražilo den za dnem na rostoucí kukuřici, dokud nezačaly okraje každého zeleného listu hnědnout. Mraky se objevovaly, zase mizely a po čase už se o to ani nepokoušely. Plevel se zbarvil do tmavě zelena, aby se ochránil, a přestal se šířit dál. Povrch země zkřehnul a vytvořila se na něm tenká, tvrdá kůra, a jak nebe bledlo, bledla i zem, rudá zem zrůžověla a šedá zbělela.
    Ve strouhách vymytých vodou zem vysychala na prach a sypala se v malých potůčcích. Syslové a mravenci působili malé laviny. A jak ostré slunce pražilo den za dnem, listy mladé kukuřice postupně uvadaly; nejprve se ohnuly do oblouku a poté, když ochabl i hlavní, nejsilnější řapík, se každý list naklonil k zemi. Potom přišel červen a slunce začalo pražit ještě více. Hnědá na okrajích kukuřičných listů se rozšířila do středu listu. Plevel zvadl a vrátil se zpět ke svým kořenům. Vzduch byl řídký a nebe bledší; a každým dnem země bledla.

    OdpovědětVymazat
  14. OPRAVA

    Do červené země a do části šedé Oklahomy přišly poslední deště pozvolna a ve zjizvené půdě neudělaly rýhy. Pluhy sem a tam přejížděly stopy potůčků. Poslední deště rychle pozvedly kukuřici, roztrousily plevel a trávu podél cest tak, že šedá a tmavě červená země začala pod zeleným povlakem mizet. Ke konci května obloha zesvětlala a mraky, které tam celé jaro ve vysokách chumáčích visely, se rozptýlily. Slunce zářilo na rostoucí kukuřici den co den, dokud okraje každého zeleného listu nezhnědly. Mraky se objevily a zase zmizely, a po čase se už ani nezkoušely vracet. Plevel ztmavl, aby se chránil, a už se dál nešířil. Povrch země okoral, tenkou tvrdou krustou, a jak obloha zbledla, tak zbledla i země, červená zem zrůžověla a šedá zbělela.

    Vodní strouhy v zemi prach proměnil v suché malé proudy. Syslové a mravkolvi působili malé laviny. A jak ostré slunce svítilo den co den, listy mladé kukuřice začaly uvadat; nejdříve se ohnuly a potom, jak středová žebra slábla, se každý list naklonil dolů. Pak tu byl červen a slunce pražilo ještě víc. Hnedé linky na kukuřici se rozšířily a přesunuly se na středová žebra. Plevel zvadl a stáhl se zpět ke kořenům. Vzduch byl řídký a obloha světlejší; a každý den země bledla.

    OdpovědětVymazat
  15. Poslední deště přišly do rudé země a části šedé půdy Oklahomy jemně a do zjizvené země neudělaly rýhy. Pluhy křížily cesty potůčků tam i zpět. Poslední deště rychle zvedly kukuřici a rozptýlily kolonie plevelů a trav po stranách cest, takže šedá země a temně rudá země začaly mizet pod zelenou pokrývkou. V poslední části května obloha zbledla a mraky, které na jaře tak dlouho visely ve vysokých chomáčích zmizely. Slunce pražilo na rostoucí obilí den co den, dokud se na okraji každého zeleného listu nerozšířila hnědá linka. Mraky se objevily a zase odešly a za chvilku to už ani nezkoušely. Plevel se zbarvil tmavší zelenou, aby se ochránil před slunce a dál se nešířil. Povrch země okoral tenkou tvrdou krustou, a jak zbledla obloha, tak zbledla i zem, v rudé zemi zrůžověla a v šedé zemi zbělela.

    Ve vodou vyhloubených roklích se země sypala v suchých malých proudech. Syslové a mravkolvi spouštěli malé laviny. A jak ostré slunce pražilo den po dni, listy mladé kukuřice přestaly být tuhé a vzpřímené, nejprve se ohnuly do oblouku, a pak, když zeslábl nejsilnější řapík se listy sklonily dolů. Pak byl červen a slunce svítilo zuřivěji. Hnědé čáry na kukuřičném šustí zesílily a přesunuly se do středu. Plevel se roztřepil a stáhl se zpět ke kořenům. Vzduch byl řídký a obloha bledší, a každý den země bledla víc a víc.
    Fajman - oprava

    OdpovědětVymazat
  16. --- Jarmila

    Na červenou a z části šedou zemi Oklahomy jemně padly poslední kapky a ve zjizvené zemi nezanechaly hluboké stopy. Pluhy znovu a znovu přejížděli stopy po slabých proudech vody. Poslední deště rychle popohnaly kukuřici a rozptýlené trsy plevelu a trávy podél silnic tak, že tmavě-červeno-šedá země začala mizet pod zelenou pokrývkou. V posledních květnových dnech nebe zbledlo a zmizely mraky, které celé jaro ve velkých chomáčích visely na obloze. Slunce zářilo na rostoucí kukuřici den co den, až okraje každého zeleného lístku zhnědly. Mraky se objevily a zase zmizely, a za chvíli se už ani nenamáhaly. Trávy ztmavly aby se ochránily a pak už se více nerozrůstaly. Zemský povrch zatvrdl tenkou tvrdou krustou, a jak nebe světlalo, tak i země bledla, růžověla červená a bělala její šedá část.
    Ve vymletých strouhách se země měnila v prach a zůstávala v malých suchých potůčcích. Sysli a mravkolvi začali vytvářet malé laviny. A jak ostré slunce pražilo den za dnem, listy mladé kukuřice už nebyly tak ostré a vztyčené; nejprve se zkroutily, a pak, když zeslábla střední část řapíku, se každý list naklonil k zemi. Pak přišel červen a slunce zářilo ještě větší sílou. Hnědé linky na kukuřičných listech se rozšířily až k prostřední žilce listu. Trávy se roztřepily a přiblížily svým kořenům. Vzduch byl řídký a nebe stále světlejší; a každým dnem i země více bledla.

    OdpovědětVymazat
  17. Na rudou a z části šedou půdu Oklahomy padly poslední deště, a ve zjizvené zemi nezanechaly rýhy. Pluhy cestou tam i zpět přetínaly vodou vyryté stopy potůčků.. Po posledních deštích kukuřice vzrostla a kolem cest vyrašily trsy trávy a plevele, takže i šedá a tmavě rudá půda začala mizet pod zelenou přikrývkou. Ke konci května obloha zbledla a mraky, které se na jaře po dlouhou dobu vysoce vyseli na obloze, se rozplynuly. Slunce pražilo na rostoucí kukuřici den co den, dokud okraje každého zeleného listu nezhnědly. Mraky se objevovaly a znovu mizely a po čase už se o to více ani nepokoušely. Tráva ztmavla, aby se ochránila a už se nešířila dál. Povrch země ztvrdl, tenkou a tvrdou krustou a jak nebe zbledlo, zbledla i země, rudá zem zrůžověla a šedá zbělala.
    Ve vodou vymytých strouhách se země prášila a sypala se v malých vyschlých proudech. Syslové a mravkolvi spouštěli malé laviny. A jak ostré slunce pražilo den za dnem, listy mladé kukuřice začaly vadnout; nejdříve se ohnuly a poté, když ochabl i hlavní stonek, se každý list naklonil dolů. Poté přišel červen a slunce pražilo ještě víc. Hnědý okraj kukuřičných listů se rozšířil a přesunul i na hlavní stonek. Tráva zvadla a slehla zpět ke svým kořenům. Vzduch byl řídký a nebe bledší; a každým dnem země bledla.

    Oprava - Kučera

    OdpovědětVymazat
  18. Poslední deště padly na rudou a šedou půdu Oklahomy lehce a neudělaly rýhy v zjizvené půdě. Pluhy přejížděly tam a zpět stopy po stékající vodě. Po posledních deštích se kukuřice rychle nadzvedla a po krajích cest vyrašily trsy trávy a plevele, takže i šedá a tmavě rudá půda krajiny se začala ztrácet pod zelenou přikrývkou. Ke konci května obloha zbledla, a mraky, které na ní visely celé jaro ve vysokých chomáčcích se rozpustily. Slunce pražilo den za dnem na rostoucí kukuřici, dokud nezhnědly okraje každé zelené čepele listu. Mraky se zjevovaly a zase rozplývaly a po nějakém čase se už o to ani nepokoušely. Tráva se barvila do tmavé zeleně, aby se bránila před sluncem, a již se nešířila dál. Na povrchu půdy se vytvořila tenká, tvrdá krusta a když nebe pobledlo, tak i zem pobledla, rudá zem zrůžověla a šedá zbělala.
    Ve vodou vymytých strouhách se země prášila a sypala v malých potůčcích. Syslové a mravkolvi začali vytvářet malé laviny. A jak ostré slunce pálilo den co den, listy mladé kukuřice začaly vadnout; nejprve se ohnuly a poté, když ochabl i nejsilnější řapík, se každý list naklonil k zemi. Poté přišel červen a slunce pálilo ještě silněji. Hnědé linie na listech kukuřice se rozšířily a posunuly do středu. Tráva se roztřepila a stáhla ke svým kořenům. Vzduch byl řídký a obloha bledší; a každým dnem země bledla víc a víc.

    Kleinová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Poslední deště padly na rudou a šedou půdu Oklahomy lehce a v zjizvené půdě nezanechaly rýhy. Pluhy přejížděly tam a zpět stopy po stékající vodě. Po posledních deštích se kukuřice rychle nadzvedla a po krajích cest vyrašily trsy trávy a plevele, takže i šedá a tmavě rudá půda krajiny se začala ztrácet pod zelenou přikrývkou. Ke konci května obloha zbledla, a mraky, které na ní visely celé jaro ve vysokých chomáčcích se rozpustily. Slunce pražilo den za dnem na rostoucí kukuřici, dokud nezhnědly okraje každé zelené čepele listu. Mraky se zjevovaly a zase rozplývaly a po nějakém čase se už o to ani nepokoušely. Tráva se barvila do tmavé zeleně, aby se bránila před sluncem, a již se nešířila dál. Na povrchu půdy se vytvořila tenká, tvrdá krusta a když nebe pobledlo, tak i zem pobledla, rudá zem zrůžověla a šedá zbělala.
      Ve vodou vymytých strouhách se země prášila a sypala v malých potůčcích. Syslové a mravkolvi začali vytvářet malé laviny. A jak ostré slunce pálilo den co den, listy mladé kukuřice začaly vadnout; nejprve se ohnuly a poté, když ochabl i nejsilnější řapík, se každý list naklonil k zemi. Poté přišel červen a slunce pálilo ještě silněji. Hnědé linie na listech kukuřice se rozšířily a posunuly do středu. Tráva se roztřepila a stáhla ke svým kořenům. Vzduch byl řídký a obloha bledší; a každým dnem země bledla víc a víc.

      Kleinová - upravená verze

      Vymazat
  19. Poslední deště, které přišly do červeného a šedého kraje v Oklahomě, byly slabé a nesvlažily rozpraskanou zem. Pluhy znovu a znovu rozorávaly vyschlé stopy po dešti. Po poslední vodě kukuřice povyrostla spolu s roztroušeným bodláčím a trávou na okraji cest, a tak celý temně červený kraj začal mizet pod povrchem zeleně. V posledních květnových dnech obloha vybledla a načechrané obláčky, které tak dlouho visely na obloze, se rozplynuly. Slunce pražilo na mladou kukuřici den za dnem, až čepele listů začaly od okraje hnědnout. Mraky přicházely, a odcházely, ale za chvíli už to docela vzdaly. Zelený plevel tmavl a tmavl, aby se ochránil před sluncem, a docela se přestal šířit. Země se pokryla tenkou tvrdou krustou, a jak vybledla obloha, tak vybledla i zem, růžová v červeném kraji a bílá v kraji šedém.
    Ve vodou vytvarovaných žlabech se zem obrátila v prach a zformovala malé suché potůčky. Hlodavci a mravkolvi způsobovali drobné laviny. A jak ostré slunce pálilo den za dnem, listy mladé kukuřice přestaly být tak pevné a vzpřímené; nejdříve se ohnuly do oblouku, a pak, jak řapíky a žilnatiny ztrácely na síle, se každý list ohnul přímo dolů. A pak byl červen, a slunce pálilo ještě zuřivěji a intenzivněji. Hnědé okraje kukuřičných listů se šířily až k žilnatině a řapíku. Plevel se roztřepil a stáhl zpět ke svým kořenům. Vzduch byl řídký a obloha stále více bledá; a každým dnem i země bledla.

    Ondřej Ivan

    OdpovědětVymazat
  20. Oprava:
    Poslední deště tohoto roku jemně dopadaly na červenou a šedivou půdu Oklahomy, nerozryly však již zjizvenou zem. Pluhy, které jezdily tam i zpátky přetínaly stopy po stékající vodě. Po posledních deštích kukuřice rychle vyrostla a podél obou stran cest vyrašily trsy plevele a trávy, takže šedivá, společně s tmavě červenou půdou se začínaly ztrácet pod zelenou pokrývkou. Ke konci května, kdy nebe začínalo blednout a načechrabé mraky, které se po něm celé jaro převalovaly, se ztratily. Slunce pražilo den co den na rostoucí kukuřici, do okamžiku než se po okrajích každé zelené čepele listu nerozlezla hnědá linka. Mraky se objevovaly a znovu mizely, a po čase se o to už ani nepokoušely. Plevel se zabarvil do tmavozelena, aby se ochránil proti slunci a nešířil se dál. Na povrchu země se utvořila tenká, tvrdá kůra, a když pobledla obloha, pobledla i zem, červená zem zrůžověla a šedivá zbělela.

    Ve vodou vytvořených strouhách se zem rozpadala v prach a sypala se v suchých pramíncích. Syslové a mravkolvi vytvářeli malé laviny. A jak prudké slunce pálilo den co den, mladé listy kukuřice přestaly být pevné a vzpřímené, nejprve se stočily do oblouku, a potom, když hlavní a nejsilnější řapík listu zeslábl, každý list se sklopil dolů. A potom přišel červen a slunce pražilo neúprosně. Hnědě linky na okrajích kukuřičných listů se rozšířily do středu listu k řapíku. Vzduch byl řidší a nebe bledší, a každým dalším dnem bledla i zem.

    OdpovědětVymazat
  21. Do červené země a části šedivé země Oklahomy přišly poslední deště zlehka a ve zjizvené půdě neudělaly rýhy. Pluhy křížily a překřižovaly stopy potůčků. Poslední deště rychle zvedly kukuřici a rozptýlily plevel a trávu podél okrajů cest tak, že šedá a tmavě červená zem začínala mizet pod zeleným povlakem. Ke konci května obloha zbledla a mraky, které se tam vznášely ve velkých chomáčích celé jaro, se rozptýlily. Den po dni Slunce pražilo, dokud kraje každého zeleného listu nezačaly hnědnout. Mraky se objevily, a zase zmizely, a nakonec se o to přestaly pokoušet úplně. Plevel vyrostl do tmavozelené, aby se ochránil, a přestal se šířit. Půda okorala tenkým, tvrdou krustou, a tak jako zbledla obloha, zbledla i země; rudá zrůžověla a šedá zbělela.

    Ve strouhách se zem rozpadala na prach a sypala se v suchých pramíncích. Syslové a mravkolvi způsobovali malé laviny. A jak ostré slunce žhnulo den za dnem, listy mladé kukuřice začaly vadnout; nejdříve se zkroutily a následně, když povadl i ten nejsilnější řapík, každý list se naklonil k zemi. A pak byl červen, a slunce pálilo ještě nelítostněji. Hnědá na kukuřičných listech se rozšířila do středu listů k řapíku. Tráva zvadla a slehla zpět ke svým kořenům. Vzduch byl řídký a obloha ještě bledší;
    a každým dnem bledla i země.

    Eisner

    OdpovědětVymazat