4. března 2019

Stylové roviny

1. Představte si knihy tří různých žánrů:  historický román, technologické sci-fi a detektivku americké tvrdé školy.

Pokuste se napsat úvodní odstavec, cca 3-4 věty, popisující setkání hlavních jednajících postav. Soustřeďte se na jazykové prostředky, které použijete.

Vložte své texty do komentářů.
________________

2. Ve skupinách (3-4) sepište co nejvíce výrazů více či méně synonymních ke slovu DŮM. Soustřeďte se na vnímání jejich stylové platnosti - kam je vhodné který výraz zařadit? Která postava ho může použít a v jakém kontextu?

Nápověda:
výrazy archaické x neologismy
pejorativa x diminutiva
emočně negativní x pozitivní
slang a argot x odborná terminologie...

3. Kombinujte různé předpony se slovesem JÍT.  Registrujte a popisujte změny významu i stylové platnosti.

Vložte své nápady do komentáře k tomuto blogu.


Série synonym najdete například zde:
http://prekladanipvk.blogspot.cz/2016/02/synonymie-stylove-roviny.html
http://prekladanipvk.blogspot.cz/2014/10/stylove-roviny.html

23 komentářů:

  1. Lord Beckett vkročil do místnosti s energetickou grácií typickou pro muže jeho postavení. Zasedl do čela stolu bez zbytečných formálností, pozdravu, či jakéhokoliv připuštění samotné existence členů rady. Stůl za který zasedl byl masivní, a tmavý. V jiném muži by vzbuzoval strach, či pocit autority. V Lordu Beckettovi stěží něco vzbuzovalo pocity, natož kus nábytku.

    OdpovědětVymazat
  2. S charakteristickým vrznutím se otevřely dveře od sklepa Frankova baru. V nich, v předraženým černým saku, s úšklebkem na tváři a uhlazenym účesem stál sám Vince Angelo. „Koho nám to vítr přivál“ zasyčel s úsměvem kterej odhalil jeho zažloutlý zuby. „Vítr?“ odplivl jsem si, „ty tvoje gorily mě sem zatáhly!“

    - Březina

    OdpovědětVymazat
  3. hardboiled

    V zakouřeném pajzlu bylo těžké najít toho, koho hledal. Došel k baru a objednal si whiskey, párkrát s ní zakroužil ve sklenici a napil se.
    Potom se opět rozhlédl. Všude byli grázlové a výkvět podsvětí města. Zpozorněl. Ta, kterou hledal, byla mezi nimi u kulečníku. Jeho kontakt.
    Ženská, která znala odpověd na všechny jeho otázky.

    OdpovědětVymazat
  4. Pán hradu Racek Kobyla v sedle svého hřebce netrpělivě očekával pobočníka Petra. Petr byl nedochvilný jako vždy. Po zhruba tří minutovém nekonečném čekání se objevil před hlavním bránou. Pan Racek ho pokáral, ale znal svého pobočníka moc dobře na to, aby se na něj dokázal více zlobit.

    OdpovědětVymazat
  5. Lidé se na sebe mačkali, div by se neušlapali, aby každý mohl zahlédnout alespoň jednoho ze tří rytířů, kteří stáli na bojišti. Schylovalo se k jejich souboji. „Buďte zdrávi,“ pozdravil své soupeře.

    OdpovědětVymazat
  6. A tam stál. Šklebil se na barmana, jako by se ho nic, co se ve městě děje, netýkalo. „Celý město je kvůli němu ve sračkách, a on si tu jen tak popíjí.“ pomyslel si Anderson. Jakmile ho Pal Acino zahlédl, vydal se k němu jako lovec, přibližující se ke své kořisti.

    Jindra

    OdpovědětVymazat
  7. V tuhé zimě, jako byla ta letošní, se dá zahřát jedině v místní knajpě. „Petrův zdar!“ ozvalo se od stolu, když vstoupil postarší muž. „Lovu zdar!“ odvětil přátelsky stařík. Víte, muži v naší dědině jsou pyšní na svá řemesla a tak se pokaždé při pozdravu takto škádlí. Ale jak říká staré přísloví, „co se škádlivá, to se rádo mívá“, a tak vždy spokojeně zasednou u stolu, objednají rundu krýglů a začnou tak správně knajpovsky reptat.

    OdpovědětVymazat
  8. Toma od práce vyrušila siréna značící otevření kovových mechanických dveří, které vedly do řídícího centra. Dovnitř vešel kapitán lodi, jeho jistá chůze a kamenný výraz naznačovaly problém, jež bude nutno vyřešit. „Blížíme se k neznámé planetě. Na mapách není a nikdo z okolních posádek o ní nikdy neslyšel. Zdá se, jakoby ji sem nepřátelé umístili úmyslně. Musíte se postarat o její eliminaci. Vy víte co dělat.“

    Zadinová

    OdpovědětVymazat
  9. DŮM
    - barák
    - chatrč
    - budova
    - chata
    - domek
    - domeček
    - vila
    - panelák
    - chajda
    - iglů
    - týpí
    - bungalov
    - činžák
    - bouda
    - sídlo
    - bejvák
    - obydlí
    - Lukešová, Šebek, Zadinová, Tahadlová

    OdpovědětVymazat
  10. Barák, domek, vila, chatrč, chata, Chajda, obydlí, přístřeší, stavení, iglú, típí, vigvam, panelák, mrakodrap, věžák, hotel, apartmán, condo, loft, Bungalow, Houseboat, retidence domeček, palác, sídlo, zámek, hrad, tree house
    -Phamová, Libotovský, Urbanová, Drdlová

    OdpovědětVymazat
  11. 1. Barák
    2. Chatrč
    3. Barabizna
    4. Obydlí
    5. Zemljanka
    6. Chajda
    7. Chatka
    8. Chata
    9. Panelák
    10. Bytovka
    11. Činžák
    12. Věžák
    13. Stavení
    14. Řadovka
    15. Bungalov
    16. Srub
    17. Budova
    18. Vila
    19. Sídlo
    20. Zámek
    21. Hrad
    22. Byt
    23. Dvojdomek
    24. Apartmán
    25. Garsonka
    26. Iglú
    27. Týpí
    28. Yurta

    - Jindra, Dvořáková, Březina, Křivanová

    OdpovědětVymazat
  12. Historický román

    Dav utichl. Nikdo takové finále turnaje nečekal. Sir Peddleton, dopíjející poslední hlt vína, se s údivem v očích otočil. Z druhé strany kolbiště vešel muž, oděný v prostém oblečení. „Dělej ty nekňubo!“ uštěkl Sir Peddleton na svého panoše, který mu nervózně dotahoval brnění. Muž se zastavil ve středu kolbiště a čekal, jak nabubřelý šlechtic na jeho výzvu zareaguje.

    Sci-Fi

    „Když se teď vzdáš, nemusí to dopadnout zas tak špatně!“ zvolal L do zpustošeného podlaží. Ticho. Udělal pár dalších nejistých kroků, když v tom zaslechl: „Historie se opakuje Lucienne, nemůžeš utéct před svými hříchy.“ Svírajíc rukojeť eliminátoru o něco těsněji, se L prudce otočil. Nic. Pouze jeho vlastní stín, ve světle blikající zářivky. V tu chvíli mu přeběhl mráz po zádech, jelikož za sebou zaslechl povědomý hlas: „Neměl bys otáčet záda k minulosti.“

    Americká tvrdá škola

    A tam stál. Šklebil se na barmana, jako by se ho nic, co se ve městě děje, netýkalo. „Celý město je kvůli němu ve sračkách, a on si tu jen tak popíjí.“ pomyslel si Anderson. Jakmile ho Pal Acino zahlédl, vydal se k němu jako lovec, přibližující se ke své kořisti.

    Jindra

    OdpovědětVymazat
  13. Historický román
    Pán hradu Racek Kobyla v sedle svého hřebce netrpělivě očekával pobočníka Petra. Petr byl nedochvilný jako vždy. Po zhruba tří minutovém nekonečném čekání se objevil před hlavním bránou. Pan Racek ho pokáral, ale znal svého pobočníka moc dobře na to, aby se na něj dokázal více zlobit.

    Sci-Fi
    Otevřel oči. Ve svém jednomístném modulu se blížil k planetě, který se měla stát jeho domovem na více než půl tisíciletí. Planeta byla neobydlená a také pustá ale jeho modul byl ze secí lodi, takže byl vybaven ekoakcelerátovými raketami. Vahál, ale nakonec je odpálil. Poté šest dní a šest nocí řádila bouře jako nikdy předtím.

    Americká tvrdá škola
    Věděli, že je to cholerik a měli důvodné podezření, že právě on neudržel svoje chování pod kontrolou a zbil do bezvědomí toho slabšího kluka na toaletách. Rozhodli se, že ho nechají ve výslechové místnosti do té doby než se jeho chování projeví a pak na něj zatlačí. Trvalo to kratší dobu než kdokoli čekal.

    Libotovský

    OdpovědětVymazat
  14. Řetězy hradní brány zaskřípali pod náporem otevírající se brány. S četnou družinou projel do bezpečí hradních zdí muž na bílém oři, oděný do nejdražšího saténu s pozlacenou čepelí u boku. „Sire Angelo, vítejte v mém skromném sídle,“ pronesl honosně oděný muž, jehož hlas se rozléhal přes nádvoří. Nově příchozí sesedl ze svého oře, a s úsměvem na tváři odpověděl, „Děkuji, sire Varidiusi za vlídné přivítání mne, a mužů mých ve své tvrzi.“

    Lodní transportér charakteristicky zabzučel a na palubě vesmírné lodi ISS Yamato se zhmotnil hubený mladík v modré uniformě Spojené Aliance Planet a naleštěným holo-odznakem. Nadporučík Angelo přistoupil k důstojníkovi u ovládací konzole, s přátelským úsměvem na své čistě oholené tváři. „Varidiusi, je radost s tebou znovu pracovat, nebyl jsem si jistý jestli jsi přežil bitvu u Dvojhvězdy Gamma-pět.“ Vysoký třínohý Anthropod, jehož tvář byla z poloviny pokryta kybernetickými upgrady, nastavil svá kusadla do přátelské polohy. V hlavě důstojníka se oznal známý hlas, „Sdílím vaše nadšení z následné spolupráce, Nadporučíku Angelo.“

    S charakteristickým vrznutím se otevřely dveře od sklepa Frankova baru. V nich, v předraženým černým saku, s úšklebkem na tváři a uhlazenym účesem stál sám Vince Angelo. „Koho nám to vítr přivál“ zasyčel s úsměvem kterej odhalil jeho zažloutlý zuby. „Vítr?“ odplivl jsem si, „ty tvoje gorily mě sem zatáhly!“

    Březina

    OdpovědětVymazat
  15. V tuhé zimě, jako byla ta letošní, se dá zahřát jedině v místní knajpě. Taky aby ne, když je to jediná v celém království. „Petrův zdar!“ ozvalo se od stolu, když vstoupil postarší muž. „Lovu zdar!“ odvětil přátelsky stařík. Víte, muži v naší dědině jsou pyšní na svá řemesla a tak se pokaždé při pozdravu takto škádlí. Ale jak říká staré přísloví, „co se škádlivá, to se rádo mívá“, a tak vždy spokojeně zasednou u stolu, objednají rundu krýglů a začnou tak správně knajpovsky reptat – ať už na prosté ženy ze vsi či sličné dámy z podhradí.


    Nejlepší na planetě B213 je to, že je tu pivo zadarmo. Je úplně jedno, jestli je tmavý, světlý, z výčepu nebo balený. Prostě je zadarmo. Neil si často krátil volný čas tím, že si lítal jen tak, na jedno, do místní vesmírné staspody (pzn. autora – staspoda = hospoda ve vesmírné stanici). Jednou tu, kromě obvyklých kosmických štamgastů, narazil na někoho nového. Byla okouzlující. Úplně jiná než všechny B213ky, které dosud poznal. A kam se na ni hrabaly pozemšťanky z jeho domácí planety! Ty jo, to je kost.. pomyslel si Neil. Musím ji oslovit. Teď nebo nikdy! Pomalu se přiblížil a položil jí ruku na rameno. „Arivedero“, zašeptal nejistě místním pozdravem. Díval se ji hluboko do očí. Ona neříkala nic. Začala zvláštně natahovat. Neil nevěděl která bije a říkal si, že je to třeba nějaký nový způsob flirtování, přece jen tu ještě není tak dlouho. Pak ho pozvracela. Nejhorší na planetě B213 je to, že je tu pivo zadarmo…

    Nick, jak už to tak u detektivů bývá, rozhodně nepohrdne alkoholem. Když se tedy domlouvali na místě setkání, bylo předem jasné, že to musí zahrnovat whiskey nebo alespoň vychlazený gin. Byla to ta nejzapadlejší kořalna někde v podsvětí, kam se nakonec uchýlili. „Mám pro tebe balíček, Nicku. Je od ní“. „Od koho?“, zamračil se Nick. „Nemůžu říct její jméno“. Nick hlasitě usrkl ze své sklenice a pak utrousil „Nehraj si se mnou ty proradná kryso a pojď s pravdou ven. Můj čas je drahej.. a tahle whiskey taky“.

    Křivanová

    OdpovědětVymazat
  16. Historický román
    Pro dnešek už lovu odzvonilo. Panoši uvázali koně ke stromům a společně se zbytkem družiny usedli k ohni. Nad plamenem se otáčeli pouze dva zajíci a několik veverek. Dnešní den nebyl úspěšný, a ačkoliv nikdo nepromluvil, všichni mysleli na to samé. Co bude, až se vrátí s prázdnýma rukama?

    Sci-fi
    Z doutnajícího vraku Zagrské stíhačky se ozvalo slabé pípání. Kadfar odevzdaně vyměnil energetický článek ve svém holo náramku. Tenhle byl poslední. Ustaraně se podíval skrz kokpit lodi na oblohu. V mracích byla vidět záře tryskových motorů Suhrelského křižníku, který kroužil kolem. „Kde sakra vězí, vždyť museli být jen několik parseků odsud,“ zašeptal.

    Detektivka
    Mark se napil whisky. Jeden lok, druhý, pak do sebe kopnul zbytek. O tom že si rád dopřál nejednu skleničku všichni věděli, ale dnes to bylo jiné. Tupě zíral do prázdné sklenice a sám pro sebe si něco potichu mumlal. Tenhle případ mu dával zabrat.

    OdpovědětVymazat
  17. Historický román
    I přes veškerý žal, který pohlcoval jeji duši, se Lady Clarissa usmála. Dnes uvidí Lorda Sinclaira, toho, po němž její srdce touží od prvního setkání. V ten moment budou všechny chmury zažehnány. Nebude myslet na to, že ji donutili zaslíbit se Lordu Chambersovi, ani na to, že pokud se svatba uskuteční, přijde o celý Edgewater. Ne, dnešní bál bude jen pro ni a Lorda Sinclaira, alespoň na malou chvíli. „Lady Clarisso, váš kočár je připraven.“ oznámila Clarisse služebná. Clarissa se zhluboka nadechla a vyšla ze své komnaty.

    Technologické sci-fi
    Podívala se jí do tváře a zeptala se: “Jste si jista, že to zvládnete? Vaše výsledky říkají, že ano, ale co říká vaše srdce?“ Ellaria se sebejistě usmála a převzala kapitánskou čepici. Věděla, že slov není třeba. „V tom případě vítejte na palubě, kapitánko Paxová.“ řekla Arteis a naposledy se podívala na svoji kosmickou loď. Věděla, že je v dobrých rukou. Ellaria si nasadila kapitánskou čepici a šla se seznámit s posádkou. Věděla, že má před sebou nelehký úkol. Posádka byla z větší části tvořena lidmi z planety Sparrii, ale má i pár zástupců z Ocani a Demosu. Na vrch toho všeho, jejich trasa vedle přesně vedle válečného území, kde probíhaly boje mezi Vanruány a Jurany. Byla však přesvědčena, že přesně pro tohle se narodila. Usmála se a vešla na palubu lodi, které teď velila ona.

    Americká tvrdá škola
    Hank dopil poslední zbytek whiskey a podíval se na Kelly, která ho zdviženým obočím vyzývala k otázce, která visela ve vzduchu. „Bylas to ty, kdo mi sebral tu složku, že jo?“ Kelly se na něj dál dívala, ale neřekla ani slovo. Potáhla si z cigarety, těžce vydechla a rozhlédla se kolem sebe. „Jsem tu jen já, můj parťák o tomhle nemá páru“ pronesl Hank. „Stejně se to dozví. Vím, co pro tebe znamená tvoje práce. A co čekáš, že ti řeknu? Že jsem si tu složku vzala, protože jsem chtěla ochránit Mika? To už dávno víš, jen ses mě zeptal až teď. Stejně jako už dávno víš, že toho chlápka zabil kvůli mě. Jen jsi čekal na správnou příležitost, jak mě zahnat do kouta. Tenhle případ pro tebe znamená všechno, já jsem pouze tvoje dcera.“ odpověděla mu Kelly, poté vstala od stolu a odešla.

    Urbanová

    OdpovědětVymazat
  18. Historický román

    Dnes konečně přijede náš budoucí král, Sir Credo z daleké země. Na jeho počest král nechal uspořádat obrovskou slavnost, které se účastní celé království. Lady Klaudie se nemůže dočkat, až spatří svého budoucího manžela.

    Sci-fi

    Po dlouhém letu v K143 jsme konečně přistáli na planetu Snasa, náš nový domov, Snasa byla zcela neobydlená, po vodě ani stopy. Než jsme se vydali hledat alespoň malý pramen vody, Stavěli jsme obytné přístřešky. Nebyly to leda jaké přístřešky, ale vybavené nejmodernější technikou, od slunečních panelů až po digitální odmykání a zamykání.

    Americká tvrdá škola

    Byl pozdní páteční večer a Simon jako obvykle se schází s P. v poloprázdném baru na okraji města. Pečlivě se rozhlíží, jesli není pronásledován až poté vchází do baru. P. už sedí na baru a popíjí oblíbenou whiskey. Oba vzpomínají na společné chvilky a najednou zaslechnou výstřel z opuštěné ulice. P. zvolá "Jdou si pro mě".

    Phamová

    OdpovědětVymazat
  19. Historický román
    Jakmile vešla Beatrice dovnitř, celý hostinec rázem ztichl a všechny oči se upřely na ni. Bylo evidentní, že tam neměla co dělat. Šaty krajkou vyšívané, které ji ráno pomohla obléknout komorná, byly až příliš nápadné a prozrazovaly Beatricino vyšší postavení. Několik dalších okamžiků nikdo nic neříkal, až se z ničeho nic z rohu místnosti ozval mužský hlas: ,,Co dělá taková nóbl slečinka v takovym pajzlu?" Beatrice věděla, že čím déle bude s odpovědí otálet, tím se celá situace zhorší. Musela jim sdělit své záměry, a tak spustila: ,,Prosím o prominutí, že jsem Vás tak vyrušila, ale je to opravdu naléhavé. Neprodleně potřebuji Vaši pomoc. Mám problém, který mne velice trýzní." Muž se na ni chvíli jen díval, ale nakonec odpověděl: ,,To ste vodvážná, že si nakráčíte až sem a ještě vod nás chcete pomoc." Zase nastalo ticho. "Jestli je to otázka peněz, tak to, vskutku, není problém. Já i celá má rodina disponujeme velkým bohatstvím." Muž rázem zpozorněl: ,,No tak to je jiná, když dostanem prachy, to ste měla říct hned slečinko. Tak vo co kráčí?"

    Technologické sci-fi
    Peter se probudil s bolestí hlavy. Jakmile trochu ustoupila, zpozoroval, že už se nenachází ve svém malém pokoji. Rozhlédl se a uviděl spoustu přístrojů posetých tlačítky nejrůznějších barev a velikostí. Tohle rozhodně nebyl jeho pokoj. Když se zmátořil, došel k obrovskému oknu, které měl před sebou. Přitiskl obličej na sklo, aby lépe viděl. Nemohl uvěřit vlastním očím. Byl ve vesmíru. Přesněji řečeno, v kosmické lodi, která se nacházela daleko za hranicemi naší atmosféry. Jediné, co ho v tu chvíli napadlo, bylo, jak se dostat zpátky na Zem. Domů, do svého maličkého pokoje. Chtěl prozkoumat místnost, ve které se tak náhle ocitl, ale z čista jasna ucítil cosi na rameni. Měl dojem, že se jedná o ruku. Otočil se se strachem v očích a spatřil něco, co by vůbec nemělo existovat. Tvor před ním vzdáleně připomínal postavu. Vypadal přesně jako v jeho knížce O Ztracené planetě KAI 327 a jejich obyvatelích. Byl v šoku. Se zatajeným dechem se modlil, aby už tahle noční můra pominula a on se probudil v bezpečí své postele. K jeho smůle se tak nestalo. Tvor kývl hlavou jeho směrem a vydal se ke dveřím. Než si Peter uvědomil, co děla, následoval tvora do útrob kosmické lodi.

    Detektivka americké tvrdé školy
    Dnešní večer se ničím nelišil od ostatních. David seděl za stolem se sklenkou v ruce a už nevěděl jak dál. Tímhle proklatým případem se zabýval měsíce, ale pořád se nemohl dobrat konce. Spis si dnes procházel už po desáté v naději, že odhalí, co mu stále uniká. Na začátku to vypadalo jako rutinní záležitost, ale opak byl pravdou. Každý další důkaz přinášel více otázek než odpovědí. Vrah byl vždy o krok před ním. Davidovi nepomáhaly zavedené postupy ani jeho důvtip. Byl si téměř jistý, že vrah tak dokonalý zločin nemohl spáchat sám. Jeho intuice mu napovídala, že vrahův komplic infiltroval policejní stanici. David si nebyl jistý komu může věřit. Spolupachatel mohl být kdokoli. Zaplavila ho úzkost. Nalil si další skleničku, aby pocit zahnal. Nepomáhalo to. Frustrovaně mrsknul složkou o zeď.

    Drdlová

    OdpovědětVymazat
  20. Historický
    "Ach, Doriana, právě jsem o vás hovořili." úokynul ke dveřím Henry a pozvedl whiskey ke svým rtům. Dorian vešel do místnosti lemované drahými tapetami v jejímž středu byla lenoška, které dominoval lord Henry. "Snad pouze v dobrém Basile." pousmál se Dorian a podíval se malíře stojícího u okna. "O vás vždy jen v dobrém Doriane." odvětil malíř a přešl k romalovanému obrazu mladíka. Lord Henry se pousmál a upřel svůj pohle na zahradu, která byla v plném rozkvětu.

    Sci-fi
    Mechanické dveře se otevřeli a v nich stál nelidsky krásný mladík. Už ani z půlky nebyl člověkem, byl vylepšen vědou, skoro robot. Henry zvedl hlavu od whiskey, snad jediné věci která v tomhle šíleném světě byla pořád stejně stálá. "Zdravím Doriane, co to bude dnes? Jiná barva očí? Ostřejší čelist? Nebo snad něco bizarnějšího?" Byla to Henryho práce, byl v tom dobrý, i když nerad. "Dnes jsem se rozhodl pro trochu komplexnější změnu." Mladík se zadíval na Henryho a ušklíbl se. "Už mě nebaví tyhle ubohé lidské nohy, chci ty co máš ve výloze." Henry si povzdychl.

    Dvořáková

    OdpovědětVymazat
  21. 1. Historický román
    Kamenná koule roztříštila přední hradbu a obléhacím táborem se rozezněl jásot. Korunní princ Hartmann ihned přikázal k nabití další střely, načež se mu za zády ozval známý hlas. ,,Vaše Výsosti," odmlčel se Heitrich a počkal na princovo pokývnutí, "jsme připraveni k útoku, ale vypadá to, že se Alchenburští chtějí utkat na otevřeném poli". Princ se napřímil a zvedl pohled ke vzdálené bráně města, kde už se začala šikovat Alchenburská jízda. Ozvalo se zaskřípění dřeva, jak se dlouhé rameno trebuchetu začalo převažovat nahoru. Z vaku se uvolnil velký kus kamene, minul hradbu, a po pár dalších vteřinách letu se zabořil do hlíny několik desítek metrů vedle hradu. "Připravte mi koně a zbroj" pokynul princ.

    2. Technologické sci-fi
    Kapitán Hartmann si nasadil helmu od svého bojového obleku a s rutinní pečlivostí zkontroloval stav termálního zásobníku pušky RX77, kterou držel ve svých rukách. Tyhle nové hračky jsou schopné prorazit většinu osobních štítů a poradí si i s protektivními nano vlákny. Což byla obrovská výhoda, pokud tuhle pušku neměl váš nepřítel. Z reproduktorů se ozval mechanický hlas palubního počítače: "Výsadek proběhne za," nastala dvouvteřinová mezera, "čtyři minuty".V ten moment se rozevřely dveře a do místnosti vešla další postava. Její bojový oblek měl bíle zbarvené pláty podložené černými nanovlákny, což vytvářelo elegantní kontrast. Skrze černé sklo masky jí nebylo vidět do tváře. "Jsem podplukovník Angela Sternová, pěchota, šestá divize, budu vaším průvodcem po Dominionu X" ozvalo se skrz její přilbu.

    3. Detektivka
    John Hartmann zarachotil červenobílou krabičkou, načež z ní vylovil poslední cigaretu. Dával si na čas, jak tak oddfukoval obláčky těžkého, namodralého kouře. Až když se žhnoucí oranžový kruh na jeho cigaretě začal dotýkat nápisu MARLBORO, promluvil. "To co máme před sebou je čistý průstřel hlavy, poprava, jako prase na porážku," naposledy si potáhl, než cigaretu odhodil za pásku ohraničující místo činu, "co ti to připomíná, Toby?". Druhý detektiv vyndal ruce z kapes svého béžového kabátu a přistoupil o krok blíž. "Jako dílo mafie, Johne" odpovědel s jistotou v hlase a očima pátral po vystřelné patroně vražedné zbraně.

    Dominik Böhm

    OdpovědětVymazat