2. dubna 2009

Vědeckofantastická literatura - Arthur C. Clarke



"Politici by měli číst science-fiction, ne detektivky a westerny." (Arthur C. Clarke)

Originály i překlady sci-fi literatury zasahují od naprostého kýče a braku až do oblasti vysoce kvalitní, umělecké literatury. Pro překladatele může být velmi zajímavé a poučné především setkání s autorem, který dokáže využít svých vědeckých a technických znalostí a vytvořit věrohodný a logický svět budoucnosti. Právě takovým autorem je klasik světové sci-fi a zároveň vědec, který navrhl princip sítě komunikačních satelitů - Arthur C. Clarke.

Úkoly (stardate April 3, 2009) :
1. Kliknutím na nadpis tohoto příspěvku se dostanete na stránky věnované ACC. Seznamte se s jeho životem a vědeckou kariérou.
2. V capse je k dispozici pdf verze díla 2001: A Space Odyssey. Přečtěte si kapitolu 19 a pokuste se na internetu objevit obrázek který by mohl sloužit jako vhodná ilustrace.
Kdy byla kniha poprvé vydána? Kdy poprvé vyšel český překlad?
3. Četli jste některá díla ACC?
Pokud ano, pokuste se ve třídě najít někoho, kdo četl stejnou knihu, a porovnejte své názory.
Pokud ne, nebo si dílo už jasně nevybavujete, pokuste se na internetu najít úryvky jeho textů a další informace.
Čím byla zvláštní jeho díla vydaná v posledních deseti letech jeho života?
Jak byste charakterizovali autorský styl ACC? Své názory vložte do komentáře k tomuto blogu (práce individuální nebo ve dvojicích).

Českou recenzi knihy "2001: Vesmírná odysea" najdete ZDE.

Domácí úkol na 17.4.: - práce ve dvojicích 1 student solo+ 1 kombinace!
Přeložte tento úryvek z knihy 2001: Vesmírná odyssea.
Pečlivě si ověřte použití odborné terminologie a spolu se svým překladem vložte do blogu odkazy na webové stránky, které vám přitom pomohly.

Clarke – 2001: A Space Odyssey

The sixth member of the crew cared for none of these things, for it was not human. It was the
highly advanced HAL 9000 computer, the brain and nervous system of the ship.

Hal (for Heuristically programmed ALgorithmic computer, no less) was a masterwork of the
third computer breakthrough. These seemed to occur at intervals of twenty years, and the thought that another one was now imminent already worried a great many people.

The first had been in the 1940s, when the long-obsolete vacuum tube had made possible such
clumsy, high-speed morons as ENIAC and its successors. Then, in the 1960s, solid-state
microelectronics had been perfected. With its advent, it was clear that artificial intelligences at least as powerful as Man's need be no larger than office desks - if one only knew how to construct them.

Probably no one would ever know this; it did not matter. In the 1980s, Minsky and Good had
shown how neural networks could be generated automatically - self replicated - in accordance with any arbitrary learning program. Artificial brains could be grown by a process strikingly analogous to the development of a human brain. In any given case, the precise details would never be known, and even if they were, they would be millions of times too complex for human understanding. Whatever way it worked, the final result was a machine intelligence that could reproduce – some philosophers still preferred to use the word "mimic" - most of the activities of the human brain - and with far greater speed and reliability. It was extremely expensive, and only a few units of the HAL9000 series had yet been built; but the old jest that it would always be easier to make organic brains by unskilled labor was beginning to sound a little hollow.

Hal had been trained for this mission as thoroughly as his human colleagues - and at many times their rate of input, for in addition to his intrinsic speed, he never slept. His prime task was to monitor the life-support systems, continually checking oxygen pressure, temperature, hull leakage, radiation, and all the other interlocking factors upon which the lives of the fragile human cargo depended. He could carry out the intricate navigational corrections, and execute the necessary flight maneuvers when it was time to change course. And he could watch over the hibernators, making any necessary adjustments to their environment and doling out the minute quantities of intravenous fluids that kept them alive.

53 komentářů:

  1. Vědecká terminologie, vědecký styl, Dlouhé věty s komplexní stavbou. Použití pasivu...

    Barák Kočka

    OdpovědětVymazat
  2. He describes outspace surface in details – so fantastic.
    He uses real natural and physical rules based on his knowledge of matematics and physics – technological innovation, religion, humanity.New vocabulary + scientific therminology.
    Peter Moc

    OdpovědětVymazat
  3. http://members.wri.com/jeffb/vistapro/io-jupiter.jpg J.Pabián, P.Bártová

    OdpovědětVymazat
  4. http://hubblesite.org/gallery/album/entire/pr1995046b/

    OdpovědětVymazat
  5. http://www.sciencecentric.com/compendium/article.php?q=jupiter

    Starečková, Šourková

    OdpovědětVymazat
  6. Barvitý a dlouhý popis, téměř žádná přímá řeč, rozsáhlé věty, zapálenost.
    Jankovský, Nováková

    OdpovědětVymazat
  7. Dlouhé věty spolu s použitím odborných výrazů vytváří dojem komplexnosti a vědecké přesnosti. Využití pasivu a odborné terminologie klade vyšší nároky na čtenářovo soutředění.

    Starečková, Šourková. Faltysová

    OdpovědětVymazat
  8. Celkem neobvyklé množství pasivů, užití neologismů, dlouhých popisů; díky vysoké vědeckosti je věrohodný.
    J.Pabián, P.Bártová, A.Bornová

    OdpovědětVymazat
  9. Detaily vesmíru, vědecký styl, nám, co nemáme takový přehled o vědě, se to čte hůř.
    I. Patková, D.Nováková, P.Lišková

    OdpovědětVymazat
  10. Používá odbornou vědeckou terminologii. Zabývá se technologickým pokrokem, světem počítačů. Jeho vize jsou založené na ověřených faktech a reálných odhadech dalšího vývoje lidstva. Nutí k zamyšlení nad využitím (zneužitím) nových technologií a o vynalézavosti lidstva. Zabývá se tématem cestování do vesmíru a dalšími souvislostmi z tohoto oboru.
    Jupiter picture: http://www.vias.org/spacetrip/jupiter_1.html

    Vladimír Puršl

    OdpovědětVymazat
  11. - vědecká terminologie, zkratky, pro běžného čtenáře těžké pochopit
    - dlouhý popis
    - dlouhé věty

    Hulinková, Fruhaufová

    OdpovědětVymazat
  12. Popisný styl. Odborné technologické termíny. Poskytuje současně i výklad o historii vývoje počítače Hal. Působí věrohodně, vědecky.

    Aneta Mikušová
    Alenka Janatová

    OdpovědětVymazat
  13. Petr Moc
    http://www.americanheritage.com/articles/magazine/it/2002/2/2002_2_28.shtml
    Clarke – 2001: Vesmírná Odysea

    Šestý člen naší posádky se nestaral o žádnou z těchto věcí, protože není člověk Je to vysoce vyvinutý počítač Hal 9000, celý mozek a nervový systém lodi.

    Hal( heuristicky naprogramovaný algoritmický počítač) mistrovské dílo z třetí války počítačů. Ty lišila od sebe pouze perioda dvaceti let a hrozba další hrozící války už zneklidnila velký počet lidí.



    První válka se odehrávala ve čtyřicátých letech, kdy dlouho už zastaralá výbojka vytvořila hranaté a vysoce rychlostní pitomce jako je ENIAC a její následovníci. Potom, v šedesátých letech, byla vylepšena pevná mikroelektronika. S tímto vývojem bylo jasné, že umělá inteligence, stejná jako na úrovni člověka, nepotřebuje nic většího než je pouze místo na kancelářském stolu – kdyby jenom jeden věděl, jak je má vytvořit.

    Asi by to nevadilo, kdyby se nepřišlo na to jak je vytvořit. V osmdesátých letech, Minsky a Good ukázali na to, jak by se mohly nervové sítě utvářet automaticky – sebe replikovaně podle potřeby s jakýmkoliv vzdělávacím programem. Umělá inteligence by mohla být rozvíjena analogicky v závislosti na rozvoji lidské inteligence. Každopádně, přesné detaily nebyly nikdy známy a i kdyby, byly by milionkrát složitější na to abychom jim rozuměli.
    Ať už to pracovalo na jakékoliv bázi, výsledkem byl stroj inteligence, který byl schopen napodobovat mimiku – jedna z nejtypičtější aktivit mozku – s větší důvěryhodností a rychlosti než by byl člověk schopen. Bylo to velmi drahé zařízení a do té doby se vyrobilo pouze několik těchto typů Hal 9000 a vtípky o tom, že je mnohem lehčí vytvořit lidský mozek nekvalifikovanými pracovníky byly ten tam.

    Hal byl připravován na tuto misi se stejnou pečlivostí s jakou se připravovali jeho smrtelní kolegové – a mnohokrát zvládnul totéž, co jeho kolegové, rychleji a navíc nikdy nespal. Jeho základním úkolem bylo se starat životně důležité podmínky na lodi a kontrolovat tlak kyslíku, teplotu, poškození lodi, radiaci a všechny další věci, které jsou pro jeho křehké smrtelné kolegy. Mohl vytvářet úpravy v navigaci a ovládat manévrování lodi v pravý čas aby změnili kurz. Hlídal své kolegy ve spánku obstarával a zajišťoval nezbytné látky a potřeby k jejich přežití a zásoboval je tekutinami, aby udržel při životě.

    OdpovědětVymazat
  14. Užití vědeckých termínů, hodně popisný, dlouhé věty, detailista
    Zuzana Hofová

    OdpovědětVymazat
  15. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  16. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  17. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  18. Odkazy, která nám pomohly:
    http://en.wikipedia.org/wiki/HAL_9000
    http://en.wikipedia.org/wiki/2001_Book

    OdpovědětVymazat
  19. Šestý člen posádky se nestaral o žádnou z těchto věcí, protože nebyl člověkem. Byl to velmi vyspělý počítač HAL 9000, mozek a nervový systém celé lodi.
    Hal (nic menšího než Heuristicky naprogramovaný ALgoritmický počítač) byl mistrovským kouskem třetí počítačové generace. Zdálo se, že vylepšení přichází v intervalu dvaceti let a to, že tato chvíle měla zrovna přijít, dělalo starosti mnoha lidem.
    První generace se objevila ve čtyřicátých letech dvacátého století, když zastaralá elektronka umožnila vyrobit poruchové, vysokorychlostní giganty jako EINAC a další podobné. Poté, v šedesátých letech, byla zdokonalena mikroelektronka založená na polovodičích. Když se objevila, bylo jasné, že umělá inteligence může být minimálně inteligentní jako člověk a nemusí být větší než kancelářský stolek, nikdo ale nevěděl, jak ji vyrobit.
    Nikdo by to ani pravděpodobně nezjistil, ale na tom už nezáleží. V osmdesátých letech pánové Minsk a Good dokázali, že nervové sítě se mohou tvořit automaticky, podle potřeby byly schopny replikovat sami sebe pomocí jakéhokoli vzdělávacího programu. Umělá inteligence mohla být rozvíjena podobným procesem, jakým se rozvíjí mozek. Tak jako tak přesné detaily nebudou nikdy známy, protože i kdyby byly, bylo by to pro lidské chápání příliš složité. Jakkoli to ale přesně fungovalo, fungovalo to a výsledkem byla počítačová inteligence, která dokázala napodobit – někteří filozofové používali raději slova „imitovat“- většinu věcí, které zvládne mozek, ale rychleji a spolehlivěji. Samotná výroba byla velice nákladná a tak bylo vyrobeno jen pár kusů počítačů řady Hal 9000 a narážky, že stvořit organický mozek nekvalifikovanými pracovníky by bylo lehčí, vyšuměly.
    Hal byl vyškolen pro tuto misi stejně důkladně jako jeho lidští kolegové. Byl však mnohem rychlejší a měl i další výhodu – nikdy nespal. Jeho primárním úkolem bylo monitorovat zařízení zajišťující život, které soustavně kontrolovaly tlak kyslíku, teplotu, případnou propustnost trupu lodi, radiaci a další faktory, na kterých závisel život křehké lidské posádky. Dokázal provést složité změny v navigaci a provádět nutné letové manévry, když bylo načase změnit kurz. Dohlížel také na hibernující členy posádky tím, že upravoval životní podmínky, a zásoboval je nitrožilní výživou, což je udržovalo při životě.


    Bornová, Černá

    OdpovědětVymazat
  20. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  21. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  22. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  23. Clarke – 2001: Vesmírná Odysea

    Šestí člen posádky se nestaral o žádnou z těchto věcí, jelikož nebyl člověk. Byl to totiž vysoce výkonný počítač HAL 9000, mozek a nervový systém celé lodi.
    Hal (zkratka pro nic menšího než Heuristicky naprogramovaný ALgoritmický počítač) byl mistrovským dílem třetího zásadního průlomu v oblasti počítačů. Zdá se, že se tyto průlomy opakují v intervalu jednou za dvacet let a myšlenka, že nastal další právě teď, naplňovala spoustu lidí obavami.
    První takový průlom přišel ve čtyřicátých letech dvacátého století, kdy to zastaralá elektronka umožnila takovým neohrabaným, vysokorychlostním blbcům jako ENIAC a jeho nástupcům. Poté, v letech šedesátých, byla zdokonalena mikroelektronika týkající se pevných látek. S jejím nástupem bylo jasné, že umělé inteligence přinejmenším tak výkonné jako inteligence lidská nesmějí dosáhnout větších rozměrů, než je velikost pracovního stolu – kdyby ovšem někdo věděl jak je zkonstruovat.
    Pravděpodobně nikdo by to nemohl kdy vědět, ale na tom nezáleží. V osmdesátých letech Minski a Good ukázali, jak by neutrální sítě mohli být vytvořeny zcela automaticky – tzv. sebezkopírovatelně – podle jakéhokoli učebního programu. Mozky umělých inteligencí by mohli být pěstovány procesem překvapivě podobným vývoji lidského mozku. V každém případě nebudou nikdy úplné detaily známy, a i kdyby byly, byly by milionkrát složitější, než aby jim člověk rozuměl. Ať už to pracovalo jakkoli, konečným výsledkem byla strojová inteligence, která mohla napodobovat – někteří filozofové doposud dávají přednost užívání slova „předstírat“ – většinu činností lidského mozku a to navíc s daleko vyšší rychlostí a spolehlivostí. Bylo to ale extrémně nákladné, a tak bylo postaveno pouze několik strojů typu HAL 9000, nicméně starý žert, že vždycky bude lehčí vytvořit organické mozky pomocí námezdní práce, začal znít trochu poklesle.
    Hal byl trénován na tuto misi tak důkladně jako jeho lidští kolegové – a díky poměru jejich vstupů a navíc díky své vlastní rychlosti vlastně nikdy nespal. Jeho hlavním úkolem bylo monitorovat životapodpůrné formy, ustavičně kontrolovat tlak kyslíku, teplotu, radiaci a zajistit všechny ostatní faktory, na kterých životy křehkého lidského nákladu závisely. Mohl provést složité navigační úpravy a konat potřebné letové manévry, když byl čas na změnu kurzu. A mohl dohlížet na hibernátory, které dělaly všechny potřebné úpravy ve svých životních prostředích a rozdělovaly každou minutu množství nitrožilních tekutin, které je držely při životě.
    J.Pabián, P.Bártová

    OdpovědětVymazat
  24. Únosná míra „odbornosti“, přesvědčivý, poutavý styl, okořeněný humorem : - )

    Šestý člen posádky se o nic takového nestaral, protože to nebyl člověk. Byl to vysoce zdokonalený počítač HAL 9000, mozek a nervový systém lodě.

    Hal (čili Heuristicky programovaný Algoritmický počítač, ne míň), byl mistrovským dílem třetího prudkého pokroku počítačové techniky. Ten se vyskytoval v intervalu dvaceti let; a myšlenka, že další hrozil v blízké době, už znepokojovala značné množství lidí.

    Ten první nastal ve čtyřicátých letech, kdy dlouho překonaná elektronka tvořila takové těžkopádné, vysokorychlostní pitomce, jako ENIAC (praděda všech počítačů) a jeho následovníky. Poté, v šedesátých letech byla pevná mikroelektronika zdokonalena. S jejím příchodem bylo jasné, že umělá inteligence – alespoň tak výkonná jako lidská, by neměla být větší než pracovní stůl – jen vědět, jak ji zkonstruovat.

    Pravděpodobně by to nikdo nikdy nedovedl, ale to nevadilo. V osmdesátých letech Minsky & Good ukázali, jak se mohly nervové řetězce generovat – čili kopírovat – automaticky, podle libovolného učebního programu. Nervové mozky bylo možné pěstovat způsobem, který se nápadně podobal procesu vývoje lidského mozku. V jakémkoli uvedeném případu přesné detaily nikdy nebyly známy, a i kdyby byly, byly by miliónkrát složitější na to, aby je lidský rozum dokázal pochopit. Ať už to fungovalo jakkoli, konečným výsledkem byl stroj tak inteligentní, že mohl napodobovat – někteří filozofové dávají stále přednost slovu imitovat - většinu činností lidského mozku. A to s daleko větší rychlostí a spolehlivostí. Byl mimořádně drahý, proto bylo dosud ze série HAL 9000 vyrobeno jen pár strojů. Avšak starý žert, podle kterého by bylo vždy lehčí použít organické mozky nekvalifikované pracovní síly, začínal vyznívat poněkud prázdně.

    Hal byl pro tuto misi trénovaný tak svědomitě, jako jeho lidští kolegové. A častokrát byl rychlejší. K jeho podstatně větší rychlosti přispívalo i to, že nikdy nespal. Jeho primárním úkolem bylo monitorovat životně důležité funkce, neustále kontrolovat tlak kyslíku, teplotu, odolnost těsnění trupu lodi, radiaci a další zajišťující faktory, na kterých byl křehký život lidské posádky závislý. Mohl provádět složité navigační opravy i nezbytné letové manévry, když bylo potřeba změnit kurz. A mohl dohlížet na odpočívající členy posádky, přizpůsobit a upravit jim prostředí podle potřeb, a přidělovat nepatrné množství nitrožilní kapaliny, která je udržovala při životě.

    Pomocníci : - )
    http://www.merriam-webster.com/dictionary/hibernator
    http://cs.wikipedia.org/wiki/ENIAC

    Varianta na přebal knihy a ilustrace : - )
    http://www.astro.cz/_data/images/news/2008/12/04/juno1.jpg
    http://www.astrovm.cz/cz/pro-navstevniky/novinky_obr/kosmicka-sonda-juno-bude-zkoumat-jupitera/133.html

    Lea T.

    OdpovědětVymazat
  25. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  26. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  27. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  28. Šestého člena posádky nezajímala žádna z těchto věcí, protože nebyl člověk. Byl to velmi vyspělý HAL 9000 počítač, mozek a nervový systém lodi. Hal (ne méně než heuristicky naprogramovaný algoritmický počítač) byl mistrovským dílem třetího počítačového průlomu. Tento jev se objevoval v období dvaceti let a jen myšlenka, že další z nich bezprostředně hrozí, již zneklidnila velký počet lidí.
    První průlom se objevil ve 40. letech 20. století, když již dávno překonaná elektronka umožnila vytvořit nedokonalé, vysokorychlostní kolosy jako ENIAC a jeho následovníky. Později v šedesátých letech byla mikroelektronika založená na polovodičích zdokonalena. S jejím objevením bylo jasné, že umělá inteligence je minimálně tak mocná, jako lidská a nemusí být větší než kancelářský stůl- pokud by ovšem někdo věděl jak jí sestrojit.
    Ale pravděpodobně to nikdo nevěděl, ale to nehrálo žádnou roli. V osmdesátých letech Minsky a Good předvedli, jakým způsobem mohou být nervové sítě vytvářeny auomaticky- sebeobnovovat se, v souladu s jakýmkoli výukovým programem. Umělá inteligence mohla být vytvářena procesem, který byl nápadně podobný vývoji lidského mozku. Úplné detaily by nemohly být v žádném případě být známy, a i kdyby, byly by velmi komplikované pro lidské chápání. Ať už to bylo jakkoli, konečným výsledkem byla umělá inteligence, která byla schopná reperodukovat – a někteří myslitelé stále upřednostňují užití slova „napodobovat“- většinu činností lidského mozku- a to s daleko větší rychlostí a spolehlivostí. Bylo to extrémě nákladné a jen pár jednotek ze série HAL9000 bylo dosud sestrojeno, ale ten starý žert, že to může být vždy jednodušší vytvořit organický mozek nekvalifikovanými pracovnmíky, začínal znít trochu otřepaně.
    Hal byl vyškolen pro tento úkol tak důkladně jako jeho lidští kolegové- a v mnoha případech ještě důkladněji. Kromě jeho skutečné hodnoty jeho další výhodou bylo, že nikdy nespal. Jeho hlavním úkolem bylo sledovat systém podpory života, neustále kontrolovat tlak kyslíku, teplotu, propustnost trupu, radiaci a všechny ostatní s tím spojené vlivy , na kterých záleží život křehké lidské schránky. Mohl uskutečnit spletité navigační opravy a vykonat nezbytné letecké manévry, když bylo nezbytné změnit kurs. Mohl sledovat hibernace, provádět jakékoli nezbytné výpočty a v průběhu hibernačního procesu je mohl zásobit přesně vypočítanými dávkami nitrožilní výživy, které stimulovali jejich životní funkce.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Marvin_Minsky
    http://cs.wikipedia.org/wiki/ENIAC

    Starečková, Hrušková

    OdpovědětVymazat
  29. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  30. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  31. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  32. Šestý člen posádky se o tyto věci nezajímal, protože nebyl člověk. Byl to vysoce rozvinutý počítač HAL 9000, mozek a nervový systém lodi.
    HAL (což nebylo nic menšího než zkratka pro Heuristicky Programované Algoritmové počítače) byl mistrovským dílem třetí počítačové revoluce.
    Ty, jak se zdálo, nastávaly v intervalech dvaceti let a myšlenka, že další je již nevyhnutelná, už teď dělala starosti velkému množství lidí.
    První se odehrála ve čtyřicátých letech 20. století, kdy dávno zastaralé výbojky umožnily sestavit neohrabané vysokorychlostní stroje jako ENIAC a jeho následovníky. Potom, v šedesátých letech, byla zdokonalena mikroelektronika pevné fáze. S jejím nástupem bylo jasné, že umělá inteligence přinejmenším stejně schopná jako lidská nebude muset být větší než deska stolu - pokud ovšem někdo zvládne něco takového vytvořit.
    Pravděpodobně se nikomu nic takového nepovede, ale na tom nezáleží.
    V osmdesátých letech 20. století Minsky a Good předvedli, že nervové sítě mohou být generovány automaticky - pomocí autoreprodukce - v souladu s jakýmkoli výukovým programem. Umělé mozky mohou být vytvořeny procesem úžasně podobným vývoji lidského mozku. V každém případě však přesné detaily nejsou známy a i kdyby byly, byly by milionkrát složitější, než jsou lidé schopni pochopit.
    Ať už to pracovalo jakkoli, konečným výsledkem byla strojová inteligence, která dokázala reprodukovat - někteří filozofové stále dávali přednost pojmu "imitovat" - většinu aktivit lidského mozku - a s mnohem větší rychlostí a spolehlivostí. Bylo to extrémně drahé a jen několik málo jednotek série HAL9000 bylo dosud vyrobeno; ale ten starý vtip, že je vždycky jednodušší získat organický mozek pomocí neškolených pracovníků, začínal znít trochu hluše.
    Hal byl trénován pro tuto misi stejně důkladně jako jeho lidští kolegové - a ještě mnohem víc, protože nádavkem k jeho vrozené rychlosti nikdy nespal.
    Jeho primárním úkolem bylo monitorovat životně důležité systémy, nepřetržitě sledovat tlak kyslíku, teplotu, nepropustnost pláště lodi, radiaci a všechny ostatní do sebe zapadající faktory, na kterých záležely životy křehké lidské posádky. Dokázal provádět složité úpravy kurzu a vykonávat nezbytné letové manévry když nastal čas změnit směr. Zvládl také sledovat hibernované členy posádky, upravoval jejich prostředí podle potřeby a přesně dávkoval množství nitrožilních tekutin, které je udržovaly naživu.

    OdpovědětVymazat
  33. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  34. Šestý člen posádky se nestaral ani o jednu z těchto věcí, protože nebyl člověk. Byl to vysoce zdokonalený počítač HAL 9000, mozek a nervový systém lodi.
    Hal (celým názvem Heuristicky naprogramovaný ALgoritmický počítač) byl mistrovským dílem třetího počítačového průlomu. Zdálo se, že se objevují v intervalech po dvaceti letech, a myšlenka, že další takový se blíží, znepokojila velmi mnoho lidí.

    První byl ve 40. letech, když elektronky způsobily vytvoření neforemného, vysokorychlostního blbouna jako je ENIAC a jeho následovníci. Poté, v šedesátých letech, se vylepšila pevná mikroelektronika. S jejím příchodem bylo jasné, že umělá inteligence, přinejmenším tak dokonalá jako lidská, nebude nutně větší než kancelářský stůl - jen kdyby někdo věděl, jak je sestrojit.

    Pravděpodobně by toto nikdo nikdy nevěděl, ale to je už jedno. V 80. letech, Minsky a Good ukázali, jak se mohou vytvářet nervové systémy automaticky - samoreplikací, v souladu s libovolným vzdělávacím programem. Umělé mozky mohly být vytvořeny procesem úžasně podobným vývoji lidského mozku. V žádném doloženém případě, nebudou nikdy přesné detaily známy, a i kdyby ano, byly by příliš komplikované pro lidské chápání. Jakkoli to fungovalo, konečným výsledkem byla sestrojená inteligence, která byla schopna reprodukce. Někteří filosofové stále upřednostňovali používat slovo „napodobovat“ většinu aktivit lidského mozku, s mnohem větší rychlostí a spolehlivostí. Tento proces výroby byl nesmírně drahý a pouze několik částí ze série HAL 9000 bylo doteď vyrobeno. Ale stará anekdota, že bude vždy jednoduší vytvořit organický mozek s pomocí nezkušených pracovníků, začínal nyní znít do větru.

    Hal byl vycvičený pro tuto misi tak důkladně jako jeho lidští kolegové - a kolikrát ještě svědomitěji. Další jeho výhodou kromě rychlosti bylo, že nikdy nespal. Jeho hlavním úkolem bylo zajistit monitorování životně důležitých funkcí, neustálá kontrola tlaku kyslíku, teploty, propustnosti pláště, radiaci a další jiné související faktory, na kterých závisely životy křehké lidské posádky. Hall byl schopný provádět složité opravy navigačního zařízení a vykonat nezbytné letecké manévry, když bylo načase změnit kurs. Dále dohlížel na hibernátory, upravoval jejich prostředí a pravidelně každou minutu dodával posádce nitrožilní tekutiny udržující je naživu.

    OdpovědětVymazat
  35. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  36. Podle mne se autor vyžívá v podrobném popisu, mnoho detailů, odborná terminologie. Pro čtenáře neznalého sci-fi četbě poměrně těžce stravitelné dílo.

    Clarke- 2001: Vesmírná Odysea

    Šestým členem posádky nic nemohlo otřást,nestaral se o nic, neměl totiž lidskou povahu. Byl to vysoce moderní počítač HAL 9000, mozek a nervová soustava celé lodi.

    HAL, zkráceně Heuristicky naprogramovaný ALgoritmický počítač, byl mistrovským dílem třetí počítačové generace. Vypadalo to, že se nové počítače objevují vždy v intervalu dvaceti let, další se neodvratně blížily i dnes, což mnoha lidem působilo starosti.

    K té první došlo ve čtyřicátých letech, v době, kdy elektronky dovolily vytvořit těžkopádné avšak vysokorychlostní mašiny jako ENIAC a jeho následovníky. Potom, v šedesátých letech, přišla na svět ona elektronika založená na vlastnostech polovodičů. Skutečnost, že umělá inteligence, téměř tak dokonalá jako lidská, nepotřebuje větší prostor, než je prachobyčejný psací stůl, byla evidentní, prozatím však nikdo nevěděl, jak ji vytvořit.

    Nikdo už to asi nikdy nezjistí, že by se to kdy mohlo podařit, ale na tom už nezáleželo. V osmdesátých letech se Minsky a Good postarali o to, aby bylo prokázáno, že neutrální sítě lze utvářet pomocí autoreplikací- pokud je to v jakémkoliv programu zapotřebí. Umělé mozky mohly být vytvořeny procesem, který byl nápadně podobný vývoji lidského mozku. Podrobnosti o konkrétních případech nikdy nebyly známé, a i kdyby ano, lidský mozek by je stejně nedokázal pochopit. Nakonec už ani nebylo důležité jak to fungovalo, hlavní bylo, že to funguje a že konečným výsledkem byla umělá inteligence, která uměla napodobit- někteří filozofové raději užívali slůvka „imitovat“- velkou část činností lidského mozku- se znatelně větší rychlostí a spolehlivostí. Samotný proces výroby byl velmi nákladný a počítačů řady HAL 9000 bylo díky tomu také postaveno jen několik, avšak starý fór, že stvořit organický mozek s pomocí pracovníků-amatérů by bylo jednodušší, začínal postrádat význam.

    Hal byl na tuto misi připravován stejně pečlivě jako jeho lidští spolupracovníci- ba dokonce daleko pečlivěji a měl jednu nezpochybnitelnou výhodu- nikdy nespal. Jeho hlavním úkolem bylo dohlížet na životně nepostradatelné systémy, sledovat tlak kyslíku, teplotu, propustnost lodního pláště, radiaci a další navzájem propojené faktory, na kterých byl závislý život lidské posádky. HAL dokázal vyvíjet složité navigační korekce a v případě potřeby změny kurzu lodi vykonávat nezbytné letové manévry. V neposlední řadě uměl dohlédnout na hibernované členy posádky, zásobovat je v pravidelných časových intervalech precizně vyměřeným množstvím nitrožilní výživy, která je udržovala při životě.

    odkazy:
    http://en.wikipedia.org/wiki/HAL_9000

    http://www.infojet.cz/program/HAL0001.html

    http://en.wikipedia.org/wiki/2001_(film)

    M.Oswaldová

    OdpovědětVymazat
  37. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  38. Clarke - 2001: Vesmírná odyssea
    Šestého člena posádky žádná z těchto věcí nezajímala, nebyla to totiž lidská bytost. Byl to vysoce vyspělý počítač HAL 9000, mozek a nervový systém lodi.
    Hal (jako Heuristicko-algoritmický počítač, kupodivu) byl mistrovská práce třetího počítačového průlomu. Ty se objevovaly v intervalu 20 let a už jen myšlenka, že již brzy nastane další, znepokojovala mnoho lidí.
    První se odehrál ve čtyřicátých letech, kdy zastaralá elektronka nejspíš dala vznik tak neohrabanému, vysoko-rychlostnímu blbci jako Eniac a jeho
    nástupcům. Poté, v šedesátých letech, byla zdokonalena mikroelektronika pevné fáze. S tímto objevem bylo jasné, že umělá inteligence, minimálně stejně
    mocná jako lidská touha, nebude větší než kancelářský stůl - kdyby někdo věděl, jak je zkonstruovat.
    A to se pravděpodobně nikdy nestane, na tom nezáleží. V osmdesátých letech, Minsky a Good ukázali, jak mohou být umělé nervové sítě automaticky
    generovány - samo reprodukovány - v souladu s libovolným učícím programem. Umělé mozky mohou růst procesem nápadně podobným lidskému vývoji mozku.
    Každopádně, přesnější detaily se nikdy nedozvíme, a i kdyby, budou mnohonásobně složitější pro lidské chápání. Jakkoliv to fungovalo, výsledkem
    byl inteligentní stroj schopný reprodukce - někteří filosofové stále raději preferují pojem imitace - většiny aktivit lidského mozku - a to rychleji a
    spolehlivěji. Byl extrémně nákladný. Zatím bylo postaveno jen pár jednotek HALu 9000, ale starý vtip, že bude vždy lehčí udělat organický mozek s pomocí neodborných pracovníků, začal vyznívat naprázdno.
    Hal by vytrénován na tuto misi stejně důkladně jako jeho lidští kolegové - měl mnohonásobně více vstupů a navíc ,k jeho skutečné rychlosti, nikdy
    nespal. Jeho primárním úkolem bylo monitorování životapodpůrných systému, průběžná kontrola tlaku kyslíku, teploty, propustnosti trupu lodi a všechny další důležité faktory, na kterých závisely životy křehkého lidského nákladu. Dovedl provádět komplikované navigační opravy a nezbytné letecké
    manévry při změně kurzu. Dohlížel také na posádku během hibernace, přizpůsoboval jejich prostředí a rozděloval minutové množství nitrožilních tekutin, které je udržovaly naživu.


    Kočka D.

    OdpovědětVymazat
  39. Šestý člen posádky se nestaral ani o jednu z těchto věcí, protože to nebyla lidská bytost. Byl to vysoce zdokonalený počítač HAL 9000, mozek a nervový systém lodi.
    Hal (ve zkratce Heuristicky naprogramovaný ALgoritmický počítač) byl mistrovské dílo třetí počítačové generace. Zdálo se, že nová generace počítačů se objevuje v intervalech dvaceti let a myšlenka, že nyní měl další takový interval následovat, působilo starosti velkému množství lidí.
    První byl ve 40.letech 20.století, když elektronky dovolily vytvořit neforemní, vysokorychlostní mašiny jako ENIAC a jeho následovníky. Poté, v 60.letech, mikroelektronika založená na polovodičích se zdokonalila. S jejím objevením bylo jasné, že umělá inteligence, alespoň tak dokonalá jako lidská, nebude větší než kancelářský stůl- jen kdyby někdo věděl, jak je sestrojit.
    Pravděpodobně by toto nikdo nevěděl; ale na tom už nezáleží. V 8O.letech, Minsky a Good dokázali, jak se mohou samoreplikací vytvářet nervové systémy– v souladu s libovolným vzdělávacím programem. Umělé mozky mohly být vytvořeny procesem neobyčejně podobnému vývoji lidského mozku. V každém případě, přesné detaily nebudou nikdy známy, a i kdyby byly, byly by příliš komplikované pro lidské chápání.
    Ať už to fungovalo jakkoli, fungovalo to a konečným výsledkem byla umělá inteligence, která uměla napodobovat- jak někteří filozofé rádi používají slovo “„imitovat“- většinu aktivit lidského mozku- a to s mnohem větší rychlostí a spolehlivostí. Tento proces výroby byl nesmírně drahý a pouze několik sérií počítačů HAL9000 bylo doteď vyrobeno.; ale starý vtip, že bude vždy jednoduší vytvořit organický mozek s pomocí neodborných pracovníků, začínal nyní ztrácet význam.
    Hal byl vyškolený pro tuto misi svědomitě tak jako jeho lidští kolegové- a mnohdy jeho poměr informací- a ještě k tomu měl jednu skutečnou výhodu- nikdy nespal. Jeho prvořadý úkol bylo kontrolovat životně-důležité systémy, nepřetržitě měřil tlak kyslíku, teplotu, propustnost lodě, radiaci a další jiné vzájemné spojené faktory, na kterých závisely lidské životy posádky.
    Hall byl schopný provádět komplikované navigační korekce a když bylo nutné, tak spustit letecké manévry, když bylo třeba změnit kurz. Dále také mohl dohlížet na posádku v umělém spánku a když bylo třeba, tak upravovat jejich životní podmínky a pravidelně je zásobovat nitoržilní výživou, která je udržovala při životě.

    http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_robots
    http://en.wikipedia.org/wiki/Arthur_C._Clarke
    http://en.wikipedia.org/wiki/2001:_A_Space_Odyssey_(novel)

    OdpovědětVymazat
  40. autorský styl:
    - vědecká terminologie
    - stručnost, strohost výrazů
    - zaměření se pouze na faktickou stránku věci

    Polónyová, AJ SV VZ

    OdpovědětVymazat
  41. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  42. Šestého člena posádky nezajímala žádna z těchto věcí, protože nebyl člověk. Byl to velmi vyspělý počítač HAL 9000, mozek a nervový systém lodi. Hal (heuristicky naprogramovaný algoritmický počítač, nic míň) byl mistrovským dílem třetího počítačového průlomu. Tento jev se vyskytoval v období dvaceti let a jen myšlenka, že další z nich bezprostředně hrozí, již zneklidnila velký počet lidí.
    První průlom se objevil ve 40. letech 20. století, když již dávno překonaná elektronka umožnila vytvořit nedokonalé, vysokorychlostní kolosy jako ENIAC a jeho následovníky. Později v šedesátých letech byla mikroelektronika založená na polovodičích zdokonalena. S jejím objevením bylo jasné, že umělá inteligence je minimálně tak rozvinutá jako lidská a nemusí být větší než kancelářský stůl- pokud by ovšem někdo věděl jak jí sestrojit.
    Ale pravděpodobně to nikdo nikdo nezjistí, ovšem to nehraje žádnou roli. V osmdesátých letech Minsky a Good předvedli, jakým způsobem mohou být neuronové sítě vytvářeny automaticky- schopnost reprodukovat se, v souladu s jakýmkoli výukovým programem. Umělá inteligence mohla být vytvářena procesem, který byl nápadně podobný vývoji lidského mozku. Úplné detaily by nemohly být v žádném případě známy, a i kdyby, byly by velmi komplikované pro lidské chápání. Ať už to bylo jakkoli, konečným výsledkem byla umělá inteligence, která byla schopná reprodukovat – a někteří myslitelé stále upřednostňují užití slova „napodobovat“- většinu činností lidského mozku- a to s daleko větší rychlostí a spolehlivostí. Bylo to extrémně nákladné a jen pár jednotek ze série HAL9000 bylo dosud sestrojeno, ale ten starý žert, že může být vždy jednodušší vytvořit organický mozek nekvalifikovanými pracovníky, začínal znít trochu otřepaně.
    Hal byl vyškolen pro tento úkol tak důkladně jako jeho lidští kolegové- a v mnoha případech dokázal zvládat situaci zvádat výkoněji. Jeho další výhodou kromě rychlosti, jakou se dokázal učit bylo, že nikdy nespal. Jeho hlavním úkolem bylo sledovat systém podpory života, neustále kontrolovat tlak kyslíku, teplotu, propustnost trupu, radiaci a všechny ostatní s tím spojené faktory, na kterých záležel život nákladu křehkých lidských schránek. Mohl uskutečnit spletité navigační opravy a vykonat nezbytné letecké manévry, když bylo nezbytné změnit kurs. Byl schopen sledovat proces hibernace, provádět jakékoli nezbytné výpočty a v průběhu hibernačního procesu mohl posádku zásobit přesně vypočítanými dávkami nitrožilní výživy, které stimulovaly jejich životní funkce.

    Hrušková, Starečková

    OdpovědětVymazat
  43. Petr Moc, Aneta Mikušová
    http://www.americanheritage.com/articles/magazine/it/2002/2/2002_2_28.shtml
    Clarke – 2001: Vesmírná Odysea

    Šestý člen naší posádky se nestaral o žádnou z těchto věcí, protože to nebyl člověk Byl to vysoce vyvinutý počítač Hal 9000, celý mozek a nervový systém lodi.

    Hal( heuristicky naprogramovaný algoritmický počítač) mistrovské dílo z třetí války počítačů. Ty lišila od sebe pouze perioda dvaceti let a hrozba další hrozící války už zneklidnila velký počet lidí.



    První válka se odehrávala ve čtyřicátých letech, kdy dlouho už zastaralá výbojka vytvořila hranaté a vysoce rychlostní pitomce jako je ENIAC a její následovníky. Potom, v šedesátých letech, byla vylepšena pevná mikroelektronika. S tímto vývojem bylo jasné, že umělá inteligence, stejná jako na úrovni člověka, nepotřebuje nic většího než je pouze místo na kancelářském stolu – kdyby jenom jeden věděl, jak je má vytvořit.

    Asi by to nevadilo, kdyby se nepřišlo na to, jak je vytvořit. V osmdesátých letech Minsky a Good ukázali na to, jak by se mohly nervové sítě utvářet automaticky – sebe replikovaně podle potřeby s jakýmkoliv vzdělávacím programem. Umělá inteligence by mohla být rozvíjena analogicky v závislosti na rozvoji lidské inteligence. Každopádně, přesné detaily nebyly nikdy známy a i kdyby, byly by milionkrát složitější na to, abychom jim rozuměli. Jakkoliv to fungovalo, konečným výsledkem byla technická inteligence, která mohla reprodukovat - někteří filozofové stále upřednostňovali používání výrazu „napodobovat“- většinu činností lidského mozku - a to s mnohem větší rychlostí a spolehlivostí.
    Bylo to velmi drahé zařízení a do té doby se vyrobilo pouze několik těchto typů Hal 9000 a starý žert, že vyrábět organické mozky nekvalifikovanou pracovní silou bude v budoucnu stejně ještě lehčí dál, vyzněl naprázdno.


    Hal byl připravován na tuto misi se stejnou důsledností s jakou byli připravováni jeho smrtelní kolegové – a častokrát mnohem rychleji než oni, protože navíc ještě, k rychlosti jemu vlastní, nikdy nespal. Jeho základním úkolem bylo se starat o systém podporující život na lodi a kontrolovat tlak kyslíku, teplotu, poškození pláště lodi, radiaci a všechny další věci, které jsou pro jeho křehké kolegy životně důležité. Mohl vytvářet úpravy v navigaci a ovládat manévrování lodi v pravý čas, aby změnili kurz. A mohl dohlížet na hibernátory. Mohl provést jakékoliv nezbytné úpravy jejich prostředí a po minutě přidělovat nitrožilní tekutinu, která je držela naživu.

    OdpovědětVymazat
  44. Šestý člen naší posádky se nestaral o žádnou z těch věcí, jelikož to nebyl člověk. Byl to vysoce vyvinutý počítač HAL 9000, mozek a nervový systém lodi.
    Hal (heuristicky naprogramovaný algoritmický počítač, nic míň) byl mistrovským dílem třetího počítačového průlomu. K těm docházelo v intervalech dvaceti let a názor, že další takový bezprostředně hrozí, zneklidnil velký počet lidí.
    První průlom se odehrál ve čtyřicátých letech dvacátého století, když již dlouho zastaralá elektronka umožnila vytvořit nedokonalé, vysoce rychlostní giganty jako je ENIAC a její nástupce. Poté, v šedesátých letech, byla zdokonalena elektronika založená na polovodičích. S jejím příchodem bylo jasné, že umělá inteligence, minimálně stejně výkonná jako lidská, nemusí být větší než kancelářský stůl – když se ovšem najde někdo, kdo by ji vytvořil.
    Toto pravděpodobně nikdo nezjistí, to ovšem vůbec nevadí. V osmdesátých letech Minsky a Good dokázali, jak nervové řetězce dají generovat automaticky – pomocí autoreplikace – v souladu s libovolným vzdělávacím programem. Umělé mozky mohly být vytvořeny procesem, který byl nápadně podobný vývoji lidského mozku. V každém případě, přesné detaily nikdy nebudou známé, a i kdyby byly, byly by příliš složité pro lidské porozumění. Ať už to fungovalo jakkoliv, hlavní bylo, že výsledkem byla umělá inteligence, která uměla reprodukovat – někteří filozofové stále preferují užívat slůvko “napodobovat“ velkou část činností lidského mozku – s daleko větší rychlostí a spolehlivostí. Výroba byla nákladná a počítačů řady Hal 9000 bylo díky tomu doposud sestaveno pouze několik, avšak starý žert, že by bylo jednodušší reprodukovat organický mozek pomocí nekvalifikovaných pracovníků, začal být lehce otřepaný.
    Hal byl pro tuto misi trénován stejně důsledně, jako jeho lidští kolegové – v mnoha případech dokonce důsledněji, avšak mnohonásobně rychleji a navíc měl i další obrovskou výhodu, že nikdy nespal. Jeho hlavním úkolem byla kontrola život podporujících systémů, sledování kyslíku, tlaku, teploty, propustnosti lodního pláště, radiace a dalších životně důležitých faktorů, na kterých závisely životy křehkého nákladu. Hal dokázal provádět složité navigační korekce, například když bylo potřeba změnit kurz jízdy, dokázal vykonat nezbytné letové manévry. Dokázal také dohlížet na hibernované členy posádky, s přesností jim v pravidelných časových intervalech podávat nitrožilní výživu, která posádku udržovala na životě.
    Šourková, Faltysová

    OdpovědětVymazat
  45. Šestý člen posádky se nestaral o žádnou z těchto věcí, jelikož to nebyl člověk. Byl to vysoce pokročilý počítač HAL 9000, mozek a nervový systém lodi.
    Hal (zkratka pro Heuristicky naprogramovaný Algoritmický počítač, nic menšího) byl mistrovským kouskem třetí generace počítačů. Zdálo se, že nová generace přichází vždy v intervalech dvaceti let a skutečnost, že se blíží další, mnohé znepokojovala.
    První generace počítačů se objevila ve čtyřicátých letech dvacátého století, kdy elektronky umožnily vytvořit neohrabaná, vysokorychlostní tupá monstra jako byl ENIAC a jeho následovníci. V šedesátých letech vznikla téměř dokonalá elektronika založená na vlastnostech polovodičů. S touto událostí vyšlo najevo, že umělá inteligence, minimálně stejně výkonná jako ta lidská, nemusí být vždy větší než kancelářský stůl, kdyby jen existoval někdo, kdo by ji dokázal zkonstruovat.
    Pravděpodobně to nikdo nikdy nezjistí; na tom však už nezáleží. V osmdesátých letech dvacátého století, vědci Minsky a Good dokázali, jak mohou být automaticky generovány - autoreplikovány nervové sítě, podle kteréhokoli vzdělávacího programu. Umělé mozky mohly být rozvíjeny v procesu, který byl překvapivě podobný rozvoji mozku lidského. V každém případě přesné detaily nebudou nikdy známy, i kdyby ano, byly by zcela nad možnosti lidského chápání. Ať to fungovalo jakkoli, koncovým produktem byla umělá inteligence, která dokázala napodobit, někteří filosofové stále preferují užití slova „imitovat“, většinu činností lidského mozku mnohem rychleji a současně i mnohem spolehlivěji. Výroba byla nesmírně nákladná a doposud bylo vyrobeno pouze několik počítačů série HAL 9000, nicméně ten starý vtip, o tom že bude vždy daleko jednoduší stvořit organický mozek obyčejným zploděním dětí třeba i za pomoci nekvalifikovaných pracovníků, pomalu začínal postrádat pointu.
    Hal byl pro tuto misi vytrénován stejně pečlivě jako jeho lidští kolegové – a navíc mnohem rychleji, díky jeho vnitřní rychlosti, s jednou velkou výhodou – nikdy nespal. Jeho primární úlohou bylo sledovat podpůrné životní systémy, neustále kontrolovat tlak kyslíku, teplotu, propustnost trupu, radiaci a mnoho dalších spolu souvisejících faktorů, na kterých závisel lodní náklad - křehké životy lidské posádky. Byl schopen komplikovaných navigačních korekcí a zvládal potřebné letové manévry pro případ nutnosti změny kurzu. Mohl také dohlížet na posádku v hibernaci, měl možnost provést jakoukoli změnu jejího prostředí a zároveň rozděloval množství nitrožilní výživy do pravidelných dávek, které ji udržovaly při životě.

    Zdroje: http://en.wikipedia.org/wiki/HAL_9000
    http://en.wikipedia.org/wiki/2001_Book

    Oprava 18.5. 2009
    Vladimír Puršl

    OdpovědětVymazat
  46. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  47. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  48. http://en.wikipedia.org/wiki/Arthur_C._Clarke


    Šestý člen posádky se nestaral o žádnou z těchto věcí, protože nebyl člověkem. Byl to vysoce vyvinutý počítač Hal 9000, celý mozek a nervový systém lodi.
    Hal( heuristicky naprogramovaný algoritmický počítač) byl mistrovským dílem třetí generace počítačů.. Toto se stávalo v intervalu dvaceti let, další měla tedy přijít brzy, a už jen pomyšlení na ni dělalo mnoha lidem velké starosti.
    První generace počítačů se objevila ve 40. letech 20. století, když elektronky dovolily vytvořit nedokonalé vysokorychlostní kolosy typu ENIAC a jeho následovníky.
    Poté, v šedesátých letech, byla vylepšena mikroelektronika s polovodiči. Vzhledem k tomuto vývoji bylo jisté, že umělá inteligence, stejně výkonná jako lidská, nemusí být větší než kancelářský stůl, kdyby byl někdo schopný ji sestrojit. Tohle pravděpodobně nikdo nikdy nezjistí, ale vůbec to nevadí.
    V osmdesátých letech Minsky a Good poukázali na to, jak se nervové řetězce dají generovat automaticky - schopnost reprodukovat se, někteří filozofové stále preferují výraz "imitovat" většinu aktivit lidského mozku větší rychlostí a spolehlivosti. Bylo to extrémně nákladné a jen pár kusů ze série HAL9000 bylo dosud postaveno, ale starý žert, že je vždy jednodušší vytvořit organický mozek nekvalifikovanými pracovníky, začínal ztrácet trochu význam.¨Hal byl pro tuto misi trénován stejně důkladně, jako jeho lidští kolegové, často i důkladněji, pracoval mnohonásobně rychleji a jeho výhodou bylo, že nespal. Jeho primárním úkolem bylo sledovat systémy na podporu života, opakovaně kontrolovat tlak kyslíku, teplotu, propustnost trupu, radiaci a mnoho dalších souvisejiících faktorů, na nichž byl závislý osud křehkých lidských bytostí. HAL byl schopen provádět komplikované navigační korekce a udělat potřebné letové manévry, pokud by bylo třeba změnit kurz. Mohl také dohlížet na členy posádky a během hibernačního procesu je mohl každou chvíli zásobit přesně vyměřenými dávkami nitrožilní výživy, která by je udržovaly při životě.

    Vojtěch Fridrich

    OdpovědětVymazat
  49. Šestý člen posádky se nestaral o žádnou z těchto věcí, jelikož to nebyl člověk. Byl to vysoce pokročilý počítač HAL 9000, mozek a nervový systém lodi.
    Hal (zkratka pro Heuristicky naprogramovaný Algoritmický počítač, nic menšího) byl mistrovským kouskem třetí generace počítačů. Zdálo se, že nová generace přichází vždy v intervalech dvaceti let a skutečnost, že se blíží další, mnohé znepokojovala.
    První generace počítačů se objevila ve čtyřicátých letech dvacátého století, kdy elektronky umožnily vytvořit neohrabaná, vysokorychlostní tupá monstra jako byl ENIAC a jeho následovníci. V šedesátých letech vznikla téměř dokonalá elektronika založená na vlastnostech polovodičů. S touto událostí vyšlo najevo, že umělá inteligence, minimálně stejně výkonná jako ta lidská, nemusí být vždy větší než kancelářský stůl, kdyby jen existoval někdo, kdo by ji dokázal zkonstruovat.
    Pravděpodobně to nikdo nikdy nezjistí; na tom však už nezáleží. V osmdesátých letech dvacátého století, vědci Minsky a Good dokázali, jak mohou být automaticky generovány - autoreplikovány nervové sítě, podle kteréhokoli vzdělávacího programu. Umělé mozky mohly být rozvíjeny v procesu, který byl překvapivě podobný rozvoji mozku lidského. V každém případě přesné detaily nebudou nikdy známy, i kdyby ano, byly by zcela nad možnosti lidského chápání. Ať to fungovalo jakkoli, koncovým produktem byla umělá inteligence, která dokázala napodobit, někteří filosofové stále preferují užití slova „imitovat“, většinu činností lidského mozku mnohem rychleji a současně i mnohem spolehlivěji. Výroba byla nesmírně nákladná a doposud bylo vyrobeno pouze několik počítačů série HAL 9000, nicméně ten starý vtip, o tom že bude vždy daleko jednoduší stvořit organický mozek obyčejným zploděním dětí třeba i za pomoci nekvalifikovaných pracovníků, pomalu začínal postrádat pointu.
    Hal byl pro tuto misi vytrénován stejně pečlivě jako jeho lidští kolegové – a navíc mnohem rychleji, díky jeho vnitřní rychlosti, s jednou velkou výhodou – nikdy nespal. Jeho primární úlohou bylo sledovat podpůrné životní systémy, neustále kontrolovat tlak kyslíku, teplotu, propustnost trupu, radiaci a mnoho dalších spolu souvisejících faktorů, na kterých závisel lodní náklad - křehké životy lidské posádky. Byl schopen komplikovaných navigačních korekcí a zvládal potřebné letové manévry pro případ nutnosti změny kurzu. Mohl také dohlížet na posádku v hibernaci, měl možnost provést jakoukoli změnu jejího prostředí a zároveň rozděloval množství nitrožilní výživy do pravidelných dávek, které ji udržovaly při životě.

    Vít Jankovský

    OdpovědětVymazat
  50. Šestý člen posádky se nestaral o žádnou z těchto věcí, neboť to nebyl člověk. Šestý člen posádky byl vysoce pokročilý počítač HAL 9000, mozek a nervový systém lodi.

    Hal (zkratka pro nic menšího než Heuristicky naprogramovaný Algoritmický počítač) byl mistrovským dílem třetí generace počítačů. Zdálo se, že nová generace počítačů přichází vždy v intervalu dvaceti let; další měla tedy brzy přijít, a už pouhé pomyšlení na ni způsobovalo mnoha lidem velké starosti.

    První generace počítačů se objevila ve čtyřicátých letech dvacátého století, když elektronky umožnily vytvořit neohrabaná, vysokorychlostní monstra typu ENIAC a jeho následovníky. Mikroelektronika založená na polovodičích byla v šedesátých letech vypilována k dokonalosti. S jejím příchodem bylo zcela jasné, že umělá inteligence, minimálně stejně výkonná jako člověk, nemusí být větší než kancelářský stůl. Nikdo ovšem nevěděl jak ji zkonstruovat.

    Je dost možné, že by to ani nikdo nikdy nezjistil; na tom však už nezáleželo. V osmdesátých letech dvacátého století pánové Minsky a Good dokázali, že nervové sítě mohou být generovány podle libovolného vzdělávacího programu tzv. samoreplikací. Umělé mozky mohly být pěstovány v procesu nápadně podobném rozvoji lidského mozku. V každém případě přesné detaily nebudou nikdy známy; i kdyby byly, byly by až příliš složité pro lidské chápání. Koneckonců, nezáleželo jakým způsobem to přesně funguje. Fungovalo to a konečným výsledkem byla strojová inteligence, která dokázala napodobit- někteří filozofové stále raději používali slovo "imitovat" - většinu činností lidského mozku – avšak s mnohem větší rychlostí a spolehlivostí. Proces výroby byl nesmírně nákladný a doposud bylo vyrobeno pouze několik počítačů série HAL9000, avšak starý žert, že by bylo snazší reprodukovat organický mozek pomocí nekvalifikované práce začal nyní vyznívat trochu naprázdno.

    Hal byl pro tuto misi vytrénován se stejnou pečlivostí jako jeho lidští kolegové – avšak mnohonásobně rychleji a navíc měl i další obrovskou výhodu - nikdy nespal. Jeho hlavním úkolem bylo sledovat systémy na podporu života, neustále kontrolovat tlak kyslíku, teplotu, případnou propustnost trupu, záření, a mnoho dalších propojených faktorů, na nichž byl závislý osud křehkého lidského nákladu. HAL byl schopen provádět složité navigační korekce a vykonat potřebné letové manévry, pokud by bylo potřeba změnit kurz. Mohl také dohlížet na hibernované členy posádky a v průběhu jejich umělého spánku je mohl minutu po minutě zásobovat přesně vyměřenými dávkami nitrožilní výživy, která je udržovaly při životě.
    Zuzana Hofova

    OdpovědětVymazat
  51. Šestý člen posádky se nestaral o žádnou z těchto věcí, protože nebyl člověkem. Byl to vysoce vyvinutý počítač Hal 9000,mozek a nervový systém lodi.
    Hal( heuristicky naprogramovaný algoritmický počítač) byl mistrovským dílem třetí generace počítačů. Zdálo se, že nová generace přichází v intervalu dvaceti let, další měla tedy přijít brzy, a jen pomyšlení na ni působilo mnoha lidem velké starosti.
    První generace počítačů se objevila ve 40. letech 20. století, když elektronky dovolily vytvořit nedokonalé vysokorychlostní kolosy typu ENIAC a jeho následovníky.
    Poté, v šedesátých letech, byla vylepšena mikroelektronika s polovodiči. Vzhledem k tomuto vývoji bylo jisté, že umělá inteligence, stejně výkonná jako lidská, nemusí být větší než kancelářský stůl, kdyby byl někdo schopný ji sestrojit. Tohle pravděpodobně nikdo nikdy nezjistí, ale vůbec to nevadí.
    V osmdesátých letech Minsky a Good ukázali na to, jak se nervové řetězce dají generovat automaticky - schopnost reprodukovat se, někteří filozofové stále preferují výraz "imitovat" většinu aktivit lidského mozku větší rychlostí a spolehlivosti. Bylo to extrémně nákladné a bylo dosud postaveno jen pár kusů ze série HAL9000, ale starý žert, že je vždy jednodušší vytvořit organický mozek nekvalifikovanými pracovníky, začínal ztrácet trochu význam.
    Hal byl pro tuto misi trénován stejně důkladně jako jeho lidští kolegové, často i důkladněji, pracoval mnohonásobně rychleji a jeho výhodou bylo, že nespal. Jeho primárním úkolem bylo sledovat systémy na podporu života, opakovaně kontrolovat tlak kyslíku, teplotu, propustnost trupu, radiaci a mnoho dalších souvisejiících faktorů, na nichž byl závislý osud křehkých lidských bytostí. HAL byl schopen provádět komplikované navigační korekce a provést potřebné letové manévry, pokud by bylo třeba změnit kurz. Dohlížel také na členy posádky a během hibernačního procesu je mohl každou chvíli zásobit přesně vyměřenými dávkami nitrožilní výživy, která by je udržovaly při životě.

    V. Fridrich

    OdpovědětVymazat
  52. Šestého člena naší posádky ani jedna z těchto věcí nezajímala, jelikož to nebyla lidská bytost ale vysoce pokročilý počítač HAL, mozek a nervový systém naší lodi. Hal (heuristicky naprogramovaný Algoritmický počítač, nic míň) byl mistrovským dílem a výsledkem třetího průlomu v počítačovém odvětví. Myšlenka, že další průlom je na dohled, mnoha lidem nedala spát. První průlom nastal ve čtyřicátých letech, kdy již zastaralá elektronka dala vzniku poněkud těžkopádným, vysokorychlostním obrům typu ENIAC a jeho nástupcům. Pak, v šedesátých letech, byla vylepšena mikroelektronika v pevné fázi. Po tomto objevu již bylo jasné, že umělá inteligence, přinejmenším stejně výkonná jako ta lidská, by se měla vejít na psací stůl- jenže tenkrát nikdo nevěděl jak ji sestavit. Asi to tenkrát nikdo netušil, ale to nevadilo. V osmdesátých letech, Minský a Good ukázali, jak mohou být, pomocí libovolného výukového programu, automaticky generovány - samoreprodukovány neuronové sítě. Umělý mozek se dá vytvořit pomocí procesu až pozoruhodně podobného vývoji mozku lidskému. V každém případě, přesné detaily se nikdy nedozvíme, a i kdyby, tak budou milionkrát složitější než je člověk s to pochopit. Ať už to fungovalo jakkoliv, konečným výsledkem byla umělá inteligence, která dokázala napodobit – někteří filosofové raději užívali slova „imitovat“ – většinu činností lidského mozku – avšak s mnohem větší rychlostí a spolehlivostí. Náklady na výrobu byly příliš vysoké, tudíž bylo doposud vyrobeno pouze několik typů série HAL 9000, i tak starý vtip o tom, že by bylo jednodušší vytvořit organický mozek zcela nevědeckými metodami, začínal postrádat svůj smysl.
    Hal byl důkladně vycvičen zrovna tak jako jeho lidští kolegové, avšak mnohonásobně rychleji, neboť navíc ke své vlastní rychlosti, nikdy nespal. Jeho hlavním úkolem bylo monitorovat systémy podpory života, nepřetržitě kontrolovat tlak kyslíku, propustnost pláště, radiaci a všechny ostatní vzájemně propojené faktory, na nichž je závislý život křehkých lidských nákladu. Mohl provést složité navigační operace a pokud bylo potřeba změnit kurs, byl schopen vykonávat nezbytné letové manévry. Rovněž dohlížel na členy posádky, upravoval jejich životní prostředí a zásoboval je v pravidelných časových intervalech nitrožilní výživou, která je udržovala při životě.

    Monika Sedláková, Veronika Novotná

    OdpovědětVymazat
  53. Nikdo to už nejspíš nezjistí; nezáleželo na tom. V osmdesátých letech dvacátého století Minsky a Good ukázali, jak by mohli být nervové sítě vytvořeny automaticky - zkopírovány - v souladu s jakýmkoliv doplňkovým učebním programem. Umělé mozky by se mohly vyvíjet způsobem nápadně obdobným vývinu lidského mozku. Ať by to bylo jakkoliv, přesné detaily by nikdy nebyly známy. A i kdyby byly, byly by milionkrát složitější, příliš komplikované na to, aby je lidé dokázali pochopit. Jakkoliv by to fungovalo, konečným výsledkem by byla technická inteligence, která by mohla reprodukovat - někteří filozofové by stále upřednostňovali používání výrazu „napodobovat“- většinu činností lidského mozku - a to s mnohem větší rychlostí a spolehlivostí. Bylo to velice drahé a postaveno bylo zatím pouze pár částí Halu série 9000; ale starý žert, že vyrábět organické mozky nekvalifikovanou pracovní silou bude v budoucnu stále ještě lehčí, vyzněl naprázdno.

    Hal byl pro tuto misi trénován stejně důsledně jako jeho lidští kolegové - a častokrát stejně intenzivně, protože navíc ještě, k rychlosti jemu vlastní, nikdy nespal. Jeho nejdůležitějším úkolem bylo sledovat život-podporující systémy, stále kontrolovat tlak kyslíku, teplotu, úniky paliva nebo plynů z lodi, radiaci a všechny další s nimi související faktory, na kterých záležely životy křehkého lidského nákladu. Dokázal provádět složité navigační opravy a vykonat potřebné letecké manévry, když byl čas změnit kurz. A mohl dohlížet na hibernátory. Mohl provést jakékoliv nezbytné úpravy jejich prostředí a po minutě přidělovat nitrožilní tekutinu, která je držela naživu.

    Aneta Mikušová

    OdpovědětVymazat