26. září 2016

Obyčejný text



________________________________________________________________

Michael Crichton – Jurassic park 2

The Lost World Hypothesis
The lecture ended, Malcolm hobbled across the open courtyard of the Institute, shortly after noon. Walking beside him was Sarah Harding, a young field biologist visiting from Africa. Malcolm had known her for several years, since he had been asked to serve as an Outside reader for her doctoral thesis at Berkeley.
Crossing the courtyard in the hot summer sun, they made an unlikely pair: Malcolm dressed in black, stooped and ascetic, leaning on his cane; Harding compact and muscular, looking young and energetic in shorts and a tee shirt, her short black hair pushed up on her forehead with sunglasses. Her field of study was African predators, lions and hyenias. She was scheduled to return to Nairobi the next day. The two had been close since Malcolm's surgery. Harding had been on a sabbatical year in Austin, and had helped nurse Malcolm back to health, after his many operations. For a while it seemed as if a romance had blossomed, and that Malcolm, a confirmed bachelor, would settle down. But then Harding had gone back to Africa, and Malcolm had gone to Santa Fe. Whatever their former relationship had been, they were now just friends.
They discussed the questions that had come at the end of his lecture. From Malcolm's point of view, there had been only the predictable objections: that mass extinctions were important; that human beings owed their existence to the Cretaceous extinction, which had wiped out the dinosaurs and allowed the mammals to take over. As one questioner had pompously phrased it, "The Cretaceous allowed our own sentient awareness to arise on the planet."

Malcom's reply was immediate: "What makes you think human beings are sentient and aware? There's no evidence for it. Human beings never think for themselves they find it too uncomfortable. For the most part, members of our species simply repeat what they are told -and become upset if they are exposed to any different view. The characteristic human trait is not awareness but conformity, and the characteristic result is religious warfare. Other animals fight for territory or food; but, uniquely in the animal kingdom, human beings fight for their 'beliefs.' The reason is that beliefs guide behavior, which has evolutionary importance among human beings. But at a time when our behavior may, well lead us to extinction, I see no reason to assume we have any awareness at all. We are stubborn, self-destructive conformists. Any other view of our species is just a self-congratulatory delusion. Next question."



1. Přečtěte si celou ukázku, nechte na sebe působit autorův styl a rytmus řeči. Zjistěte si něco víc o autorovi a jeho díle.
2. Identifikujte možné překladatelské problémy, vyhledejte neznámá klíčová slova.
3. Přeložte obě části textu vyznačenou tučně a překlad vložte do komentáře k tomuto blogu. 
Termín: pondělí 3.10.2016 8:00

5 komentářů:

  1. Michael Crichton - Jurský park 2
    Když přecházeli nádvoří v horkém dnu, tak se z nich vytvořila zajímavá dvojice. Malcolm byl oblečený v černém oblečení, shrbený a opřený o svou hůl: Harding pevná a svalnatá, vypadající mladě se spoustou energií v kratěsech a tričku, její krátké černé vlasy, brýlemi odhrnuté z čela. Zabývala se studiem Afrických predátorů, lvů a hyen. Do Nairobi se měla vrátit následující den. Jsou si velmi blízcí od té doby co měl Malcolm operaci. Harding byla na dovolené v Austinu, a pomohla Malcolmovi dostat se zpátky do formy po jeho mnoha operacích. Na chvíli to vypadalo, že by se mezi nimi mohl odehrát nějaký romantický vztah, a že Malcolm, tvrdohlavý mládenec by se konečně usadil. Ale nakonec Harding se vrátila zpátky do Afriky, a Malcolm se vrátil do Santa Fe. Ať už byl jejich vztah jakýkoliv, teď jsou pouze kamarádi.

    Malcomov odpověděl okamžitě: Co si myslíš o tom, že lidé vnímají a uvědomují si? Žádný důkaz o tom není. Lidé nikdy nepřemýšlí o sobě, přijde jim to nepříjemné. Z větší části, členové našeho druhu jednoduše opakují to co jim je řečeno - a poté jsou akorát naštvaní, když jsou vystavení jinému názoru. Typické rysy člověka nejsou uvědomovat si, ale přizpůsobovat se, a tak typický důsledek je náboženský konflikt. Jiná zvířata bojují pro jejich území nebo jídlo, výhradně, ale ve zvířecím království, lidé bojují za to v co věří. Důvodem je, že víra řídí naše chování, které má evoluční důležitost mezi lidmi. Ale když jednou naše chování může, vlastně povede nás k vyhynutí, nevidím důvod proč předpokládat, že máme vůbec nějaké uvědomování. Jsme tvrdohlaví, sebezničující, nepřizpůsobiví. Každý jiný pohled na naše druhy je pouze samolibá představa. Další otázka
    JANA SÝKOROVÁ

    OdpovědětVymazat
  2. Ztracený svět
    Když v horkém letním slunci přecházeli nádvoří, vytvářeli nevkusně vypadající pár. Nahrbený a omšelý Ian Malcolm, opírající se o svou stařeckou hůl, byl celý oblečený v černém. Sára Hardingová, si navzdory své podsaditosti držela vzpřímený a pevný postoj. Triko, šortky a kratší, černé, dozadu stažené vlasy, upevněné slunečními brýlemi jen dokreslovali její mladiství vzhled. Jejím odborným zaměřením byli afričtí predátoři, převážně lvi a hyeny. Dalšího dne se měla Sára vrátit zpět do Nairobi.
    Ti dva si byli blízcí od dob Ianovích zdravotních komplikací. Sára Hardingová byla tou dobou na pracovní dovolené v Austinu v Coloradu, a tak po několika operacích, které Ian podstoupil, mu byla nápomocná při jeho rekonvalescenci. Chvíli se zdálo, že by mohl tento románek Iana, jakožto starého mládence přinutit se usadit. Sára se však musela vrátit zpět do Afriky, a proto se Ian přesunul do vědeckého institutu v Santa Fe. Ať byl jejich vztah jakýkoli, nyní jsou pouze přátelé.

    „Co Vás nutí myslet si, že vnímavost a povědomí jsou výsadou lidstva?“ Zněla Ianova pohotová námitka. „Neexistuje pro to žádný podložený důkaz. Lidé, jsou příliš pohodlní na to, aby dokázali myslet sami za sebe. Pro velkou většinu lidského pokolení, je jednoduší opakovat to, co jim bylo řečeno a předloženo, a vždy, když jsou vystaveni odlišnému názoru, rozčílí je to.“ Pokračoval Ian.
    „Charakteristickým lidským rysem tedy není schopnost uvažovat, ale přizpůsobit se, výsledkem jsou tedy náboženské spory a války. Ostatní živočichové bojují za území nebo potravu, ale lidé, jako jediný živočišný druh bojuje za svá přesvědčení. Příčinou toho je, že přesvědčení řídí chování, které je důležitým aspektem ve vývoji lidstva. Avšak v době, kdy nás naše chování může dovést až k zániku, nevidím důvod domnívat se, že stále oplýváme nějakým povědomím. Jsme tvrdohlavý a sebedestruktivní přikyvovači. Jakýkoli jiný postoj k lidskému druhu se stává pouze mylnou sebechválou. Další otázka.“

    OdpovědětVymazat
  3. Ondřej Kurz

    Když šli přes nádvoří za teplého letního dne, tvořili nezvyklý pár: Malcolm byl stroze oblečen v černém, shrbený, a opíral se o hůl. Sarah byla ve formě, sportovní postavy, mladě vypadající a energická v šortkách a tričku, její krátké černé vlasy přidržovány nad čelem slunečními brýlemi. Jejím oborem byli afričtí predátoři, lvi a hyeny. Měla naplánovaný návrat do Nairobi příští den. Sblížili se od Malcolmovy chirurgické operace. Sarah byla na tvůrčím volnu v Austinu a pomohla Malcolmovi uzdravit se po jeho mnoha operacích. Chvíli to vypadalo, že mezi nimi vznikne bližší vztah, a že se Malcolm, dlouholetý starý mládenec, usadí. Pak se ovšem Sarah vrátila do Afriky, a Malcolm zamířil do Santa Fe. Ať byl jejich předchozí vztah jakýkoli, teď byli jen přátelé.


    Malcolmova odpověď byla okamžitá: "Proč si myslíte, že lidé jsou cítící a vnímající bytosti? Nejsou pro to důkazy. Lidé nikdy nemyslí samostatně, je jim to příliš nepříjemné. Členové našeho druhu převážně opakují, co jim je řečeno, a naštvou se, když jim někdo ukáže jiný úhel pohledu. Charakteristická lidská vlastnost není vnímavost, ale přizpůsobivost, a obvyklým výsledkem je náboženský konflikt. Jiná zvířata bojují o území nebo jídlo, specificky lidské je bojovat o svou "víru." Důvodem je, že víra řídí chování, což je důležité pro lidi z evolučního hlediska. Ale v době, kdy naše chování může snadno vést k našemu vyhubení, nevidím důvod, proč se domnívat, že vnímáme cokoli. Jsme tvrdohlavý, sebezničující, přizpůsobivý druh. Jakýkoli jiný pohled na nás je jen sebeuspokojivý klam. Tečka. Další otázka."

    OdpovědětVymazat
  4. Pavlína Janoušková

    Prosluněný dvůr přecházela zvláštní dvojice. Šlachovitý Malcolm byl oblečený v černém a hrbil se nad svou holí, Hardingová díky své sportovní postavě v kraťasech a tričku vypadala mladě, krátké černé vlasy z čela odhrnula pomocí slunečních brýlí. Hlavním předmětem jejího zkoumání byly africké šelmy - lvi a hyeny. Další den se měla vrátit do Nairobi. V Austinu trávila Hartingová svou vědeckou dovolenou. Pomáhala Malcolmovi se postavit na nohy po řadě operací, které prodělal. To je také velmi sblížilo. Chvíli se zdálo, že mezi nimi přeskočila jiskra a starý mládenec Malcolm se usadí. Potom se ale Hardingová vrátila do Afriky a Malcolm odjel do Santa Fe. Jakkoli jejich vztah vypadal dříve, dnes už byli jen přátelé.

    Malcolm pohotově odpověděl: „Proč si myslíte, že jsou lidé vnímaví a uvědomělí? Nemáme o tom pražádné důkazy. Nikdy si nedělají na věci vlastní názor; to je podle nich moc náročné. Většinou příslušníci našeho druhu jen opakují, co jim někdo poví. A když jim ukážete jiný pohled, jen je to znepokojí. Ne uvědomělost, ale pohodlnost je charakteristickým rysem lidského druhu. A charakteristickým vyústěním jsou náboženské spory. Ostatní zvířata bojují o území nebo potravu. Oproti tomu jen lidé bojují za své ,hodnoty‘. Hodnoty totiž významně ovlivňují chování, které je u lidí důležité z vývojového hlediska. Ale v době, kdy nás naše chování může dohnat k záhubě, nechápu, proč bychom měli předpokládat, že jsme vůbec schopni být uvědomělí. Jsme konformisté, které jejich tvrdohlavost často vede až ke zničení sebe sama. Jakýkoli jiný názor na náš druh je jen blud určení k uspokojení sebe sama. Další otázka.“

    OdpovědětVymazat
  5. „Moji drazí spoluobčané, není se čeho obávat. To se jen Beethoven rozkládá.“
    ---
    Jak při letním slunci přecházeli přes dvůr, tvořili podivný pár: Malcolm oblečený v černé, shrbený a asketický, opírající se o svou hůl; Harding působila pevně a silně, v kraťasech a tričku vypadala mladě a svěže, své krátké černé vlasy měla brýlemi stažené z čela. Jejím výzkumným zaměřením byli afričtí predátoři, lvi a hyeny. Měla naplánovaný návrat do Nairobi následující den. Ti dva si byli blízcí od doby Malcolmovy operace. Harding byla v Austinu v rámci ročního vědeckého volna a pomáhala ošetřovat Malcolma po mnoho jeho operacích. Na chvíli jim připadalo, že mezi nimi vzniklo citové pouto, a zatvrzelý svobodný mládenec Malcolm se usadí. Potom se ale Harding vrátila zpět do Afriky, a Malcolm se vrátil do Santa Fe. Cokoliv mezi nimi bylo, zůstalo jen přátelství.
    ---
    Malcolmova reakce byla okamžitá: „Proč si myslíš, že lidské bytosti jsou vnímavé a uvědomělé? Neexistuje pro to žádný důkaz. Lidské bytosti nikdy nepřemýšlí sami za sebe, shledávají to za příliš nepříjemnou záležitost. Členové našeho druhu většinou jednoduše opakují to, co se jim řekne – a jsou zneklidněni, když jsou vystaveni odlišnému pohledu. Charakteristickou lidskou vlastností není uvědomělost, ale pohodlnost, a charakteristickým výsledkem je náboženský konflikt. Ostatní zvířata bojují za své teritorium či jídlo výhradně v království zvířat, lidské bytosti bojují za své „přesvědčení.“ Důvodem je, že přesvědčení řídí chování, které má vývojový význam na lidské bytosti. Ale v dobách, kdy nás naše chování může například, dovést k vyhubení, nevidím žádný důvod předpokládat, že máme vůbec nějaké uvědomění. Jsme neústupní, sebezničující se konformisté. Všechna ostatní mínění o našem druhu jsou jen sebeuspokojivé bludy. Další otázka.“

    Barbora Černá

    OdpovědětVymazat