21. února 2013

Tell me a story...


J.K. Rowling
THE TALE OF THE THREE BROTHERS

There were once three brothers who were travelling along a lonely, winding road at twilight. In time, the brothers reached a river too deep to wade through and too dangerous to swim across. However, these brothers were learned in the magical arts, and so they simply waved their wands and made a bridge appear across the treacherous water. They were halfway across it when they found their path blocked by a hooded figure.
And Death spoke to them. He was angry that he had been cheated out of three new victims, for travellers usually drowned in the river. But Death was cunning. He pretended to congratulate the three brothers upon their magic, and said that each had earned a prize for having been clever enough to evade him.
So the oldest brother, who was a combative man, asked for a wand more powerful than any in existence: a wand that must always win duels for its owner, a wand worthy of a wizard who had conquered Death! So Death crossed to an elder tree on the banks of the river, fashioned a wand from a branch that hung there, and gave it to the oldest brother.
Then the second brother, who was an arrogant man, decided that he wanted to humiliate Death still further, and asked for the power to recall others from Death. So Death picked up a stone from the riverbank and gave it to the second brother, and told him that the stone would have the power to bring back the dead.
And then Death asked the third and youngest brother what he would like. The youngest brother was the humblest and also the wisest of the brothers, and he did not trust Death. So he asked for something that would enable him to go forth from that place without being followed by Death. And Death, most unwillingly, handed over his own Cloak of Invisibility.
Then Death stood aside and allowed the three brothers to continue on their way and they did so, talking with wonder of the adventure they had had, and admiring Death’s gifts.
In due course the brothers separated, each for his own destination.


1. Find out more about the author and the text.
2. Try to identify possible problems, which may appear when translating.
3. Translate the part marked bold, and put your translation into the comment to this blog. DEADLINE: Wednesday Feb 27!!
4. Read each other's translations, compare, evaluate. Which parts or sentences cause most troubles?

Online Dictionaries:


 

31 komentářů:

  1. Černá Lucie

    A Smrt k nim promluvila. Byla rozzlobená, protože se cítila podvedená třemi novými oběťmi, jelikož většina poutníků se ve vodě utopila. Ale Smrt byla lstivá. Předstírala blahopřání třem bratrům k jejich kouzlu a řekla, že každý z nich vyhrál odměnu za to, že nad ní chytře vyzrál.
    Nejstarší bratr, který byl velmi bojovný, si řekl o hůlku o mnoho mocnější než kterákoliv kdy existovala: hůlku, která vyhraje pro svého majitele každý souboj, hůlku, hodnou čaroděje, který porazil Smrt. A tak Smrt přešla k černému bezu na pobřeží řeky, i vyrobila hůlku z větve, která tam visela, a dala ji nejstaršímu bratrovi.

    OdpovědětVymazat
  2. Matisová Vladimíra

    A Smrt k nim promluvila. Rozzlobilo ji, že byla podvedena třemi novými oběťmi, protože většina poutníků se v řece utopila. Ale Smrt byla mazaná. Na oko pogratulovala třem bratrům za jejich umění kouzlit a řekla jim, že každý vyhrál odměnu za to, že ji dokázali přelstít. Nejstarší z bratrů, bojovný muž, si řekl o hůlku mocnější, než která kdy existovala, o hůlku, která pro svého majitele vyhraje každý souboj, o hůlku, hodnou čaroděje, který porazil Smrt. Smrt tedy přešla k černému bezu na břehu řeky, vyrobila hůlku z větve, která tam visela a dala ji nejstaršímu bratrovi.

    OdpovědětVymazat
  3. Eva Haisová

    A Smrt k nim promluvila. Byla rozzlobená, že přišla o tři nové oběti, protože obvykle se poutníci utopili v řece. Ale Smrt byla mazaná. Předstírala, že blahopřeje třem bratrům k umění kouzlit a každému z nich nabídla odměnu za to, že byli tak chytří, aby jí unikli.
    Nejstarší bratr, který byl útočným mužem, si řekl o hůlku mocnější než kterákoli jiná: hůlku, která vždy pro svého majitele vyhraje souboje, hůlku hodnou čaroděje, který porazil Smrt! A tak Smrt přešla k bezu na břehu řeky, vykouzlila hůlku z větve, která tam visela a dala ji nejstaršímu bratrovi.

    OdpovědětVymazat
  4. Novotná Aneta

    A Smrt k nim promluvila. Byla rozzlobená, cítila se být ošizena o tři nové oběti, protože většina poutníků se v řece utopila. Ale Smrt byla mazaná. S přetvářkou bratrům poblahopřála a pochválila jejich kouzla. Za odměnu, že byli tak chytří a dokázali se jí vyhnout, že prý každého z nich obdaruje. Nejstarší, bojechtivý bratr požadoval po Smrti hůlku ze všech nejmocnější, hůlku, která by svému majiteli vyhrála každý souboj, hůlku hodnou čaroděje, který si podrobil Smrt! Smrt tedy přistoupila k černému bezu na břehu řeky, z jeho větve stvořila hůlku a dala ji nejstaršímu z bratří.

    OdpovědětVymazat
  5. Dalibor Kucej

    A Smrt k nim promluvila. Byla rozčílena tím, že byla oloupena o tři nové oběti, jelikož se poutníci v řece obvykle utopí. Ale Smrt byla lstivá. Na oko poblahopřála třem bratrům k jejich magii a pověděla, že každý z nich si vysloužil odměnu za jejich dostatečnou chytrost, díky které se jí vyhnuli.
    Nejstarší bratr, který byl bojovným mužem, tedy Smrt požádal o hůlku mocnější než kteroukoliv jinou na světě: hůlku, která svému vlastníkovi vždy přinese vítězství v soubojích, hůlku hodnou čaroděje, který přemohl Smrt! Smrt se tedy přemístila k bezovému stromu na břehu řeky, stvořila hůlku z jeho větve, která na něm visela, a dala ji nejstaršímu z bratrů.

    OdpovědětVymazat
  6. Hana Klímová

    A Smrt k nim promluvila. Byla rozlícená, že ji nové oběti podvedly, pocestní se obvykle utopí v řece. Ale Smrt byla prohnaná. Předstírala, že bratrům gratuluje k magii. I řekla, že každému z nich splní jedno přání za to, že ji přelstili.
    Tak nejstarší bratr - bojechtivý muž, požádal Smrt o hůlku mocnější než jakákoliv jiná na světě: hůlka musí svému pánovi vyhrát každý souboj, hůlka, která je hodna čaroděje, jenž dokázal přelstít smrt! A tak Smrt vykročila ke vzrostlému bezovému keři na břehu řeky a vytvořila hůlku z větve, která z něj rostla a darovala ji nejstaršímu bratrovi.

    OdpovědětVymazat
  7. Karolína Brožová

    A Smrt k nim promluvila. Rozhněvalo ji, že byla ošizena o tři nové oběti, neboť pocestní se v řece obvykle utopí. Ale Smrt byla prohnaná. Na oko jim k jejich kouzlu poblahopřála a řekla jim, že si zaslouží odměnu za to, že jí unikli. A tak si nejstarší bratr, což byl bojovný muž, řekl o hůlku mocnější než kterákoliv jiná: o hůlku, která vždy v souboji pro svého majitele vyhraje, o hůlku hodnou čaroděje, který porazil Smrt! A tak Smrt přešla k černému bezu na břehu řeky, vyrobila hůlku z větve, která tam visela, a dala ji nejstaršímu bratrovi.

    OdpovědětVymazat
  8. Anna Géringová

    A Smrt k nim promluvila. Cítila se podvedená, že ji její tři nové oběti obelstily a neutonuly v řece jako většina poutníků. Smrt byla ale mazaná. Na oko bratrům za kouzla poblahopřála a řekla, že si každý z nich za její důmyslné oklamání vysloužil odměnu.
    Nejstarší bratr, který byl nejbojovnější, požádal o hůlku tak mocnou, že mocnější na světě není, hůlku, která svému pánovi souboj vždy vyhraje, hůlku hodnou čaroděje, který porazil i samotnou Smrt! A tak Smrt tedy přistoupila k bezu na břehu řeky a z jeho větve vytvarovala hůlku, kterou darovala nejstaršímu z bratří.

    OdpovědětVymazat
  9. Jan Čermák

    A Smrt k nim promluvila. Byla totiž připravena o tři nové oběti, což ji naštvalo, poněvadž obvykle se poutníci v řece utopí. Smrt však byla mazaná. Na oko se tvářila mile, poblahopřála třem bratrům k jejich kouzlu a každému nabídla odměnu za to, že se jí chytře vyhnuli. Nejstarší z bratrů, který byl zároveň velkým bojovníkem, požádal o hůlku silnější, než kterákoli kdy existovala: hůlku, která musí vyhrát každý souboj pro svého pána, hůlku hodnou čaroděje, který přemohl Smrt! Ta tedy přistoupila k bezovému stromu na břehu řeky, vytvořila hůlku z větve, která z bezu trčela, a dala ji nejstaršímu bratrovi.

    OdpovědětVymazat
  10. Veronika Kaslová

    A Smrt k nim promluvila. Byla rozzlobena, protože ji přechytračili a neutopili se v řece jako jiní pocestní. Avšak Smrt byla mazaná. Falešně bratrům pogratulovala k jejich magii a ještě slíbila každému z nich odměnu, za to jak jí chytře unikli.
    A tak si nejstarší bratr, bojovný muž, řekl o kouzelnou hůlku nejmocnější ze všech. O hůlku tak mocnou, že svému držiteli dokáže vyhrát každý souboj. Hůlku hodnou čaroděje, který přemohl Smrt! Smrt tedy přistoupila k černému bezu na břehu řeky, z jedné jeho visící větve vyrobila hůlku a věnovala ji nejstaršímu bratrovi.

    OdpovědětVymazat
  11. Pavla Špačková

    A Smrt k nim promluvila. Byla rozzlobená, protože se cítila být podvedena třemi novými oběťmi. Poutníci se přeci obvykle utopí v řece. Ale Smrt byla lstivá. Předstírala, že bratrům blahopřeje k tomu, jak si díky kouzlům poradili. A protože byli tak chytří, aby ji přelstili, každý z nich si může něco přát. Nejstarší z bratrů, který byl bojovný, požádal o kouzelnou hůlku, která bude mocnější než cokoliv na světě. Hůlku, která pro svého majitele vyhraje každý souboj, hůlku hodnou čaroděje, který přemohl Smrt! A tak Smrt přešla k černému bezu, který rostl na kraji řeky a z jeho větví vyrobila hůlku. Tu pak podala nejstaršímu bratrovi.

    OdpovědětVymazat
  12. Markéta Hlináková

    A Smrt k nim promluvila. Byla rozzuřená, že ji ošidili o tři nové oběti, neboť pocestní v řece většinou utonuli. Ale Smrt byla vychytralá. Na oko třem bratrům poblahopřála k jejich kouzelným schopnostem a řekla, že si každý z nich zaslouží odměnu za to, jak jí vychytrale unikli.
    A tak nejstarší bratr, bojechtivý člověk, požádal o hůlku tak mocnou, že žádné jiné není. Hůlku, která pro svého majitele vyhraje každý souboj, hůlku hodnou přemožitele smrti! Tak Smrt přistoupila k bezovému keři na břehu řeky, z jeho visící větve vytvořila hůlku a podala ji nejstaršímu z bratří.

    OdpovědětVymazat
  13. Gabriela Procházková

    A Smrt k nim promluvila. Byla rozzlobena, protože ji její tři nové oběti oklamaly a neutopily se v řece, jako většina pocestných. Ale Smrt byla mazaná. Předstírala, že bratrům gratuluje k jejich kouzlům a sdělila jim, že si každý z nich zaslouží cenu za to, jak chytře jí unikli.
    Nejstarší bratr, velmi bojovný muž, požádal o kouzelnou hůlku, která by byla mocnější než jakákoliv jiná. Hůlku, která musí vždy vyhrát pro svého pána boj, hůlku hodnou čaroděje, který si podrobil Smrt! A tak Smrt přistoupila k černému bezu na břehu řeky, vyrobila hůlku z jeho větve a dala ji nejstaršímu z bratrů.

    OdpovědětVymazat
  14. Ondřej Ivan

    A Smrt k nim promluvila. Byla rozzlobená, že ji ošidili o tři nové oběti, protože poutníci se obvykle v řece utopili. Ale Smrt byla vychytralá. Naoko poblahopřála třem bratrům k jejich magickému umění a nabídla každému z nich dar za to, že byli natolik chytří, aby se jí dokázali vyhnout.
    A tak si nejstarší bratr, muž velmi bojovný, řekl o hůlku mocnější, než jaká kdy existovala: hůlku, která musí vždy vyhrát souboj pro svého pána, hůlku hodnou čaroděje, který si podrobil Smrt! Smrt přistoupila k bezovému keři na břehu řeky, z jeho větve vytvořila hůlku a dala ji nejstaršímu bratrovi.

    OdpovědětVymazat
  15. A Smrt k nim promluvila. Byla rozzlobená,že ji ošidili o tři nové oběti, neboť poutníci se obvykle v řece utopili. Ale Smrt byla mazaná. Předstírala, že blahopřeje třem bratrům k jejich kouzelným schopnostem a dodala, že každý z nich si zasloužil cenu za to, jak ji dokázal přelstít. Tak nejstarší bratr, velmi bojovný muž, zažádal o hůlku mocnější, než která kdy byla vyrobena: hůlku,která vždy vyhraje svému majiteli souboj, hůlku hodnou čaroděje, který přemohl Smrt! A tak smrt přikročila k černému bezu na břehu řeky, a z větve, jež tam visela, vytvořila hůlku a dala ji nejstaršímu z bratří.

    OdpovědětVymazat
  16. A Smrt k nim promluvila. Byla rozhněvána, že přišla o tři nové oběti. Většinou se totiž poutníci v řece utopili. Ale Smrt byla vychytralá. Předstírala, že bratrům gratuluje k jejich kouzelnickému umění, a protože prý byli natolik chytří, aby se vyvlékli z jejích spárů, vysloužil si každý z nich odměnu.
    Nejstarší bratr a bojovný muž, požádal Smrt o hůlku, která bude mocnější, než kterákoliv jiná: hůlku, která vyhraje pro svého pána každý souboj, hůlku hodnou čaroděje, který přelstil Smrt. Smrt tedy přistoupila k bezu rostoucímu na břehu řeky, z větvě vyrobila hůlku a podala ji nejstaršímu z bratrů.

    OdpovědětVymazat
  17. Andreas Fajman
    A smrt k nim promluvila. Rozhněvalo ji, že byla podvedena třemi oběťmi, které měly utonout v řece. Ale smrt byla lstivá. Falešně bratrům gratulovala za jejich mistrnou magii a řekla, že za přechytračení smrti si zaslouží každý z nich odměnu. Nejstarší a nejkonfliktnější z bratrů chtěl hůlku silnější než všechny hůlky doposud vyrobené. Hůlku, která by v duelu porazila jakoukoli jinou, hůlku hodnou kouzelníka, jenž porazil smrt. A tak smrt přikročila na břeh řeky k černému bezu a z visící větve vyrobila hůlku a podala ji nejstaršímu bratrovi.

    OdpovědětVymazat
  18. Kristýna Španbauerová
    A smrt k nim promluvila. Byla naštvaná, že byla podvedena třemi novými oběťmi, pocestní se obvykle v řece utopí. Ale Smrt byla prohnaná. Předstírala, že jim gratuluje k jejich magii a řekla, že každému z nich splní jakékoliv přání. Tak nejstarší bratr, který byl bojovný muž, požádal o hůlku mocnější, než kterákoliv jiná, která existovala: hůlka, se kterou vyhraje každý boj, hůlka hodná kouzelníka, který přelstil Smrt! Tak Smrt zlomila větev z černého bezu na břehu řeky, vzala větvičku, která z něj rostla a dala ji nejstaršímu bratrovi.

    OdpovědětVymazat
  19. Jiří Sedláček

    A Smrt k nim promluvila. Byla rozčarována, neboť se cítila podvedená svými třemi potencionálními oběťmi, které obvykle utonou v řece. Ovšem Smrt byla mazaná. Předstírala, že gratuluje třem bratrům k jejich umění kouzlit a řekla, že je odmění, jelikož byli tak chytří a dokázali ji přelstít.
    Nejstarší bratr, který byl bojovný, poprosil o hůlku ze všech nejsilnější: o hůlku, která vyhraje všechny souboje, o hůlku, kterou si zaslouží jen ten čaroděj, který přemohl Smrt! Smrt prošla kolem nejstaršího stromu na břeh řeky, stvořila hůlku z visící větve a dala ji nejstaršímu z bratrů.

    OdpovědětVymazat
  20. A Smrt k nim promluvila. Rozzuřena, protože byla ošizena o tři nové oběti, jelikož většina projíždějících ve zdejší řece utonula. Smrt se však tak lehce nedala. V přetvářce ocenila magické schopnosti třech bratrů a nabídla jim odměnu za obelstění její nástrahy. Nejstarší bratr, bojovné povahy, požádal o hůlku, která by byla silnější než všechny na světě, o hůlku která by vždy vyhrála duel pro svého majitele, hůlku hodnou čaroděje, který si podrobil Smrt! Tak Smrt přešla k černému bezu na břehu řeky a vyřezala hůlku z větve, která tyčila nad vodou a předala jí nejstaršímu z bratrů.

    Bohužel k alternativě Smrťáka se nikdo nepřiklonil :) http://www.youtube.com/watch?v=zbMQe6X_tsw

    OdpovědětVymazat
  21. Radka Krzáková
    A Smrt k nim promluvila. Byla rozzuřená, protože byla ošizena o tři nové oběti, jelikož se cestovatelé většinou v řece utopí. Ale Smrt byla mazaná. Na oko bratrům poblahopřála k jejich magii a řekla, že každý z nich si vysloužil odměnu za to, že ji svou chytrostí dokázal přelstít. A tak si nejstarší bratr, bojovný muž, řekl o hůlku mocnější, než jakákoliv jiná: o hůlku, která svému majiteli vyhraje každý zápas, o hůlku hodnou čaroděje, který porazil Smrt! Smrt tedy přistoupila k bezovému keři na břehu řeky a z jeho větve vytvořila hůlku a dala ji nejstaršímu bratrovi.

    OdpovědětVymazat
  22. A Smrt k nim promluvila. Rozzlobilo jí, že byla ošizena o tři nové oběti, neboť vetšinou se pocestní v řece utopili. Ale Smrt byla lstivá. Předstírala, že bratrům gratuluje k jejich kouzelnickému umu a řekla, že si každý z nich zaslouží odměnu za to, že byli tak chytří a dokázali ji přelstít. A tak nejstarší bratr, muž bojovné povahy, požádal o hůlku silnější, než kterákoliv jiná na světě: o hůlku, která svému vlastníkovi vždy vyhraje souboj, o hůlku hodnou čaroděje, který porazil Smrt! Smrt tedy přešla k bezovému keři na břehu řeky, vyrobila hůlku z větvičky, která tam visela a podala ji nejstaršímu bratrovi.
    Zdeněk Barcaj

    OdpovědětVymazat
  23. A Smrt k nim promluvila. Byla rozhněvána, že byla ošizena o tři nové oběti. Většinou se totiž poutníci v řece utopili. Ale Smrt byla vychytralá. Předstírala, že bratrům gratuluje k jejich kouzelnickému umění, a protože byli natolik chytří, aby se vyvlékli z jejích spárů, vysloužil si každý z nich odměnu.
    Nejstarší bratr, bojovný muž, požádal Smrt o hůlku mocnější, než kterákoliv jiná: hůlku, která vyhraje pro svého pána každý souboj, hůlku hodnou čaroděje, který přelstil Smrt! Smrt tedy přistoupila k bezovému keři rostoucímu na břehu řeky, z větve vyrobila hůlku a podala ji nejstaršímu z bratrů.
    Budíková, Krzáková

    OdpovědětVymazat
  24. A Smrt k nim promluvila. Byla rozzlobená, že ji ošidili o tři nové oběti, neboť poutníci se obvykle v řece utopili. Ale Smrt byla lstivá. Předstírala, že blahopřeje třem bratrům k jejich kouzelným schopnostem a dodala, že každý z nich si zaslouží cenu za to, jak ji dokázal přelstít. Nejstarší bratr, bojovné povahy, zažádal o hůlku mocnější, než která kdy byla vyrobena: hůlku, která by vždy vyhrála svému majiteli duel, hůlku hodnou čaroděje, který přemohl Smrt! A tak smrt přikročila k černému bezu na břehu řeky a vyřezala hůlku z větve, která tyčila nad vodou a předala jí nejstaršímu z bratří.

    Maček, Lukešová

    OdpovědětVymazat
  25. Ondřej Ivan, Veronika Kaslová

    A Smrt k nim promluvila. Cítila se podvedena, protože pocestní se obvykle v řece utopili. Ale Smrt byla lstivá. Naoko poblahopřála bratrům k jejich magickému umění a slíbila každému z nich dar za to, jak chytře jí unikli.
    A tak si nejstarší bratr, muž bojechtivý, řekl o nejmocnější hůlku ze všech: hůlku, která svému pánovi vyhraje každý souboj, hůlku hodnou čaroděje, který si podrobil Smrt! Smrt tedy přistoupila k bezovému keři na břehu řeky, z jeho větve vytvořila hůlku a darovala jí nejstaršímu z bratří.

    OdpovědětVymazat
  26. Markéta Hlináková, Anna Géringová
    A Smrt k nim promluvila. Byla rozzuřená, že ji její tři nové oběti podvedly a neutonuly v řece jako většina pocestných. Ale Smrt byla vychytralá. Na oko bratrům ke kouzlům poblahopřála a řekla, že si každý z nich zaslouží odměnu za to, jak jí lstivě unikli.
    Nejstarší bratr, ten nejbojovnější, požádal o hůlku tak mocnou, že mocnější na světě není, hůlku, která svému majiteli vyhraje vždy každý souboj, hůlku hodnou čaroděje, který přemohl Smrt! Tak Smrt přistoupila k bezovému keři na břehu řeky a z jeho větve vytvarovala hůlku, kterou darovala nejstaršímu z bratří.

    OdpovědětVymazat
  27. A Smrt k nim promluvila. Byla totiž připravena o své tři oběti, což ji rozčarovalo, poněvadž obvykle se poutníci v řece utopili. Smrt však byla lstivá. Na oko poblahopřála všem třem bratrům k jejich umění kouzlit a každému nabídla odměnu za to, že se jim ji podařilo obelstít.
    Nejstarší z bratrů, který byl zároveň velkým bojovníkem, požádal o hůlku silnější, než která kdy existovala: hůlku, která musí svému pánovi vyhrát každý souboj, hůlku hodnou čaroděje, který přemohl Smrt! Smrt tedy přešla k bezovému keři na břehu řeky, vytvořila hůlku z větve, která z bezu trčela, a dala ji nejstaršímu bratrovi.

    Barcaj, Čermák, Sedláček

    OdpovědětVymazat
  28. Brožová, Fajman, Procházková

    A Smrt k nim promluvila. Rozhněvalo ji, že ji její tři nové oběti podvedly a neutopily se v řece, jako většina pocestných. Ale Smrt byla lstivá. Na oko jim k jejich magii poblahopřála a řekla jim , že si zaslouží odměnu za to, že jí unikli. A tak si nejstarší bratr, bojovný muž, řekl o hůlku mocnější než kterákoliv jiná. Hůlku, která vyhraje svému majiteli každý souboj, hůlku hodnou čaroděje, který porazil Smrt! A tak Smrt přistoupila k černému bezu na břehu řeky, vyrobila hůlku z jeho větve a dala ji nejstaršímu bratrovi.

    OdpovědětVymazat
  29. Černá, Matisová

    A Smrt k nim promluvila. Byla rozzlobena, že ji tři nové oběti podvedly, protože většina poutníků se v řece utopila. Ale Smrt byla lstivá. Na oko poblahopřála třem bratrům, pochválila jejich kouzla a řekla jim, že každý z nich bude odměněn za to, že nad ní chytře vyzrál.
    Nejstarší z bratrů, který byl bojovné povahy, si řekl o hůlku mocnější, než která kdy existovala, hůlku, která svému majiteli vyhraje každý souboj, hůlku hodnou čaroděje, který porazil Smrt. Smrt tedy přešla k černému bezu na břehu řeky, z větve stvořila hůlku a dala ji nejstaršímu bratrovi.

    OdpovědětVymazat
  30. Kucej, Klímová, Španbauerová

    A Smrt k nim promluvila. Byla rozlícena tím, že přišla o tři nové oběti, jelikož se poutníci v řece obvykle utopili. Ale Smrt byla prohnaná. Na oko poblahopřála třem bratrům k jejich magii a pověděla, že každému z nich splní přání za to, že jí unikli.
    Nejstarší, bojechtivý bratr požádal o hůlku ze všech nejmocnější, hůlku, která by svému majiteli vyhrála každý souboj, hůlku hodnou čaroděje, který přelstil Smrt! A tak Smrt sáhla po bezové větvi rostoucí ze stromu na břehu řeky a z ní utvořila hůlku, kterou věnovala nejstaršímu z bratří.

    OdpovědětVymazat